Sănătate

Carmen Orban, despre sistemul de Sănătate: Comunicarea este proastă şi cineva nu explică

Consilierul de stat în cadrul Cancelariei primului ministru Carmen Orban a declarat la Buzău că Guvernul a demonstrat că sprijină dezvoltarea sistemului sanitar prin investiţiile derulate în infrastructura medicală, atrăgând totodată atenţia cu privire la o serie de deficienţe structurale cu care se confruntă unităţile spitaliceşti.

Ea a făcut aceste afirmații la conferința organixzată în cadrul Caravanei „Votez pentru sănătate”, organizată de o coaliție de organizații non-guvernamentale care susțin alocarea a 9 procente din Produsul Intern Brut (PIB) pentru Sănătate, astfel încât pacienţii să beneficieze de îngrijiri medicale la standarde europene, indiferent dacă provin din mediul urban sau din mediul rural. În caravana organizată cu sprijinul unor ONG-uri şi asociaţii de pacienţi, au fost scoase în relief problemele cu care bolnavii se confruntă atunci când iau contact cu sistemul de sănătate şi cum anume finanţarea ar putea contribui la rezolvarea lor. Cu această ocazie, buzoianca Carmen Orban, consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, a declarat că Guvernul a demonstrat că sprijină sistemul sanitar prin investiţiile derulate în infrastructura medicală: „Actualul Guvern a demonstrat că votează pentru Sănătate şi sprijină procesul de schimbare a sistemului sanitar. Guvernul Ciolacu a înţeles că asigurarea accesului universal la servicii de sănătate se face prin implementarea unor politici coerente de dezvoltare a programelor de prevenţie. S-au pompat foarte multe fonduri pentru modernizări de ambulatorii, infrastructură, dotare cu aparatură, digitalizare. Cu toate acestea, lumea se vaită că sistemul de sănătate este la pământ. Eu spun tuturor: ceva se întâmplă, comunicarea este proastă şi cineva nu explică. Bani sunt şi în ultimii ani bugetul Casei de Sănătate şi pe Sănătate a crescut fabulos. Deşi vorbim de creşteri fabuloase de bani, vorbim totuşi de lipsuri şi de probleme în sănătate şi atunci eu cred că undeva noi toţi, factori decidenţi, pacienţi, societate civilă, medici, ar trebui să fim cinstiţi şi oneşti şi să punem lucrurile pe tapet şi să vedem unde sunt problemele reale”, a subliniat Carmen Orban.

Ea a atras atenţia cu privire la o serie de deficienţe structurale cu care se confruntă unităţile spitaliceşti din ţară: „Mulţi mă întreabă: au crescut fondurile, unde sunt? O parte pot să vi le explic, dotarea, infrastructura, care este extrem de învechită şi vorbim de 60 de ani în care nu s-a făcut nimic în sistemul de sănătate, şi spitalele pe care dumneavoastră le aveţi şi spitalele din Bucureşti, toate sunt în clădiri foarte vechi; dacă ar fi să vorbim cinstit, niciunul din ele nu respectă circuitele corecte pentru prevenirea infecţiilor nosocomiale sau ISU sau mediu sau tot felul de autorizaţii, pentru că nu au cum să mai fie în contextul de actualitate. S-au băgat foarte mulţi bani în dotarea cu aparatură medicală, actul medical este aproape ca afară, cel puţin ca proceduri, protocoale, aparatură, terapii şi medicaţie. Este adevărat, nu există medicaţie pentru toată lumea şi aici ar trebui să facem ceva, pentru că programe de sănătate sunt, dar probabil sunt insuficiente”, a punctat Carmen Orban.

 

 

Articole similare