Sport

Licența s-a luat. Masteratul… din iulie

Luni, 13 mai, Federația Română de Fotbal a anunțat toate echipele care au primit licență pentru sezonul 2024-2025 al SuperLigii. Pe listă se află toate echipele care au jucat în sezonul 2023-2024 în SuperLigă, alături de Unirea Slobozia, Gloria Buzău – echipe care au promovat – și de Csikszereda și Mioveni, care au prins locurile de baraj.

Obținerea licenței poate părea o formalitate, însă pentru o echipă care urcă din liga secundă reprezintă un succes notabil, date fiind cerințele draconice ale forului român și dosarul destul de stufos care trebuie rezolvat până la finele lui martie. Numai la capitolul „criterii sportive” cluburile trebuie să facă dovada unui program de dezvoltare a sectorului juvenil, a infrastructurii, a unor metode specifice de instruire și, bineînțeles, a resurselor financiare care să susțină un astfel de program. În plus, mai nou, regulamentul FRF vizează și asigurarea, printre altele, și a fair-play-ului financiar, capitol care dă bătăi de cap inclusiv giganților din campionatele europene.

Pentru Gloria putea fi și mai greu: pentru a primi certificarea FRF cluburile din liga secundă vor trebui să îndepinească noi criterii minime pentru a continua la acest nivel fotbalistic. În „Regulamentul privind condițiile de participare la Campionatul Național Liga a 2-a” pentru 2024, formațiile din eșalonul doi trebuie să aibă o echipă feminină de fotbal de categoria Under 13. Mai mult, cele care vor să urce în prima ligă au nevoie pentru a primi licența și de o echipă de junioare Under 15.

Interesant, dintre echipele participante în play-out-ul Ligii 2 care au continuat să ducă la final procesul de licențiere pentru SuperLigă, în speranța că va exista cineva care nu o va primi și i-ar putea lua locul, și-au obținut documentul de la FRF Chindia Târgoviște și Campionii FC Argeș. CFC Argeș s-a situat abia pe locul 3 în Grupa A a play-out-ului Ligii 2, sub CSM Reșița și Ceahlăul, iar Chindia s-a clasat abia pe locul 2 în Grupa B a play-out-ului, după Steaua.

Articole similare