Sănătate

Evaluări cu teste rapide la Spitalul Județean: ,,Confirmarea nu este 100%, dar e un punct de plecare”

La Spitalul de Urgență Județean Buzău s-a făcut, joi, 2 aprilie, o evaluare a perso­na­lului medical prin testare rapidă pentru COVID 19. Este vorba doar despre cadrele medicale care au dorit această testare. Acesta este un demers pe care conducerea Spitalului Județean Buzău și l-a asumat împreună cu conducerea Consiliului Județean Buzău, întrucât de la nivelul Ministerului Sănătății s-a recomandat, în urmă cu câteva zile, să nu se facă astfel de testări, pentru că rezultatele nu ar fi concludente, având o marjă destul de mare de eroare.

Testarea rapidă, exercițiu de liniștire emoțională a personalului din Spitalul Județean

Testarea rapidă are însă două efecte pozitive de care au ținut cont cei care și-au asumat să ofere posibilitatea personalului medical de a recurge la testare. Pe de o parte, dacă ar exista vreun test pozitiv, persoana în cauză ar urma să parcurgă procedurile, adică să i se facă ra­pid o testare concludentă astfel încât dacă rezultatul este pozitiv și de această dată, persoana să fie izolată și tratată corespunzător și, în același timp, să se facă și o anchetă epidemiologică ceea ce ar limita pro­blemele, lucru specificat de managerul spitalului Claudiu Damian: „Confirmarea nu este 100%, dar poate constitui punct de plecare în cazul în care testul iese pozitiv. Pe de altă parte, faptul că personalului medical i s-a oferit posibilitatea de a face aceste teste, care nu sunt obligatorii, conferă  angajaților unității medicale o oarecare stare de liniște și confort psihic. Tuturor ne este frică, dar nu putem ceda; suntem o echipă. Mai devreme sau mai târziu, în rândul personalului vor fi și persoane infectate, pentru că există zilnic o expunere la acest risc. Cel mai mare pericol este minciuna făcută în triaj, crezând că  dacă vor invoca că nu au avut contact, medicii nu-i vor mai controla. Cu cât știm mai repede, cu atât îi vom izola mai rapid pe suspecți, îi vom trata mai rapid și vom limita posibilitatea infectării personalului ­me­dical”, a declarat managerul Spitalului  de Urgență Județean Buzău, Cla­udiu Damian.

1.000 de teste rapide, în prima etapă

În acest context, 1.000 de teste au sosit joi, la Spitalul Județean Buzău, dintr-un lot de 4.000. Managerul unității medicale, Claudiu Damian, a spus că până către orele 15.00 fuseseră testate 35 persoane și nu era niciun rezultat pozitiv. Managerul spitalului a înființat în spital un punct de recoltare în care s-au prezentat, pe rând, persoanele care au dorit să fie testate. Ele au dat o declarație în care au precizat că doresc să fie testate.

Cu toate acestea, testarea a fost efectuată numai pe subiecții care și-au dorit acest lucru, ceea ce înseamnă că a  fost un bun exercițiu de liniștire emoțională a celor care lucrează aici, în contextul în care foarte mulți medici din alte unități medicale din țară și-au dat demisia.

Un demers cerut și de sindicaliști

În altă ordine de idei, inițiativa managerului spitalului Claudiu Damian vine în contextul în care Fe­derația SANITAS din România, reprezentând interesele a peste 115.000 de angajați din sistemul public de sănătate și asistență socială, federație reprezentativă la nivelul sectorului de activitate sănătate și activități conexe, a solicitat testarea moleculară pentru Covid 19 a întregului personal angajat și a tuturor pacienților internați în unitățile sanitare publice și a con­tacților direcți, deoarece de sănătatea personalului depinde în mare măsură modul și timpul în care se va ieși din această criză cumplită. În acest sens, liderii sindicali au lansat în mediul virtual o petiție prin care solicita acest lucru.

Cererea lor este bazată pe evoluția acestei pandemii în țări cu un sistem medical considerat mult mai bine pus la punct față de cel românesc, dar și a faptului că „până în momentul de față, peste 15% din persoanele diagnosticate cu COVID-19 în România provin din rândurile personalului medical și auxiliar”, după cum susțin re­prezentanții organizației sindicale. Prin această petiție se solici­ta „ca în perioada următoare să se testeze cu prioritate națională întreg personalul angajat în spitalele publice, în DSP-urile aflate în prima li­nie a anchetei epidemiologice, cât și a tuturor pacienților din sistemul public de sănătate și a contacților direcți ai acestora (simptomatici și asimtomatici)”, transmit reprezentanții SANITAS.

Federația SANITAS din România, împreună cu societatea civilă, mai solicită autorităților să elaboreze rapid un altgoritm clar de testare la nivel național, în fruntea căruia să se afle testarea moleculară pentru Covid 19,  a întregului personal din unitățile sanitare publice, inclusiv DSP-uri și a tuturor pacienților și contacților direcți ai acestora, internați în unitățile sanitare publice.

S-a dat comandă pentru un aparat PCR care să reducă timpul de evaluare al suspecților

Situația va fi mult mai clară la jumătatea lunii aprilie când la Buzău ar urma să ajungă  un aparat de testare,  ceea ce ar face ca rezultatele testării să fie concludente, și să fie stabilite în decurs de două-trei ore de la testare. În prezent, un rezultat pentru probele preluate suspecților și trimise spre analiză în Ca­pitală durează chiar și 70 de ore. Aparatul va putea fi folosit atât pentru testarea cadrelor medicale, cât și pentru pacienți. Este vorba despre un aparat PCR comandat de DSP Buzău, de ultimă generație, care poate face un număr foarte mare de teste și cu un rezultat rapid, în 2-3 ore. „Aș­teptăm cu ne­răbdare acest lucru, esențial, atât pentru populația județului, cât și pentru cadrele medicale”, mai spune managerul celei mai mari unități medicale din județ.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker