Sport

Eduard Ionescu și Ovidiu Ionescu, la turneul preolimpic destinat probei de simplu

Tenisul de masă românesc își propune noi calificări la Jocurile Olimpice de la Paris, iar buzoienii Ovidiu Ionescu (#49 mondial) și Eduard Ionescu (#72 mondial) s-au bătut pentru un loc la Paris, la finele săptămânii trecute. Turneul preolimpic destinat probei de simplu s-a desfășurat în Sarajevo, Bosnia și Herțegovina, între 15 și 19 mai.

Dintre cele șase locuri alocate Europei, cinci sportivi se vor califica la Jocurile Olimpice prin intermediul turneului preolimpic, în timp ce un sportiv va obține biletele pentru Paris datorită clasamentului mondial, la feminin și masculin.

Algoritmul calificării, destul de complicat

  • Se califică la Paris finaliștii din faza 2, finaliștii din faza 3 și câștigătorul dintre semifinaliștii învinși în faza 3.
  • Primele două locuri din fiecare grupă (faza 1) avansează pe tabloul principal (faza 2).
  • Finaliștii se califică la JO, fără ca ultimul act să se mai dispute.
  • În faza 3 a tabloului principal se vor alătura și sportivii din faza 2, iar finaliștii se vor califica la JO, fără ca ultimul act să se mai dispute.
  • Semifinaliștii învinși din faza 3 vor juca încă un meci, iar câștigătorul se califică la Paris.

Ambii buzoieni au fost nevoiți să joace și fazele preliminare, disputate în sistem grupă. Ovidiu a câștigat un patrulater din care au mai făcut parte Ibrahim Guduz (Turcia) și Borgar Haug (Norvegia). Mezinul Eduard Ionescu s-a calificat de pe locul doi, într-o grupă cu Samuel Kulczycki (Polonia),  Pavel Sirucek (Cehia) și Benjamin Zijadic (Bosnia și Herțegovina).

În urma rezultatelor din grupe, Eduard Ionescu urma să joace cu Ibrahim Guduz, în șaisprezecimi, în timp ce Ovidiu, grație primei poziții ocupate după prima fază a calificărilor, era calificat în optimi. Meciurile celor doi buzoieni s-au disputat după încheierea ediției.

Până în acest moment, tenisul de masă românesc și-a asigurat calificarea la Jocurile Olimpice prin echipa națională feminină, perechea de dublu mixt Ovidiu Ionescu/Bernadette Szocs și alte două sportive care vor fi nominalizate în proba de simplu.

Articole similare