Actualitate

Cum au fost forțate autoritățile să confirme numărul cazurilor de infectare cu COVID-19, inclusiv din Buzău

Pentru prima dată în ultimele două săptămâni, presa locală a primit informații despre numărul de cazuri COVID-19 confirmate din fiecare județ al țării. Și asta nu pentru că autoritățile și-au schimbat de bună-voie strategia de comunicare, ci forțate după ce un jurnalist a făcut publică o situație statistică parvenită din surse apropiate Ministerului Sănătății.

Jurnalistul de investigații Victor Ilie a dezvăluit documentul online pentru că acesta conține informații de interes public, care ar fi utile inclusiv în eforturile de prevenire a răspândirii infecției.

Victor Ilie a povestit, pentru Europa FM, că a primit un mesaj de la o sursă apropiată Ministerului Sănătății. ,,M-a întrebat pe ce canal criptat poate să îmi trimită niște informații din Minister. Când am deschis fișierele, erau niște statis­tici, lucru destul de dubios pentru că aceste date ar trebui să fie publice, nefiind date personale. Adică, nu mi-a dat cineva lista tuturor CNP-urilor (persoanelor, n.r.) testate ­po­zitiv sau testate negativ”, a explicat ziaristul.

,,Suceava mi se pare, în momentul acesta, o pro­blemă uriașă. Pare că Ialomița va mai fi o problemă foarte mare, pentru că acolo au început să apară cazuri de infectare comunitară, pe care statul nu ni le-a comunicat. Oameni netestați și neconfirmați. La Arad, situația a mai scăpat de sub control. Sunt foarte multe incendii pe care statul trebuie să le stingă și ar trebui să ne explice de ce s-au aprins acele incendii acolo”, adaugă Victor Ilie.

,,Transparența nu e o vulnerabilitate, ci baza încrederii între stat și cetățean”, notează portalul Casa Jurnalistului.

Câte cazuri sunt la Buzău

Ca urmare, Grupul de Comunicare Strategică a fost obligat să confirme informațiile din statistica respectivă, conform căreia județul Buzău avea miercuri, la ora 18.00, 11 cazuri confirmate, persoanele fiind internate în spitale suport COVID-19 din București. Miercuri după-amiază a fost confirmat și al 12-lea infectat cu noul coronavirus, iar, așa cum s-a întâmplat de fiecare dată, informația a fost publicată de jurnaliști ,,pe surse”, în lipsa unei relaționări cores­punzătoare a autorităților față de mass-media. Este vorba despre un bărbat de 67 de ani din comuna Tisău, intrat în contact cu o femeie confirmată pozitiv duminica trecută și internată la Spitalul ,,V. Babeș” din București.

Rezultat al presiunilor media

Informarea Prefecturii Buzău în acest sens, de joi, vine în urma presiunilor media din ultimele două săptămâni, atât de la nivel local cât și demersurilor jurnaliștilor din alte județe ale țării către Ministerul Afa­ce­rilor Interne și Grupul de Comunicare Strategică.

,,Primul caz din comună a fost confirmat în data de 26 martie, după ce o pacientă în vârsta de 59 de ani a prezentat simptome specifice Coronavirsului și a declarat că a participat la o înmormântare în județul Suceava. În perioada cuprinsă de la revenirea în județul Buzău și până la confirmarea testului, femeia a fost izolată la domiciliu. Pacienta a fost transferată la Spitalul V. Babeș din București.  Soțul acesteia, fiind contact direct, se află izolat la domiciliul fiului, în București. Bărbatul nu este confirmat cu noul Coronavirus. Cel de-al doilea caz confirmat din localitate este un bărbat de 67 de ani, aflat în izolare după contactul cu femeia de 59 de ani. Acesta a prezentat simptome specifice Coronavirsului, iar testul a fost pozitiv. Pacientul a fost transferat pe 1 aprilie, la Spitalul V. Babeș din București. NU se poate vorbi de un focar de Coronavirus în localitatea buzoiană. În urma anchetelor epidemiologice declanșate de DSP Buzău au fost identificați toți contacții direcți și au fost izolați la domiciliu. În cazul în care aceștia vor prezenta simptome specifice infecției cu Coronavirsus, vor fi testați. Reluăm apelul la res­ponsabilitate atât pentru cetățenii județului Buzău, dar mai ales pentru autoritățile administrației publice locale care, în calitate de președinți ai Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență trebuie să prevină apariția panicii, nu să o favorizeze”.

Însă tocmai lipsa de relaționare a autorităților, în special a celor de sănătate publică, a condus la această situație.

Tisăul pe un butoi de pulbere

Odată cu confirmarea noului caz, comuna Tisău stă pe un butoi de pulbere, localnicii temându-se că virusul să fi fost răspândit deja în comunitate. Primarul de la Tisău a cerut izolarea localității și testarea contactelor femeii confirmată pozitiv. Teme­rea autorităților este cu atât mai mare cu cât primul pacient ar fi revenit din Suceava, oraș închis de autorități țin cauza focarului de COVID-19. Femeia de 59 de ani, din Tisău, ar fi participat la o înmormântare la Suceava împreună cu soțul ei. La scurt timp după ce s-a întors a început să se simtă rău, prezentând simptome specifice COVID-19.

Testul efectuat pe 26 martie a relevat că femeia era infectată cu noul coronavirus. Vineri noapte, pacienta a fost transferată la spitalul Victor Babeș din București. Testele au arătat că soțul acesteia nu era infectat.

Miercuri după-amiază, un bărbat de 67 de ani, vecin al celor doi, cu care a intrat în contact, a fost confirmat cu coronavirus.

Comitetul Național pentru Situații speciale de Urgență, coordonat de doctorul Raed Arafat, a decis în data de 20 martie că situația cazurilor confirmate de infectare cu virusul COVID19 nu mai trebuie făcută publică de autoritățile locale în fiecare județ. Decizia a fost luată și aplicată imediat fără nicio explicație publică.

Astfel că, de două săptă­mâni comunicarea oficială s-a făcut o singură dată pe zi (la ora 13.00), fiind anunțată o cifră la nivel național care nu a putut fi verificată la nivelul județului decât “pe surse”, o metodă riscantă pentru jurnaliști și criticată de opinia publică din partea căreia presiunea a fost tot mai mare de la o zi la alta.

Decizia de la nivel central s-a suprapus peste situația de la nivel local unde responsbilii Direcției de Sănătate Publică aproape că nu au existat în toată această perioadă, lăsând loc speculațiilor și  interpretărilor.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker