Educație

Cum a devenit Piața Dacia atelier de pictură

Liceul de Arte „Margareta Sterian” se pregătește să sărbătorească 66 de ani. Așa cum i-au obișnuit pe buzoieni în ultimii ani, cadrele didactice de aici fac din sărbătoarea lor o sărbătoare a comunității. Ei au transformat astăzi Piața Dacia în cel mai mare atelier de pictură, coordonat de  de talentatele lor profesoare Ana Maria Bogleș și Monica Staicu. Pentru scurt timp li s-a alăturat și viceprimarul Oana Matache care afirmă: „Suntem mândri de cei care, de-a lungul timpului, au îmbogățit peisajul cultural al urbei noastre”.

Şcoala de Muzică, cu statut de şcoală generală, care avea să devină peste ani Liceul de Arte, s-a înfiinţat la Buzău în 1957. Ulterior a fost transformată în liceu, dar a revenit la statutul de şcoală generală în 1978. În anul 1990 a revenit la statutul de liceu, iar în 1999, pe lângă secţiile de muzică şi arte plastice, s-a introdus şi secţia teatru.

Sediul Liceului de Arte din Buzău de astăzi a fost construit în 1893, iar internatului  i-a pus piatra de temelie nimeni altcineva decât Alexandru Marghiloman.

Începând cu septembrie 2003, liceul a primit numele pictoriței buzoiene Margareta Sterian.

Pictoriţa şi scriitoarea Margareta Sterian s-a născut la 16 martie 1897, în Buzău, fiind fiica comerciantului evreu Iancu Vainberg. A urmat cursurile liceale la Şcoala Evanghelică din Bucureşti, unde l-a avut ca profesor de limba română pe Ioan Slavici. A studiat apoi la Paris, la Academia Ranson şi la École du Louvre, pictura, arta decorativă şi istoria artei. În 1937, artista a primit medalia de bronz pentru pictură la Expoziţia Internaţională a Artelor şi Industriei din Paris. Alături de peisaje, portrete şi naturi statice, opera sa se compune şi din artă decorativă, ceramică, ilustraţie de carte şi frescă. Pentru opera plastică, a primit Premiul Ministerului Artelor pentru pictură în 1930 şi Premiul Special al Uniunii Artişilor Plastici din România, în 1985.

Articole similare