Educație

Corigent la Limba română, varianta „Evaluare Națională 2023”.

Câți elevi buzoieni cu note sub 5 au ajuns la Filologie

Elevi cu medii de 2 și 3 la examenul de Limba română de la Evaluarea Națională au fost repartizați în clase de Filologie la liceu. Este o situație care apare în aproape toate județele României și care se repetă an de an, așa cum se întâmplă și cu „corigenții” la Matematică care ajung să fie repartizați la clase de liceu de Mate-Info. Reamintim că la Evaluarea Națională nu se pică. Toți elevii sunt repartizați la licee, în funcție de media de la acest examen – cu probe la Limba română și Matematică – și chiar dacă nu au obținut media finală peste 5.

Spre exemplu, la liceul Teoretic „Mihai Viteazu” din Vișina, județul Dâmbovița, au intrat la profilul de Filologie nu mai puțin de 17 elevi care au luat sub 5 la examenul de Română. Cele mai mici medii cu care s-a intrat la filologie a fost 1,7 și 1,8.

Nu este singurul exemplu. La Liceul Tehnologic „Constantin Brâncoveanu” din Scornicești, la clasa de Filologie au intrat elevi cu note de 1,8 sau 3,4 la examenul de Română. La Liceul „Tudor Vladimirescu” din Drăgănești-Olt, au fost repartizați la clase de filologie 20 de elevi cu note mai mici de 5 la examenul de limba română.

La nivelul județului Buzău, în această situație se află 18 elevi: zece cu nota la Română cuprinsă între 4,00 și 5,00, șase între 3,00 și 4,00, precum și doi cu note sub 3,00, respectiv 2,65 și 2,80. Ultimii doi vor învăța la profilul Filologie la Liceul Tehnologic „Sfântul Mucenic Sava” din Berca.

De altfel, cei 18 adolescenți care nu au luat „note de trecere” la Limba română la Evaluarea Națională din acest an și au fost repartizați la Filologie vor fi elevi ai Liceului Teoretic „Ștefan cel Mare” din Râmnicu Sărat (nouă), ai Liceului Tehnologic „Sfântul Mucenic Sava” din Berca (șase) și ai Liceului Teoretic „Nicolae Iorga” din Nehoiu (trei).

Situație similară la Matematică

OPINIA a scris ieri că o situație similară se înregistrează și în cazul unor elevi care au obținut sub cinci la examenul de Matematică, dar au fost repartizați la clase cu specializarea Matematică-Informatică. De exemplu, un elev care a obținut media de admitere 2,40 și nota 3.00 la Matematică a fost repartizat la Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” din Nehoiu, la profilul Matematică-Informatică. La același liceu și la același profil a ajuns un alt elev, cu media de admitere 2,90, dar cu nota 2,50 la examenul de Matematică. Tot cu 2,50 la examenul de Matematică, dar cu media de admitere 3,12, un al treilea elev a fost repartizat la Matematică-Informatică, dar la Liceul Teoretic Pogoanele.

Dintre cei 20 de absolvenți aflați în această situație, trei au obținut nota la Matematică sub 3,00, alți 11 între 3,00 și 4,00, iar alți șapte între 4,00 și 5,00. Zece dintre aceștia au fost repartizați la Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” din Nehoiu, iar ceilalți zece la Liceul Teoretic Pogoanele.

Conform „Newsweek România, asemenea situații se întâlnesc în întreaga țară. Spre exemplu, la Colegiul „Ion Luca Caragiale” din Moreni, la clasa de Mate-Info a fost repartizat un elev cu 2,20 la matematică la examenul de Evaluare Națională. Nota 3,00 la Matematică au luat doi elevi care au fost repartizați la Liceul „Voievodul Mircea” din Târgoviște, la profilul Matematică-Informatică. Un elev de la Școala Normală Blejești din județul Teleorman a intrat la clasa de Matematică-Informatică de la Liceul Olteni cu nota 1,5 obținută la examenul de Matematică de la Evaluarea Națională.

Cu note de 2,5 și 3,7 la examenul de matematică s-a intrat la clasa de Mate-Info de la Colegiul Național „Unirea” din Turnu Măgurele. La același profil, la Liceul Teoretic „Piatra” din Teleorman s-a intrat cu 3,00 la examenul de Matematică. Cu 4,00 la Matematică
s-a intrat la clasa de Mate-Info Liceul din Videle, iar cu 4,20 la aceeași disciplină s-a intrat la Liceul „Constantin Noica”, clasă cu profil real.

Cu 4,5 la Matematică s-a intrat la profilul Matematică-Informatică de la Liceul de elită „Horia Hulubei” din Ilfov, iar în județul Olt, la Liceul „Petre Pandrea”, la clasa de Matematică s-a intrat și cu 2,5 la
examenul de Matematică de la Evaluarea Națională. La Liceul „Ioniță Asan” din Caracal s-a intrat cu 4,7 la Matematică la profilul Mate-Info.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker