Sport

Scheleţii din dulapul noului preşedinte de la FC Buzău

Reacţii mai degrabă negative în fotbalul buzoian după numirea lui Auraş Braşoveanu ca preşedinte la FC Buzău, mutare care se va produce începând cu data de 15 iunie. Personaj extrem de influent şi un adevărat „traseist” – Dacia Brăila, Farul Constanţa, Dunărea Galaţi, Chindia Târgovişte -, Braşoveanu este de ani buni membru în Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal ca reprezentant al cluburilor din Liga a 2-a şi, implicit, unul dintre susţinătorii cei mai fideli ai preşedintelui Răzvan Burleanu. Un context care, probabil, a cântărit destul de mult în alegerea Buzăului, nu întâmplător Braşoveanu fiind instalat în fruntea clubului în anul în care echipa are ca obiectiv promovarea în Liga 1.

Dosar penal, condamnat cu suspendare pentru fraudarea banilor publici

După retragerea din activitate – Braşoveanu a fost, reamintim, în anii ’90, şi jucător al vechii Gloriei, unde a fost şi căpitanul echipei într-o perioadă -, noul nr. 1 din Crâng s-a îndreptat către o carieră de conducător. Din această postură, apar şi problemele majore cu legea pentru Braşoveanu.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Direcție Naționale Anticorupție, în luna martie 2012, Auraş Braşoveanu, în calitate de preşedinte al FCM Dunărea Galaţi, a depus la dosarul privind susţinerea financiară a clubului sportiv de către Primăria Galaţi o copie color a unei adrese emise de Administraţia Finanţelor Publice a judeţului Galaţi, pe care a contrafăcut-o prin radierea alineatelor în care erau menţionate datoriile clubului sportiv către bugetul de stat. Scopul falsului era obţinerea în mod ilegal a unei finanţări de aproape un milion de lei, întrucât exista o interdicţie la acordarea finanţărilor de la bugetul de stat către cluburile sportive care figurează cu datorii la bugetul de stat.

„În acest context, deşi cunoştea această împrejurare, fostul prefect Emanoil Bocăneanu a acordat avizul de legalitate Hotărârii Consiliului Local nr. 114/05.04.2012, prin care se aproba cererea de finanţare a FCM Dunărea Galaţi”, au precizat procurorii. Banii au ajuns apoi la FCM Dunărea, care i-a şi cheltuit, de acest lucru ocupându-se, conform fişei postului, chiar preşedintele Braşoveanu.

Interesant este însă că, pe parcursul audierilor, Auraş Braşoveanu a susţinut că nu el a falsificat documentul şi că, de fapt, nici măcar nu ştia că este falsificat. Judecătorii l-au crezut pe cuvânt şi, deşi niciodată nu a fost identificată o altă persoană care să fi comis falsul, încadrarea juridică a fost schimbată în uz de fals şi tentativă de înşelăciune.

Motivul pentru care magistraţii au considerat că la mijloc ar fi vorba doar de o tentativă este destul de neclar, având în vedere că înşelăciunea s-a materializat în final, banii ajungând la clubul condus de Braşoveanu. Ciudat este şi că judecătorii l-au considerat pe Emanoil Bocăneanu ca autor al înşelăciunii, deşi nu au existat dovezi că acesta a primit bani şi nici nu a obţinut niciun fel de avantaj de altă natură din fondurile publice deturnate.

Pe 10 decembrie 2015, Tribunalul Galaţi i-a condamnat pe cei doi (Hotarâre nr. 505/2015) la pedepse cu închisoarea, dar cu suspendarea condiţionată a executării. În vreme ce Emanoil Bocăneanu a primit trei ani de închisoare şi suspendarea unor drepturi pentru patru ani, Auraş Braşoveanu s-a ales cu doi ani şi patru luni de detenţie, suspendată însă, şi trei ani de interzicere a unor drepturi. De asemenea, cei doi au fost obligaţi să returneze, în solidar, suma de 970.000 de lei către bugetul local.

Sentinţa a fost atacată la Curtea de Apel Galaţi de către DNA şi Auraş Braşoveanu, iar judecătorii au stabilit, pe 1 iunie 2016, că Braşoveanu a fost pedepsit cam aspru de Tribunal. Ca urmare, ei i-au redus pedeapsa la un an şi patru luni (considerând că nu a existat o înşelăciune, ci doar o tentativă), iar termenul de încercare şi interdicţiile amintite mai sus au fost stabilite pentru numai doi ani. În schimb, fostul prefect al Galaţiului a fost trimis după gratii pentru trei ani şi şase luni. Recuperarea prejudiului a fost pusă în totalitatea în sarcina fostului prefect, iar Braşoveanu a fost exonerat de orice răspundere financiară.

Bani publici a avut de gestionat şi la Concordia Chiajna, ultimul club la care a activat, bani publici va avea de gestionat şi la FC Buzău, unde îşi va intra, efectiv, în pâine, începând cu data de 15 iunie.

 

2 Comentarii

  1. Pai sezonul trecut fix asta ne-a lipsit, cineva influent pentru ca altfel in fotbalul romanesc nu razbesti. Sa nu uitam cum am pierdut meciul ala la Selimbar, pe ce greseala imensa de arbitraj, la Ripensia la fel am facut egal ca Ciobanu ia rosu la o faza unde n-a avut nici o intentie, cu Viitorul Tg Jiu acasa la fel rosu din prima repriza si exemple pot continua mult si bine iar din partea clubului nu a iesit nimeni sa faca scandal pentru ca suntem mancati de arbitraje, tocmai pentru ca nu aveam pe cineva cu influenta sa faca asta. Acum daca a venit Brasoveanu, poate din sezonul viitor nu vom mai fi victima ideala a arbitrajelor.

    1. Ce a lipsit prietene??? Crezi tu ca prin venirea acestui domn , gata, vom fi favorizati sau nu te mai fura arbitri? Gresit…… Iar numirea acestui domn, nu cred ca este cea mai buna alegere, a mai fost el pe la anumite echipe, iar pe una a dus-o la faliment si desfiintare…Nu este decat un catelus care isi face treaba asa cum ii se spune… . In Buzau sunt fosti fotbalisti cu reale calitati de manageri, dar nu sunt agreați politic pt ca nu sunt lingai si slugi!!!

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker