Sănătate

Morfologia fetală: Rol, importantă și perioada ideală

De la emoțiile simțite la auzul primelor bătăi de inimioară până la primele clipe în care îl ții pe bebe în brațe trec doar câteva luni. Totuși, sarcina îți oferă mai mult decât visuri și speranțe împlinite. Cele aproximativ 9 luni vin la pachet și cu o adevărată lecție a responsabilității. În tot acest carusel plin de emoții, analizele și ecografiile de specialitate îți oferă siguranța că totul va fi bine, îți oferă expertiză, liniște, dar și posibilitatea de a interveni rapid, dacă este cazul. Sănătatea copilului tău este acum cea mai mare responsabilitate. Drept urmare, morfologiile fetale au o deosebită importanță pe perioada sarcinii. Află mai multe detalii din articolul nostru.

Ce este morfologia fetală și ce rol are?

Încă de la primul test de sarcină pozitiv, medicul ți-a recomandat să te programezi din timp la morfologia de trimestrul 1. În total, pe parcursul celor 3 trimestre, trebuie să ajungi la 3 morfologii – 3 ecografii complete care evaluează dezvoltarea bebelușului. Rolul acestora este de a depista precoce anomaliile congenitale și alte probleme fetale, de a urmări creșterea și dezvoltarea generală a bebelușului, dar și de a evalua placenta și lichidul amniotic. Le analizăm pe rând.

Morfologia fetală în trimestrul 1

În primul trimestru de sarcină, orice gravidă trebuie să ajungă la prima morfologie, care se poate realiza atât transvaginal cât și transabdominal. La final, viitoarea mămică va ști dacă sarcina este supusă vreunui risc, precum: preeclampsie, restricții de sarcină sau naștere prematură, anomalii cromozomiale și alte anomalii fetale.

Morfologia fetală în trimestrul 2

În trimestrul 2 se realizează a doua morfologie, analizându-se în detaliu atât biometria fetală, cât și starea de sănătate a gravidei. Tot în această perioadă se verifică starea fetală, prin examinare Doppler. Se poate recomanda și triplu test. Detaliem mai jos și la câte săptămâni se face morfologia de trimestrul 2.

Morfologia fetală în trimestrul 3

Ultima morfologie se realizează în trimestrul 3 și are rolul de a depista eventualele probleme cu debut târziu. În cadrul acestei întâlniri se poate stabili o dată estimativă pentru sarcină, dar și modul prin care se va naște bebelușul. Deciziile se pot schimba pe parcurs, în funcție de evoluția sarcinii.

Când se realizează morfologia fetală?

Înainte de toate, trebuie să știi că investigațiile sunt obligatorii atât pentru sarcinile cu risc, cât și pentru sarcinile care au debutat fără probleme. Perioada recomandată pentru examinare poate varia de la o gravidă la alta, medicul fiind cel care alege o zi optimă din intervalul specific. Mai concret:

  • Morfologia de trimestrul 1 se face la aproximativ 12 săptămâni;
  • Morfologia de trimestrul 2 se face la 22 de săptămâni;
  • Morfologia de trimestrul 3 se face la 30 – 32 de săptămâni.

De ce este importantă morfologia fetală?

E important să nu ratezi controalele și ecografiile din timpul sarcinii, mai ales atunci când vorbim despre cele 3 morfologii fetale. Iată și câteva motive pentru care analiza detaliată a dezvoltării fătului trebuie să reprezinte o prioritate pentru părinții din întreaga lume:

  • Detectarea anomaliilor: Cu ajutorul tehnicilor de imagistică de nouă generație, echipa medicală poate identifica din timp orice anomalie structurală sau funcțională;
  • Consilierea prenatală: Dacă s-au depistat anomalii sau alte probleme pe perioada sarcinii, părinții sunt consiliați și ajutați să ia cea mai bună decizie;
  • Monitorizarea creșterii: Chiar și în cazul sarcinilor care se dezvoltă sănătos, părinții au nevoie să cunoască detalii cu privire la creșterea micuțului lor.

În concluzie, cele 3 morfologii fetale au un rol deosebit de important pe parcursul celor 9 luni în care bebe crește în burtică. De la identificarea anomaliilor congenitale și a altor complicații până la sprijinul emoțional oferit viitorilor părinți, specialiștii în medicină fetală sunt pregătiți să găsească cele mai bune soluții pentru bunăstarea fătului.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker