Sport

Divorț amiabil la Gloria. Auraș Brașoveanu nu mai este președinte

Este confirmat oficial, Auraș Brașoveanu nu mai este, începând de marți seară, președintele Gloriei Buzău. Deși despărțirea a fost confirmată de conducerea clubului, motivele nu au fost dezvăluite și nici nu a fost numit, deocamdată, un succesor.

Auraș Brașoveanu venea la Gloria în vara trecută, după trei stagiuni petrecute în același post la Concordia Chiajna, în locul lui Marian Mitran, plecat, pe atunci, la FC Brașov. Robert Sălceanu, Andrei Blejdea, Vali Munteanu, Alex Boiciuc, Viktor Angelov, Georgian Honciu, Istvan Fulop, Răzvan Greu, Răzvan Matiș, Sergiu Pârvulescu sau Kristi Marku sunt doar câțiva dintre jucătorii aduși la Buzău în era Brașoveanu. Obiectivul fixat inițial a fost calificarea în play-off, reper atins după demiterea lui Cristi Pustai și aducerea la echipă a lui Adrian Mihalcea. Din păcate, Gloria nu a reușit să facă pasul către Superligă, ratând calificarea în dubla manșă cu UTA Arad.

În această vară, tot sub mandatul lui Brașoveanu, Buzăul a făcut schimbări majore în lot, unul despre care fostul președinte declara anul trecut că este cel mai valoros din liga secundă. De asemenea, gruparea din Crâng a schimbat, între timp, și antrenorul.

În cariera sa, Auraș Brașoveanu, care la data de 11 septembrie împlinește 55 de ani, a mai fost președinte la Dunărea Galați, Farul Constanța, Dacia Unirea Brăila și Concordia Chiajna, iar pentru o perioadă a fost managerul de certificare pentru Liga 2 din cadrul Federației Române de Fotbal.

Unul dintre motivele care ar fi contribuit la despărțirea de Gloria ar putea fi scandalul creat după meciul cu Oțelul Galați, atunci când, după un schimb de replici aprins cu oficialii de la Dunăre, fostul președinte al Buzăului le-a adus acuze grave omologilor săi, acuzându-i că „ar fi umblat” la arbitri. După ce apele s-au mai liniștit, Brașoveanu nu a vrut să dea detalii suplimentare legate de episodul la care făcuse referire. Detalii AICI

Fostul președinte al Gloriei a fost subiectul unei anchete instrumentate de către Direcția Națională Anticorupție, pentru fals material în înscrisuri oficiale și tentativă de înșelăciune. Se întâmpla în 2014, atunci când Brașoveanu era șeful clubului Farul Constanța și președinte al LPF2. Comunicatul emis de Direcția Națională Anticorupție titra: „În luna martie 2012, suspectul Braşoveanu Auraş, în calitate de preşedinte al FCM Dunărea Galaţi, a depus la dosarul privind susţinerea financiară a clubului sportiv de către Primăria Municipiului Galaţi o copie color a unei adrese emise de Administraţia Finanţelor Publice a judeţului Galaţi, pe care a contrafăcut-o prin radierea alineatelor în care erau menţionate datoriile clubului sportiv către bugetul de stat. Aceasta, în scopul obţinerii, în mod ilegal, a finanţării, întrucât exista o interdicţie la acordarea finanţărilor de la bugetul de stat cluburilor sportive care figurează cu datorii la bugetul de stat.

Aceste fapte au făcut iniţial obiectul unui dosar penal aflat în instrumentare la organele de cercetare penală din cadrul I.P.J. Galaţi – Serviciul de Investigare a Fraudelor. În acest context, deşi cunoştea această împrejurare, inculpatul Bocăneanu Emanoil–Cătălin, în calitate de prefect, a acordat avizul de legalitate Hotărârii Consiliului Local nr. 114/05.04.2012, prin care se aproba cererea de finanţare a FCM Dunărea Galaţi. La data de 20.06.2012, dosarul respectiv a fost cerut de inculpatul Bocăneanu Emanoil-Cătălin, prin intermediul unui funcţionar al instituţiei pe care o conducea, de la I.P.J. Galaţi şi, la aceeaşi dată, a semnat o adresă către Primăria Municipiului Galaţi, prin care această instituţie era înştiinţată de acordarea avizului de legalitate. Astfel, inculpatul Bocăneanu Emanoil-Cătălin a determinat vărsarea, în conturile FCM Dunărea Galaţi, a sumei totale de 970.000 lei în perioada august–noiembrie 2012.

Pentru a şterge urmele faptelor, acelaşi inculpat a sustras din evidenţele Instituţiei Prefectului Judeţului Galaţi adresa emisă de instituţie către I.P.J. Galaţi–Serviciul de Investigare a Fraudelor şi adresa de răspuns emisă de I.P.J. Galaţi către Instituţia Prefectului Judeţului Galaţi, precum şi procesul–verbal având ca obiect predarea–primirea dosarului depus de FCM Dunărea Galaţi la Primăria municipiului Galaţi. pentru aprobarea cererii de finanţare a clubului sportiv”.

Ulterior, Brașoveanu a fost condamnat la un an și patru luni închisoare cu suspendare. De asemenea, fostul fotbalist era obligat, prin sentință, să presteze muncă neremunerată în folosul comunității: „Condamnă pe inculpatul BRAȘOVEANU AURAȘ la o pedeapsă de 1 an și 4 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția de administrator al unei societăți comerciale, al unei asociații sau fundații, pentru săvârșirea infracțiunii de uz de fals și tentativă la înșelăciune. Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul Brașoveanu Auraș va presta o muncă neremunerată în folosul comunității în cadrul Liceului cu Program Sportiv Galați sau în cadrul Primăriei Municipiului Galați, pe o perioadă de 80 de zile”.

Vezi ce spune comunicatul DNA  și ce au hotărât magistrații Curții de Apel Galați

Ca fotbalist, Auraș Brașoveanu a evoluat în anii ’90 la Gloria, purtând inclusiv banderola de căpitan.

 

Articole similare