Administrație

Un proiect al Consiliului Județean a primit finanțare europeană

În urmă cu câteva săptămâni, Consiliul Județean Buzău anunța că intenționează să cumpere mai multe microbuze electrice pentru elevii din județ în perioada imediat următoare, prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență. 61 de unități administrativ-teritoriale din județ ar urma să beneficieze de microbuzele electrice, dintr-un total de 69 eligibile. Opt dintre primarii buzoieni au refuzat să participe la acest proiect din mai multe motive, cum ar fi lipsa resurselor bugetare, numărul de copii în scădere sau faptul că dețin în prezent un microbuz școlar.

Valoarea totală a proiectului propus de Consiliul Județean este de 66.406.186 lei, TVA inclus, însă valoarea totală eligibilă nerambursabilă din Planul Național de Redresare și Reziliență este de 30.172.560 lei, ceea ce înseamnă că instituția județeană va suporta o bună parte din cheltuieli. Potrivit Ghidului solicitantului, se pot finanța exclusiv microbuze școlare electrice de 16+1 locuri, respectiv 8+1 locuri, iar Consiliul Județean a optat pentru prima variantă

„Pentru cele 61 de UAT beneficiare ale proiectului, vor fi achiziționate un număr de 61 de microbuze electrice de capacitate 16 + 1 (capacitate ce include și un loc special amenajat pentru persoane cu dizabilități), iar costurile de achiziție pentru acestea depășesc cu mult valoarea estimată prin Ghidul Solicitantului pentru achiziția unui microbuz electric (ghidul prevede la nivel național suma de 250.000.000 euro pentru achiziția unui număr de 3.200 microbuze electrice, ceea ce înseamnă un cost aproximativ de 78.125 euro/bucată, or costurile rezultate din studiul de piață necesar pentru bugetarea proiectului pun în evidență un cost mediu de 185.000 euro fără TVA, respectiv 220.000 euro cu TVA). Din aceste considerente, a rezultat necesitatea asumării cheltuielilor neeligibile ale proiectului”, se arăta într-un document al Consiliului Județean Buzău.

Între timp a venit și vestea bună, iar Ministerul Educației a publicat lista intermediară cu cele 40 de proiecte admise în vederea finanțării în apelul „Microbuze electrice pentru elevi”, pe 20 iulie, aici regăsindu-se și proiectul Consiliului Județean. Solicitanții proiectelor pot depune contestații în termen de două zile lucrătoare de la data publicării listei.

Obiectivul urmărit în cadrul acestui apel vizează îmbunătățirea condițiilor de transport pentru elevi, cu precădere pentru elevii din zonele izolate, cu populație scăzută, prin furnizarea de microbuze școlare electrice, prietenoase cu mediul și cu un consum energetic redus. Această măsură urmărește facilitarea accesului copiilor la educație, prin protejarea mediului înconjurător, contribuind în același timp și la obiectivul Uniunii Europene de a reduce emisiile nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55 la sută până în 2030, potrivit Ministerului Educației.

Durata de implementare a proiectului este 8 iulie 2023 – 31 decembrie 2024, iar unitățile administrativ teritoriale din Buzău care vor beneficia de microbuzele electrice pentru elevi sunt Amaru, Beceni, Berca, Bisoca, Bozioru, Brădeanu, Breaza, Buda, C.A. Rosetti, Calvini, Cănești, Cătina, Chiliile, Chiojdu, Cilibia, Cislău, Costești, Gălbinași, Ghergheasa, Glodeanu Sărat, Glodeanu Siliștea, Grebănu, Gura Teghii, Largu, Lopătari, Luciu, Măgura, Mânzălești, Mărăcineni, Merei, Mihăilești, Murgești, Pârscov, Podgoria, Poșta Câlnău, Robeasca, Rușețu, Scorțoasa, Viperești, Pietroasele, Puiești, Săgeata, Săhăteni, Săpoca, Sărulești, Scutelnici, Siriu, Smeeni, Tisău, Topliceni, Țintești, Unguriu, Vadu Pașii, Vâlcelele, Valea Râmnicului, Vernești, Vintilă Vodă, Zărnești și orașele Nehoiu, Pătârlagele și Pogoanele.

Un comentariu

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker