Sănătate

FOTO – VIDEO / Întâlnire a seniorilor buzoieni cu medicul neurolog, de Ziua mondială a bolii Parkinson

Ziua mondială de luptă împotriva bolii Parkinson a fost marcată la Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman” printr-o activitate de informare cu privire la această afecţiune, la impactul pe care îl are asupra celui suferind, asupra familiei sale şi a societăţii. Este vorba despre  o activitate din ciclul celor dedicate de Primăria Buzău sănătății seniorilor. De această dată, ei s-au întâlnit cu Angela Mînăscurtă, medic primar neurolog, care a pledat, pe parcursul unei prezentări de mai bine de o oră, pentru necesitatea conștientizării și solidarității față de milioanele de oameni din întreaga lume afectați de această boală neurologică progresivă. Medicul a povestit, pe finalul întâlnirii, și despre activiățile desfășurate în cadrul organizației neguvernamentale pe care o conduce, Asociația „Laleaua Buzăului”,  pentru a crea o comuniune în jurul asociației ce vine în sprijinul celor care trăiesc cu Parkinson, mai ales că în sală s-au aflat și persoane diagnosticate cu această boală.

Evenimentul a fost moderat de Oana Gheorghiu, farmacist, coordonator Farmacia Maxifarma, care, la rândul său a oferit informații seniorilor despre astenia de primăvară, caracterizată de oboseală și lipsă de energie și care poate amplifica simptomele Parkinsonului, cum ar fi tremorul și rigiditatea musculară. Ea a făcut și câteva recomandări legate de adoptarea unui stil de viață sănătos, tradus prin alimentație echilibrată, exerciții regulate și suficiente ore de somn, care pot ajuta la gestionarea acestor afecțiuni și la menținerea unei calități bune a vieții seniorilor.

A fost o seară apreciată de seniori la reușita căreia și-au dat mâna medicul primar neurolog Angela Mînăscurtă, farmacistul Oana Gheorghiu, coordonator Farmacia MaxiFarma, Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman” și Primăria Buzău.

Crește numărul bolnavilor cu Parkinson

Medicul Angela Mînăscurtă a avut cuvinte de încurajare pentru toți cei diagnosticați cu această boală, care nu sunt deloc puțini. Din statisticile consultate de medicul buzoian reiese că sunt foarte mulți pacienți cu boala Parkinson la nivel mondial, în România, dar și în Buzău. „Numai în România sunt în jur de 72.000 de pacienți cu așa o patologie. Când eu am început să lucrez, în 2001, în Buzău se prezentau trei-cinci, maxim zece pacienți pe an. Noi acum avem zilnic prezentări și cazuri noi, destul de grave. În evidență sunt în jur de 1.500 până în 2.000 de pacienți numai în Buzău; este o cifră alarmantă”, a spus medicul Angela Mînăscurtă, care a evidențiat și progresul înregistrat de  cercetare prin îmbunătățirea tratamentelor pentru bolnavii de Parkinson.

Seniorii au aflat că maladia Parkinson este o boală degenerativă, care se pare că este derivată dintr-o combinaţie de factori, cum ar fi cei genetici și de mediu, ce duc la moartea celulelor nervoase care produc dopamina, neurotransmiţător cu rol fundamental în creier pentru controlul motricităţii. Întrucât zona afectată joacă un rol important în controlul mişcărilor, pacienţii prezintă gesturi rigide, sacadate şi incontrolabile, tremor şi instabilitate posturală. De pe lista de semne ale bolii Parkinson, medicul buzoian a amintit tremorul de repaus, rigiditatea şi încetinirea generală a ritmului activităţii motrice. Pe listă se mai află instabilitatea posturală, care survine tardiv, de obicei după mai mulți ani  de evoluţie a bolii. Vestea bună pe care a dat-o medicul este că pacienții care sunt mai atenți la sănătatea lor și se adresează rapid medicului pot fi diagnosticați din timp și boala poate fi încetinită foarte mult.

