luni, 01 iunie 2020

Teatrul „G. Ciprian”, spectacole transmise pe internet

Marile teatre din țară s-au adaptat rapid la condițiile impuse de pandemia de coronavirus și au oferit publicului ocazia să urmărească spectacolele din fotoliul de acasă. Urmând modelul Teatrului Bulandra, Teatrului „Radu Stanca” sau Unteatru, Teatrul „George Ciprian” din Buzău își prezintă producțiile pe internet.

Pe 25 martie, în ziua în care teatrul buzoian a împlinit 25 de ani de la înființare, Teatrul „G. Ciprian” a transmis pe Youtube și Facebook cea mai recentă premieră: „Faza lungă” de Catherine Aigner, în regia lui Octavian Jighirgiu, cu actorii Dan Clucinschi, Andreea Darie, Vlad Nicolici și Irina Ungureanu. Spectacolul a fost disponibil online pe YouTube și pe Facebook doar în ziua respectivă, în intervalul 11.00-00.00.

Nu a fost singura producție a teatrului buzoian care a fost transmisă ­pu­blicului pe internet în perioada pandemiei. Pe 27 martie, de Ziua Mondială a Teatrului, a fost postată pe Youtube piesa de teatru radiofonic „Orfeu și Euridice”, un spectacol cu sunet binaural, înregistrată în 2017 cu elevii de la Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Buzău, în regia buzoiencei Marina Hanganu. Spectacolul poate fi ascultat în continuare pe Youtube.

„Încercăm să venim în întâmpinarea publicului nostru”

Potrivit directorului teatrului buzoian, în viitorul apropiat, publicul buzoian ar putea avea parte de alte astfel de surprize.

„În aceste clipe dificile, când arta teatrului este amenințată pretutindeni în lume, ne păstrăm convingerea că teatrul va găsi mereu un mod de a supraviețui și de a renaște din ruine. Teatrul <G. Ciprian> a încercat să vină în întâmpinarea publicului cu aceste două înregistrări, plus concursul prin care provocăm elevii din județ să ne trimită o poveste redactată de ei sub forma unei scurte piese de teatru. În arhiva teatrului nostru există mai multe înregistrări cu spectacole importante, dar din păcate, calitatea acestor înregistrări este una slabă. În plus, unele sunt înregistrate în cadrul festivalului de teatru de la Buzău, și, pentru că sunt producții ale altor teatre care au concurat, trebuie să ținem cont de drepturile de autor. Vom vedea ce vom face în viitor”, a declarat Gina Chivulescu, directorul teatrului buzoian.

„Luăm în calcul să jucăm spectacolul fără public și să îl transmitem live pe internet”

Potrivit aceleiași surse, dacă perioada de urgență se va prelungi, se ia în calcul chiar transmiterea live a unei reprezentații. Este vorba despre viitoarea premieră a teatrului buzoian.

„M-am gândit la spectacolul <Omul cu mârțoa­ga> pe care îl pregătisem pentru 16 martie, în premieră, pentru a sărbătorii cei 25 de ani de existență a teatrului nostru. Este un spectacol cu Dan Tudor, Marius Bodo­chi, Ana Ioana Macaria, Adrian Păduraru, Afrodita Androne, Gabriel Fătu, Orodel Olaru și mulți alții. Vom lua în calcul, dacă e cazul, să jucăm acest spectacol fără public și să îl transmitem live pe internet pentru spectatorii noștri, urmând ca după ce va trece pandemia să avem parte de adevărata premieră cu public”, a mai declarat Gina Chivulescu.

 

loading...
error: Content is protected !!