Economic

Sub-ocuparea, noul șomaj?

În România, sub-ocuparea devine tot mai prezentă, iar efectele sale asupra economiei și a populației sunt similare cu cele ale șomajului. Institutul Național de Statistică (INS) estimează că aproape 100.000 de persoane sunt sub-ocupate, adică doresc și sunt disponibile să lucreze mai multe ore decât în prezent.

Un fenomen în creștere

Sub-ocuparea, definită ca fiind numărul de persoane care lucrează cu un program parțial, a devenit o preocupare majoră pentru economiști. Această categorie reprezintă 35,6 la sută din totalul persoanelor care lucrează cu program parțial. Din totalul persoanelor sub-ocupate, peste jumătate au mai puțin de 44 de ani.

Cauzele sub-ocupării

Cauzele acestui fenomen sunt multiple. În primul rând, numărul de locuri de muncă bine plătite și cu perspective de carieră este limitat, în timp ce numărul absolvenților cu studii superioare este în continuă creștere. Această discrepanță dintre cerere și ofertă pe piața muncii generează sub-ocuparea. Schimbările tehnologice sunt, de asemenea, un factor important. Automatizarea și modernizarea unor sectoare precum serviciile bancare reduc necesitatea unor locuri de muncă.

Sub-ocuparea și șomajul: efecte similare

Efectele sub-ocupării sunt similare cu cele ale șomajului, după cum menționează și economiștii de la Bloomberg. Ambele conduc la creșterea sărăciei și la încetinirea creșterii economice. De asemenea, sub-ocuparea poate duce la șomaj structural, odată ce lucrătorii își pierd abilitățile necesare pentru a se reîncadra pe piața muncii.

Segmentul „descurajaților”

În rândul persoanelor inactive se conturează și segmentul „descurajaților”, aproximativ 150.000 de persoane care nu caută activ un loc de muncă. Aceștia pot fi decurajați din diverse motive, precum lipsa de locuri de muncă disponibile sau lipsa de pregătire profesională.

Soluții și perspective

Soluțiile pentru reducerea sub-ocupării includ stimularea economiei pentru crearea de locuri de muncă, îmbunătățirea pregătirii profesionale a forței de muncă și ajustarea cerințelor de calificare ale angajatorilor. De asemenea, este important să se ofere sprijin și programe de reconversie pentru cei care sunt în pericol de a deveni sub-ocupați sau șomeri. Gestionarea sub-ocupării și a segmentului „descurajaților” necesită o abordare comprehensivă, care să vizeze atât nevoile economice, cât și cele sociale ale populației active.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare