Economic

Amenzi consistente pentru munca la negru, în aprilie

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) a aplicat sancţiuni în valoare de peste 200.000 lei în urma unor controale desfăşurate pe parcursul lunii aprilie, cei vizaţi fiind opt angajatori care au încadrat personal fără încheierea formelor legale.

Potrivit ITM Buzău, citat de „Agerpres”, în perioada de referinţă au fost înregistrate 41 de petiţii în domeniul relaţiilor de muncă, fiind reclamate, printre altele, aspecte referitoare la neacordarea drepturilor băneşti, nereguli privind timpul de muncă şi timpul de odihnă sau cazuri de muncă nedeclarată. Cu ocazia activităţilor de control au fost descoperiţi mai mulţi angajatori din domeniile creşterea animalelor, comerţ şi construcţii care ar fi primit la muncă persoane fără a li se întocmi în prealabil contracte individuale de muncă.

„Au fost identificaţi opt angajatori care nu au încheiat cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii în forma scrisă contract individual de muncă, prin consimţământul părţilor, pentru un număr de zece persoane primite la muncă în domeniile creşterea animalelor, comerţ şi construcţii. Faptele angajatorilor, definite drept muncă nedeclarată, au fost sancţionate de inspectorii de muncă prin aplicarea de amenzi în cuantum de 200.000 lei. În luna aprilie 2024 au fost depistate zecce persoane prestând muncă nedeclarată şi s-au aplicat opt sancţiuni. Stabilirea sancţiunii s-a realizat ţinând cont de circumstanţele personale ale angajatorilor. S-au dispus măsuri obligatorii de transmitere a raporturilor de muncă, respectiv a elementelor contractelor individuale de muncă în registrul general de evidenţa salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii”, precizează ITM Buzău.

De asemenea, potrivit aceleiași surse, în luna aprilie 2024, inspectorii de muncă ai instituţiei au efectuat 124 controale la agenţi economici din judeţul Buzău; au fost sancţionaţi 28 angajatori şi s-au aplicat 33 de sancţiuni contravenţionale (21 amenzi contravenţionale în cuantum de 222.900 lei şi 12 avertismente), fiind dispuse 336 măsuri cu termene concrete de realizare pentru remedierea neconformităţilor constatate. 

Articole similare