Sport

O buzoiancă la Campionatul Mondial de la antipozi

Mihaela Țepușă, tușier la Japonia vs. Costa Rica

Dacă naționala feminină nu s-a calificat la Campionatul Mondial, România are reprezentaatne măcar în arbitraj. Considerată cea mai valoroasă femeie arbitru din țară, Iuliana Demetrescu a fost, luni, cel de-al patrulea oficial la partida dintre reprezentativele Braziliei și Panama, într-o brigadă formată din Cheryl Foster (Țara Galilor), Michelle O’Neill (Irlanda) și Franca Overtoom (Olanda). Demetrescu s-a mai aflat în această ipostază la finalul săptămânii trecute, în meciul dintre Nigeria și Canada.

Astăzi, 26 iulie, la meciul dintre Japonia și Costa Rica, va debuta la linie și buzoianca Mihaela Țepușă, într-o brigadă care o va avea la centru pe Martia Sole Ferrieri Caputi iar la cealaltă linie pe Francesca di Monte.

Până la acest eveniment, Mihaela a oficiat la mai multe competiții internaționale, precum Campionatul Mondial de Senioare din Franța, 2019, Campionatul European de Senioare, 2017, Campionatul Mondial de Junioare U20 (Papua Noua Guinee), 2016 și Campionatul Mondial de Junioare U 17.

Pentru Mihaela Țepușă, fapul că naționala feminină nu s-a calificat constituie un avantaj, întrucât poate fi delegată la absolut orice partidă. Mai mult, o eventuală prestație bună la meciurile din grupe i-ar putea asigura un loc către încleștările din fazele eliminatorii.

Favorite la câștigarea competiției din Australia și Noua Zeelandă sunt americancele, deținătoare ale trofeului. Anglia, campioana europeană, Spania, Germania și Franța sunt, de asemenea, printre cele mai bine cotate.

Mondialul de la antipozi va fi ultimul pentru două legende ale fotbalului feminin: Marta, jucătoarea de 37 de ani a Braziliei și Megan Rapinoe (USA) și-au anunțat retragerea din echipele naționale.

Cine este Mihaela Țepușă

Mihaela Țepușă este o obișnuită a meciurilor tari. A absolvit școala de arbitri în anul 2000, urcând apoi treptat în ierarhia cavalerilor fluierului.  În 2005, a ajuns să oficieze la Liga a 3-a, iar doi ani mai târziu arbitra în eșalonul secund. În 2008, și-a făcut debutul la nivel european, pentru ca cinci ani mai târziu să „împartă dreptatea” în finala Women Champions League (Wolfsburg – Lyon 1-0).

Debutul în Liga 1 a fost consemnat în 2015, la un Oțelul – Ceahlăul Piatra Neamț. Până în acest moment, Mihaela a arbitrat mai multe competiții internaționale, printre care Campionatul Mondial de Senioare din Franța 2019, Campionatul European de Senioare din 2017, Campionatul Mondial de Junioare U20 din Papua Noua Guinee în 2016 și Campionatul Mondial de Junioare 2017. La nivel național, Țepușă a mai oficiat și la un meci de supercupă, disputat în 2017, între Voluntari și Viitorul.

La finalul carierei – deși mai are până la retragere -, Mihaela Țepușă își dorește să ajute tinerii să se formeze în cariera de arbitri, fie că este vorba despre băieți sau despre fete.

Arbitrul asistent Mihaela Țepușă a iubit sportul încă de mică, dorind să devină ziarist sportiv. Acum își dedică toată energia arbitrajului, dar, în paralel, are și un vis profesional pe care îl urmează, în domeniul juridic. Într-un interviu acordat lui Daniel Lazăr, pentru frf.ro, Mihaela Țepușă spune că vestea selecției a reprezentat un moment decisiv pentru cariera sa ca arbitru, iar participarea la această competiție va fi momentul de vârf, sperând la un parcurs cât mai lung acolo.

Pe parcursul interviului, ea a povestit cum a ajuns în arbitraj: „În copilărie aveam două mari preocupări: să învăț pentru școală și să mă uit la competiții sportive, iar din îmbinarea lor mă vedeam în meseria de ziarist sportiv. Când un coleg de liceu mi-a spus despre cursurile de arbitri de fotbal, mi s-a părut interesant și am mers să mă înscriu cu gândul să cunosc regulamentul de fotbal. Mi-a plăcut din primul moment atât de mult încât mi-am pus în minte să ajung sus în arbitraj, fără să am atunci reprezentarea clară a ceea ce înseamnă performanța în arbitraj și cât efort presupune. Dacă nu aș fi fost arbitru, cu siguranță nu aș fi avut un alt domeniu în care să ajung în elită la nivel mondial. În paralel cu arbitrajul am însă și un vis profesional pe care îl urmez, în domeniul juridic”.

Mihaela Țepușă își amintește de începuturile carierei de arbitru, precum și de momentele frumoase ale acesteia: „Aveam 17 ani abia împliniți, a fost un meci de juniori ai echipelor de Liga a 4-a din Buzău, la care totul a decurs simplu, de la sine, fără evenimente – așa cum ne dorim mereu ca arbitri. Deci, o primă experiență frumoasă, încurajatoare (…) Cea mai mare satisfacție a carierei a fost participarea la Campionatul Mondial de senioare, fiind cea mai importantă competiție din fotbalul feminin și obiectivul absolut ca arbitru. Ediția precedentă din Franța 2019 a fost pentru mine o experiență extraordinară, incomparabilă cu orice altă trăire. Și este o bucurie enormă să iau parte încă odată la evenimentul suprem în arbitraj (…) Este cea mai plăcută senzație (să arbitreze în fața unor tribune pline, n.r.), am în gând că toate eforturile de la antrenamente și toate sacrificiile din viața personală au meritat pe deplin și că sunt un om privilegiat să am șansa de a mă afla acolo pe teren. Sunt și multe locuri superbe din lume pe care le-am văzut datorită arbitrajului și îmi vin acum în minte Insulele Reunion, Montevideo, Marbella, Goa, Paphos, dar sunt atât de multe…”.

Articole similare