Sănătate

„Domnule ministru Nelu Tătaru, păstrați-vă suta de lei. Dați-vă în schimb demisia!”

Medicii de familie se arată extrem de nemulțumiți de decizia premierului Orban și a ministrului Sănătății de a pasa bolnavii asimptomatici de Covid în sarcina lor. Aceștia i-au adresat o scrisoare deschisă în acest sens ministrului Tătaru, spunându-i că nu se lasă cumpărați cu 100 de lei, pentru că aici nu este vorba despre bani.

„De aproape o lună, solicităm domnului prim-ministru Ludovic Orban o întâlnire. Patronatele medicilor de familie sunt organizații ale cabinetelor medicilor de familie cu care Guvernul are obligația să intre în dialog, conform Legii dialogului social nr. 62/2011. Premierul își respectă această obligație întâlnindu-se cu sindicatele sala­riaților din Sănătate, însă când vine vorba de medicii de familie – liber profesioniști reprezentați de patronate, nu de sindicate – timpul nu îi mai permite nici măcar o videoconferință.

De aproape o lună suntem ignorați de domnul premier, în timp ce Ministerul Sănătății, împreună cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, elaborează act normativ după act normativ și trasează sarcini medicilor de familie. La ­pro­punerea ministrului Sănătății, Guvernul aprobă în ședința de Guvern actele normative.

Un astfel de act este proiectul de Ordonanță de Urgență prin care tariful pe caz pentru monitorizarea pacienților izolați la domiciliu de către medicii de familie crește de la fabuloasa sumă de 105 lei la cea de 168 lei. O creștere impresionantă de 60% pentru cei care nu cunosc realitatea sumelor despre care este vorba.

Cu 168 lei alege Guvernul să recompenseze munca istovitoare, plină de responsabilitate a medicilor de familie, care timp de minimum 14 zile își asumăres­ponsabilitatea uriașă a monitorizării pacienților despre care nu au nici o altă informație obiectivă decât ceea ce declară pacienții și ceea ce pot auzi și deduce prin telefon.

Nu despre bani este vorba, domnule premier Ludovic Orban. Ci despre un minimum de respect pe care ministrul dumneavoastră trebuie să îl arate celor pe care vă bazați în această pandemie. De o jumătate de oră de dialog pe care aveți obligația, atât legală, cât și morală să o oferiți.

Țineți-vă suta de lei, domnule ministru Nelu Tătaru. Oferiți în schimb demisia dumneavoastră”, este mesajul  de nemul’umire pe care reprezentanții patronatelor medicilor de Familie îl transmit oficialilor pe pagina de socializare a organizației.

Ce spun medicii de familie de la Buzău

Nemulțumirea me­dicilor de familie în legătură cu deciziile Ministerului Sănătății  a escaladat odată cu apariția ordonanței de urgență 180/2020 care prevede că bolnavii de COVID-19 asimptomatici sau cu forme ușoare de boală rămân la domiciliu fără o ­eva­luare inițială prin investigații de laborator sau imagistice și că de ei trebuie să se ocupe medicii de familie,  cu contracte obligatorii și pedepse. Atunci medicii de familie au arătat că „înrobirea” lor cu contracte obligatorii și pedepse nu va salva nici sistemul și nici vieți omenești.

Această ordonanță spune, printre altele, „că poți prelungi programul corespunzător cu numărul de pacienți pe care îi ai infectați, dar, în același timp, ea spune că pacientul poate să te sune la orice oră din zi și din noapte să-ți comunice că el este Covid. Or, nu este posibil, pentru noi avem un contract pe un număr de ore. Mai mult, plata se face pe caz numai în cazul în care pacientul este supravegheat timp de 14 zile. Dacă eu îl supraveghez timp de cinci zile, și dacă în a cincea zi starea lui se înrăutățește și îl trimit la spital, nu mai primesc niciun ban pentru supravegherea pe care o fac, iar cele cinci zile devin muncă voluntară și sunt obligată să-i dau și concediu pe perioada respectivă în baza unei decizii care vine de la DSP”, explică medicul buzoian Angela Mazdrag  câteva dintre problemele pe care le creează medicilor de familie recenta ordonanță de urgență prin care sute și mii de pacienți cu Covid  ajung fără testare în grija medicilor de familie .

Prin urmare, „actul normativ utilizează noțiuni punitive și imperative ca <penalizare> sau <obligație> – ilegalș, de altfel – și nu stipulează nimic care să clarifice proceduri de testare și de îngrijire, de atitudine în fața pacientului asimptomatic cu comorbidități semnificative sau a pacientului care refuză testarea. Singurii vinovați pentru tot ce s-ar putea petrece vor fi medicul și eventual pacientul”, transmite SNMF.

Din această  cauză medicii de familie spun că „acest act normativ, aproape fără conținut, reprezintă dovada lipsei de considerație față de un sfert dintre medicii din România și pacienții lor”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker