Educație

FOTO | Elevii de la Arte i-au învățat pe colegii de la Vintilă Vodă cum să prevină violența școlară

Activitatea a avut loc de „Ziua familiei”

„Ziua familiei” a fost marcată într-un mod creativ de elevii de la Arte, care au participat la o activitate inedită împotriva violenței școlare. Activitatea a beneficiat de sprijin din partea polițiștilor din cadrul Biroului Siguranță Școlară şi Poliției de Proximitate, care au încheiat un  parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean. Activitățile au fost de tip informativ-preventiv și s-au desfășurat sub egida evenimentului „Săptămâna Școala în Siguranță”.

În această activitate, elevii Liceului de Arte „Margareta Sterian”, împreună cu profesorii lor, au fost gazde pentru colegii lor de la Școala Gimnazială Vintilă Vodă, care au venit însoţiţi de poliţişti.

Întâlnirea s-a anunţat, încă din primele minute, a fi una plină de creaţie, iniţiativă, marcată de prietenie şi mult entuziasm. Elevii de la Vintilă Vodă, spune directoarea Liceului de Arte, Ana Maria Găinușă,  „au participat împreună cu elevii noștri la crearea unor tablouri, care au avut tema familiei. Cadrele didactice au mers în această activitate pe ideea muzicii clasice ca terapie împotriva violenței, iar copiii noștri de la Muzică au cântat în curtea școlii, iar cei de la Artă plastică au realizat tablouri care să reprezinte familia, și familia extinsă, mergând pe principiul că Școala este, de fapt, a doua familie a tuturor”. Astfel, sub deviza „Prevenim violența prin artă”, elevii din mediul rural au fost învățăcei, timp de câteva ore, ai colegilor de la Arte, care  i-au cooptat și îndrumat în realizarea unor picturi, desene și i-au antrenat în jocuri tematice, sub coordonarea şi arbitrajul poliţiştilor.

Oamenii legii i-au informat pe toţi asupra riscurilor și consecințelor negative ale violenței în mediul școlar, fiind promovate în acest context alternative sănătoase la actele de violență, oferind arta ca exemplu de descătuşare a emoţiilor.

Crearea unui mediu educațional mai sigur și mai empatic, prin intermediul artei și muzicii, promovarea nonviolenței și a dialogului pozitiv în școli, au fost ilustrate prin implicarea elevilor ambelor unități de învățământ în desfășurarea unor ateliere de pictură și muzică.  Întâlnirea a urmărit diminuarea condițiilor de vulnerabilitate sau risc și sporirea celor care protejează individul de consecințele negative ale violenței în general și ale violenței școlare, în particular.

Articole similare