Pentru a da o notă optimistă întâlnirii, medicul a venit însoțit de o pacientă, Ana Rusu, cu vârsta de peste 60 de ani, care, de la depistarea bolii, în urmă cu doi-trei ani și până în prezent, a scris nouă volume de versuri și a adoptat un stil de viață care să-i permită mult mai multă bucurie în inimă. Ea a fost un exemplu de optimism pentru toți cei prezenți, recitând câteva versuri deosebit de sensibile și frumoase din unul din volumele sale, care au fost apreciate de seniorii prezenți la eveniment. Ea a demonstrat, practic, că aplică ceea ce i-a recomandat medicul, dincolo de tratament. Este vorba despre sfaturile pe care dr. Angela Mînăscurtă le-a oferit tuturor celor prezenți.

„Chiar dacă în spate mai există o boală, cum este boala Parkinson, trebuie să arătăm o tinerețe și  o bunăvoință față de viață”, i-a îndemnat medicul pe cei prezenți. Ce legătură este între starea de bine și boală, a explicat chiar medicul Angela Mînăscurtă, care pune stresul pe primul loc atunci când vorbește de factorii care pot accelera această boală. „Fiziologic, spre 60 de ani scade nivelul dopaminei. Numai că sunt persoane la care nivelul dopaminei scade mai rapid și atunci automat apar simptome ale bolii Parkinson”, a explicat medicul, care a atenționat și asupra faptului că deşi dificultăţile de mişcare şi instabilitatea posturală sunt cele mai evidente şi uşor de recunoscut, ele nu sunt singurele simptome care însoţesc maladia Parkinson.

De altfel, medicul Angela Mînăscurtă a răspuns la mai multe întrebări pe care și le-au pus cei prezenți la întâlnire și explicațiile, au venit, așa cum s-a remarcat în public, pe înțelesul tuturor. Și a explicat de la definiția bolii, numele celui care a descoperit-o, factorii de risc care contribuie la apariția bolii și a insistat asupra semnelor și smptomelor bolii Parkinson. Iată câteva dintre ele:

Întrebare: Ce este Boala Parkinson?

Răspuns: Boala Parkinson este o tulburare neurologică cronică caracterizată prin degenerarea neuronilor producători de dopamină din creier. Dopamina este un neurotransmițător implicat în coordonarea mișcării, așa că deficitul său duce la apariția simptomelor motorii specifice Parkinsonului, cum ar fi tremurul, bradikinezia (mișcare încetinită), rigiditatea și instabilitatea posturală. Boala Parkinson poate cauza și o serie de simptome non-motorii, inclusiv tulburări cognitive, schimbări de dispoziție, perturbări ale somnului și disfuncții ale sistemului autonom.

Întrebare: Care este impactul asupra indivizilor și familiilor?

Răspuns: Boala Parkinson are un impact semnificativ și asupra familiilor și îngrijitorilor lor. Simptomele Parkinsonului pot varia în mod semnificativ de la o persoană la alta și se agravează adesea în timp, făcând dificile și uneori chiar imposibile activitățile zilnice fără ajutor. Efectul emoțional al trăirii unei boli cronice, împreună cu povara financiară a cheltuielilor medicale și a îngrijirii, complică și mai mult situația pentru mulți indivizi afectați și familiile lor.

Întrebare: Cât de important este să conștientizăm din timp boala? Cine poate oferi sprijin?

Răspuns: Ziua Mondială a Bolii Parkinson evidențiază importanța creșterii conștientizării și înțelegerii acestei boli complexe. O conștientizare mai mare poate duce la diagnosticare mai timpurie, acces la tratamente adecvate și servicii de sprijin și la reducerea stigmei asociate Parkinsonului. În plus, încurajează eforturile de advocacy pentru o finanțare sporită a cercetării, un acces mai bun la serviciile de sănătate și politici care susțin nevoile persoanelor care trăiesc cu Parkinson.

Întrebare: Care este stadiul cercetării și tratamentului bolii?

Răspuns: Deși în prezent nu există niciun remediu pentru Boala Parkinson, s-au făcut progrese semnificative în înțelegerea mecanismelor sale subiacente și în dezvoltarea tratamentelor pentru a gestiona simptomele și a îmbunătăți calitatea vieții. Medicamentele, cum ar fi levodopa și agonistele de dopamină, pot ajuta la ameliorarea simptomelor motorii, în timp ce terapiile precum kinetoterapia, logoterapia și ergoterapia pot aborda problemele de mobilitate și pot îmbunătăți funcționarea zilnică. Chirurgia de stimulare cerebrală profundă (DBS) este o altă opțiune pentru unii indivizi cu Parkinson avansat.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker