Economic

Zece ferme de reproducție porc și pasăre se construiesc la Buzău

Buzăul se află în plin proces de dezvoltare a sectorului agricol, cu zece mari proiecte care vizează construcția a zece ferme de reproducție porc și pasăre. Aceste proiecte sunt finanțate prin Programul de Susținerea Reproducției la Pasăre și Porc, derulat de Ministerul Agriculturii și accesat de producătorii buzoieni.

Potrivit lui Cosmin Florea, directorul Direcției Agricole Buzău, trei dintre aceste ferme vor fi populate chiar anul acesta, reprezentând o premieră pentru județul Buzău. Este vorba atât despre numărul mare de beneficiari ai programului în județ, cât și despre faptul că acestea vor fi primele ferme de reproducție deschise după Revoluție.

„Avem toate proiectele câştigate în curs de derulare. Prima fermă care va fi gata, din informaţiile noastre, în luna mai, are o capacitate de 100.000 de capete de pui. Apoi mai avem alte două ferme de reproducere suine, la fel, într-o stare avansată a construcţiei. Şi aici vorbim de câteva mii de capete de scroafe. Judeţul Buzău va fi un hub pentru reproducţie la porc şi pasăre. Este pentru prima dată după Revoluţie când se demarează şi se finalizează un astfel de proiect, într-un sector la care ţara noastră era deficitară”, a menționat Cosmin Florea, directorul Direcţiei Agricole Buzău,
pentru Bursa.ro.

Prima fermă care va fi finalizată este cea de la Frasinu, unde se lucrează într-un ritm alert pentru a finaliza o capacitate de 100.000 de pui. Totodată, cea mai mare fermă de reproducție suine din zonă este în construcție la Găgeni, comuna Săhăteni, cu o suprafață de 25.000 de metri pătrați și o capacitate de 3.000 de locuri de cazare. Aceasta este o fermă modernă, cu un șantier deschis în mai 2023 și un termen de execuție de aproximativ un an.

Dan Enache este un fermier din Buzău care va beneficia de aceste fonduri pentru a-și construi ferma de reproducție. El va înființa o fermă cu un efectiv de 1.400 de scroafe, urmând să inaugureze unitatea în luna octombrie sau noiembrie. În contextul reducerii efectivului de suine din județ, din cauza mai multor episoade de pestă porcină, aceste noi ferme vor contribui la revitalizarea sectorului agricol și la creșterea producției locale.

În prezent, Buzăul mai are aproximativ 35.000 de capete de suine în exploatații, din care 12 sunt de porc gras și cinci de reproducție. Cu toate acestea, trei ferme de porci din județ au activitatea suspendată, ceea ce arată nevoia acută de modernizare și extindere a sectorului agricol în zonă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare