Sănătate

Cât costă și cum alegi mierea de Manuka  

Mierea de Manuka a devenit foarte cunoscută pentru beneficiile aduse organismului, pentru proprietățile antibacteriene și antiinflmatorii. Acest tip de miere se obține prin polenizarea arbustului de Manuka (Leptospermum scoparium), provenit din Australia și Noua Zeelandă. Odată cu trecerea timpului, mierea de Manuka își intensifică aroma și culoarea.

Ea este considerată superioară mierii obișnuite, deoarece are în conținut o concentrație ridicată de MGO (metilglioxal). În plus, conține vitamine din complexul B, aminoacizi (constituenți ai proteinelor), calciu, fosfor, magneziu, zinc, potasiu, mangan și sodiu. Află care sunt beneficiile mierii de Manuka, contraindicațiile, prețul dar și cum o alegi pe cea mai bună.

Beneficiile mierii de Manuka

Mierea de Manuka este considerată un superaliment, datorită faptului că ameliorează unele afecțiuni, dar și pentru că, la fel ca alte tipuri de miere, este un adevărat antibiotic natural. Printre beneficiile, demonstrate științific, ale acesteia se numără:

Ajută la vindecarea rănilor

Studiile au demonstrat beneficiile mierii, dacă aceasta este folosită pe post de unguent pentru răni și arsuri. Acest lucru este posibil datorită efectului antibacterian și antioxidant, dar și pentru că menține un nivel optim de hidratare, formează un strat protector și ajută la regenerarea celulară. De asemenea, cercetările au relevat că lichidul auriu și aromat ar putea fi folosit drept adjuvant în tratamentul ulcerelor diabetice, dar și pentru tratamentul leziunilor cauzate de stafilococul auriu. 

Menține sănătatea orală

Boala parodontală și căderea dinților sunt cauzate de acumularea bacteriilor în cavitatea bucală. Lichidul obținut din florile de Manuka distruge bacteriile responsabile de afecțiunile gingivale și de formarea plăcilor. 

Ameliorează durerea în gât

Durerea în gât, asociată cu afecțiunile respiratorii, poate fi redusă cu ajutorul mierii minune care distruge bacteriile și creează un strat protector la nivelul gâtului.

Poate preveni ulcerul gastric

Ulcerul gastric reprezintă o rană în interiorul stomacului, care provoacă dureri, greață și alte manifestări digestive. Afecțiunea este frecvent cauzată de infecția cu Helicobacter pylori. Unele studii au descoperit efectul antibacterian al acestui tip de miere asupra bacteriei H.pylori. 

Poate ameliora unele afecțiuni digestive

Sindromul de intestin iritabil, colita ulcerativă, infecția cu Clostridium difficile sunt afecțiuni care provoacă simptome supărătoare, precum diaree, dureri abdominale, greață. Mierea de Manuka ar putea fi folosită ca adjuvant,după ce unele studii au demonstrat eficiența acesteia asupra acestor afecțiuni.

Poate ameliora acneea

Acneea este o afecțiune la nivelul pielii care apare, deseori, din cauza fluctuațiilor hormonale sau acumulării de bacterii în pori. Mierea de Manuka, datorită efectelor antimicrobiene, ajută la tratarea acneei, atunci când este folosită în combinație cu un produs cu pH redus. De asemenea, mierea de Manuka reduce inflamația produsă de acnee.

Cât costă și cum alegi mierea de Manuka?

Deoarece arbuștii de Manuka se găsesc în zone greu accesibile și cresc pe teritorii mici (doar în Australia și Noua Zeelandă), prețul mierii de Manuka este unul destul de ridicat. În general, prețul pentru 250 g de miere de Manuka cu o concentrație minimă de MGO pornește de la 100 de lei – vezi miere de Manuka la preț mic

Mierea de Manuka diferă în concentrație și calitate, funcție de nivelul de MGO existent. Alegerea mierii se face, însă, și pe baza factorului de evaluare (UMF), care trebuie menționat pe ambalaj.

Scorul UMF:

  • 0-4: nivel nesemnificativ de MGO
  • 5-9: nivel redus de MGO
  • 10-15: nivel moderat de MGO
  • 16: nivel ridicat de MGO.

Aceste scoruri corespund unor nivele de MGO. Spre exemplu, un MGO de 100 corespunde unui UMF de 6, un MGO de 550 este asociat cu UMF 15, iar un MGO de 1000 corespunde unui UMF de 25. 

Contraindicații 

În general, mierea de Manuka nu are contraindicații și riscuri. Totuși, dacă suferi de diabet zaharat, mierea trebuie consumată cu grijă. Aceasta conține, asemeni celorlalte tipuri de miere, un nivel ridicat de zaharuri. Vorbește cu medicul tău pentru o recomandare nutrițională în acest sens.

Dacă suferi de alergie la miere, cere sfatul medicului înainte de a consuma mierea de Manuka. Este posibil să fii alergic și la această varietate. 

Așadar, mierea de Manuka este deosebită, de calitate, care a câștigat popularitate datorită beneficiilor sale asupra sănătății.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker