Sănătate

Criză de donatori la Centrul de Transfuzii Buzău

Donarea de sânge a scă­zut semnificativ în ultima perioadă, la Centrul de Tran­sfuzii din Buzău. În luna aprilie, spune directorul Centrului, biologul Adriana Crăciun, au venit la donare de trei ori mai puţine persoane decât în orice altă lună.

„Avem foarte puţini donatori; 10-15 donatori pe zi,  un număr insuficient pentru spitale, care şi ele au început să mai relaxeze programul intervenţional de chirurgie. Facem faţă cu greu. Nici nu mai vine vorba de Bucureşti; ne străduim să facem faţă pentru spitalele noastre. Spitalul din Râmnicu Sărat transformat în spital suport Covid nu are probleme, dar Spitalul Jude­ţean operează în continua­re; există intervenţii de urgenţă şi nu neapărat programate. Oamenii se îmbolnăvesc la fel ca şi înainte de Covid. Se mai  întâmplă din nefericire şi accidente rutiere”, spune directorul Centrului de Transfuzii Buzău, biologul Adriana Cră­ciun.

Numărul donatorilor s-a redus drastic odată cu izolarea oamenilor la domiciliu, cu închiderea unor agenţi economici, care a trimis oamenii în şomaj, dar şi cu renun­ţarea la colectele mobile, din motive de distanţare socială.  „Nu mai putem face nici colecte mobile, pentru că trebuie să respectăm res­tricţiile. Pe de altă parte, nu mai putem chema la donare grupuri: Poliţie, Jandarmi, Armata, pentru că sunt şi ei implicaţi şi sunt şi ei grup de risc. În ceea ce priveşte agenţii economici, care se numărau printre donatori,  mare parte sunt închişi, în şomaj tehnic”.

Transformarea Spitalului din Râmnic în unitate Covid, elimină un centru important de donatori

„Donarea nu se mai poate face la Spitalul din Râmnic, care a devenit spital tampon pentru Covid-19. Din păcate, aici se crease în timp un bazin important de donatori. Oamenii ne sună şi ne întreabă: de ce nu mai veniţi la Râmnic? La Râmnic oamenii se obiş­nuiseră să vină să doneze la colectele mobile pe care le realizam în ultima vineri din lună. Şi mă bucură că s-au obişnuit. Şi nouă ne lipsesc colectele mobile, pe lângă faptul că reuşeam să aducem acolo o foarte importantă contribuţie”, explică directorul Centrului de Transfuzii Buzău.

În ceea ce priveşte colectele mobile la distanţe mai mari, cum ar fi cele de la Nehoiu, nu pot fi luate în calcul o vreme tot din cauza restricţiilor din cauza pan­demiei. „Nu putem să mai mergem nici la Nehoiu, nu putem să mai mergem nici la Romcarbon, nici la unităţile comerciale unde noi aveam un flux constant şi deveniseră donatori fidelizaţi acolo”, spune directorul Centrului. Se întrevede o soluţie apro­pia­tă în perioada care va urma încetării stării de alertă, când s-ar putea relua donarea la fabricile de pe platforma industrială. „Am vorbit cu conducerea fabricilor  de pe platforma industrială, care se numărau printre donatorii tradiţionali, şi ne aşteaptă cu colecta mobilă, când se va mai relaxa situaţia; va fi o colectă în care se vor păstra res­tricţiile de rigoare, pentru că şi acolo unde mergem noi folosim aceleaşi metode de dezinfecţie ca şi la Centrul de Transfuzii: măştile, mă­nuşile, dezinfectanţii, dezinfectarea suprafeţelor, dezin­fectarea donatorului, adică aceleaşi măsuri de siguranţă ca la Centru şi în colectă mobilă. Acum ne străduim pentru fiecare urgenţă a spitalului, pentru fiecare pungă cu sânge”, a declarat Adriana Crăciun, directorul Centrului de Transfuzii Buzău.

Ultima colectă mai importantă a avut loc la începutul lunii mai când poliţiştii au mers la Centrul de Transfuzii să doneze pentru o colegă, diagnosticată cu leucemie.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker