Educație

FOTO/VIDEO | Liceul Tehnic face istorie la Buzău

Personalități, patrimoniu, identitate națională, un proiect în premieră națională  lansat la Liceul ce va purta numele domnitorului Alexandru Ioan Cuza

Lansarea proiectului național „În numele școlii” , pentru educația prin film istoric a elevilor despre identitatea națională, realizat de  Asociația TEOFOR, s-a adăugat  miercuri, 15 mai, evenimentelor pe care Liceul Tehnic le-a organizat în ultima vreme pentru a marca redenumirea instituției de învățământ –  votată de buzoieni și aprobată prin Hotărâre de Consiliu Local -, cu numele domnitorului  Alexandru Ioan Cuza.

Proiectul „În numele școlii” lansat la Buzău, la Liceul Tehnic, propune ca fiecare școală din România care poartă numele unei personalități românești să aibă un film documentar dedicat acesteia, iar filmul să fie proiectat în deschiderea fiecărui an școlar. Filmul despre Alexandru Ioan Cuza a fost proiectat, ieri, la Liceul Tehnic care îi va purta numele începând cu anul școlar 2024-2025, în fața invitaților care au luat parte la această premieră națională, respectiv a primarului Constantin Toma, a viceprimarului Oana Matache, istoric Adrian Marius Nicoară, a directorului CEC Buzău, dar și a elevilor și cadrelor didactice  ale unității de învățământ buzoiene. Filmul despre Alexandru Ioan Cuza a rulat în prezența regizorului, Mihai Vișinescu, care a fost prezent la Buzău împreună cu una dintre echipele sale din care a făcut parte regizoarea Crenguța Vișinescu. Oaspeții și invitații au fost întâmpinați de cele două gazde ale evenimentului, directorul Corina Moise Poenaru și directorul adjunct Robert Harabagiu.

În film sunt punctate momentele importante din viața domnitorului începând de la naștere până la moartea sa, subliniindu-se evenimentele naționale și cariera politică a lui Alexandru Ioan Cuza,  datorată în mare parte originii sale boierești moldo-fanariote. Tatăl său, Ioan Cuza, fusese ispravnic al județului Fălciu, apoi Mare Spătar al Moldovei și urmaș al familiei Costin, prin urmare înrudit cu voievozii mușatini Alexandru cel Bun, Ștefan cel Mare, Petru Rareș, în timp ce, mama sa, Sultana Cozadini, provenea dintr-o familie fanariotă care a deținut funcții importante la Constantinopol și în Moldova, fiind și înrudită cu voievozii Nicolae Mavrogheni și Ion Gheorghe Caragea, cât și cu Nicolae Vogoride. Cariera sa politică a fost susținută și de cultura solidă pe care acesta o avea.

Informațiile din film au fost completate pentru cei prezenți de amănunte legate de vizita domnitorului Alexandru Ioan Cuza la Buzău, și de urmele lăsate în memoria colectivă, prin denumirea pe care a primit-o una dintre străzile orașului și care se păstrează și astăzi, respectiv strada „Cuza Vodă”. Toate aceste informații au fost oferite celor prezenți de istoricul Adrian Marius Nicoară.

 La rândul său, primarul Constantin Toma a subliniat despre importanța numelui școlilor care au semnificație pentru români, care dau identitate. Edilul a apreciat și munca pe care o depun profesorii și conducerea de aici pentru transformarea școlii în brand. „Doamnelor și domnilor profesori, îmi place ce faceți! Creșteți acest liceu inclusiv ca brand. Este un lucru extraordinar! Acest lucru vă va atrage mai mulți elevi. Mi-a plăcut povestea aceasta spusă de domnul director Harabagiu într-o conferință: au ajuns să se înscrie mai mulți copii la  învățământul profesional decât la liceu”. Primarul Constantin Toma a remarcat cu această ocazie și colaborarea foarte bună pe care a avut-o cu regizorul Mihai Vișinescu, în contextul evenimentelor culturale organizate pentru marcarea Centenarului României. „Noi avem un obiectiv extraordinar care se numește Calea Eroilor. Avem cel mai mare Cimitir al Eroilor din România, al doilea din Europa. Avem aproape 10.000 de eroi. Mai sunt și eroi cunoscuți. S-au refăcut acele monumente. Am făcut acea galerie foto istorică în aer liber cea mai mare din lume. Și am făcut cu domnul Vișinescu un film și o carte de referință despre acest Cimitir al Eroilor. A ieșit o carte istorică cu adevărat”, a spus primarul Constantin Toma.

Regizorul a vorbit la Buzău și despre aplicația „Patrimoniu”, care a fost primită cu interes de administrația locală având în vedere că primarul Constantin Toma  dezvoltă un proiect local denumit „Salvarea patrimoniului, salvarea identității!” Regizorul Mihai Vișinescu este realizatorul proiectului „În numele școlii” și aplicației „Patrimoniu”  lansate la Buzău, dar și al evenimentul de excepție „Gândit în România”, eveniment care anul acesta a ajuns la ediția a III-a.

Interviu cu regizorul Mihai Vișinescu

Rep: Cum ați făcut legătura cu Buzăul astfel încât să ajungeți cu proiectul aici și să-l inaugurați la Buzău?

M.V.: La Buzău am o istorie personală. Aici am făcut armata, la UM 01671, la Transmisiuni, și o să-mi amintesc de asta toată viața; la vremea respectivă mi se părea un necaz și un chin. Într-un fel vedeam lucrurile atunci, într-un fel le văd astăzi, după 50 de ani. Am înțeles că a meritat acea experiență.

Rep: Experiența o vedeți prin prisma istoriei?

M.V.: Lucrurile încep să merite. Să ai o pregătire militară într-o lume din ce în ce  mai tensionată, se dovedește a fi o idee fundamentală. Statele mai dezvoltate fac lucrul acesta în mod continuu. Eu sunt de părere că serviciul militar trebuie reintrodus, iar Buzăul, în vremea mea, excela în domeniul pregătirii militare.

În continuarea acestei experiențe, a apărut o invitație din partea domnului primar, Constantin Toma, în 2018, când s-au organizat manifestările dedicate Centenarului; invitația era să realizăm un film despre Cimitirul militar din Buzău și, de asemenea, să realizăm  un album dedicat aceluiași obiectiv. La vremea respectivă, eram regizor, aveam asociația, aveam multe filme realizate și aveam un canal de YouTube destul de puternic. A fost un  moment foarte frumos. S-au legat filiații. Atunci l-am cunoscut și pe domnul Costel Vînătoru, o personalitate importantă; ne-am apropiat  spiritual, științific și cultural; am rămas prieteni;  de asemenea,  cu domnul Nicoară am lucrat împreună la proiectele despre care v-am vorbit. Când a apărut evenimentul dedicat domnitorului – pentru că am înțeles că aici deja a avut loc o deschidere cu conținut istoric la care a fost prezent  un urmaș al lui Cuza -, am zis aici trebuie să fie locul lansării proiectului.

 Rep: Astăzi, prin asociația dumneavoastră, Asociația TEOFOR, ați lansat primul film dintr-o serie realizată în cadrul proiectului „În numele școlii”!

M.V.:  Am lansat „Cuza” astăzi, dintr-o serie care va deschide toate școlile românești din proiectul „În numele școlii”. Este important ca Ministerul Educației să ne susțină în continuare și să implementeze proiectul, să recomande unităților de învățământ ca anul școlar să se deschidă cu proiectarea acestor filme. Asta mi se pare foarte important. Dacă facem un film și este uitat în oceanul virtualului, nu am realizat nimic. Dacă el se proiectează în fiecare an, în fiecare clasă din România, atunci am câștigat ceva.

Rep: Aveți și alte lansări în perioada următoare?

M.V.: Vom merge și în alte școli din România; căutăm licee cu activitate puternică, cum este și cea din liceul buzoian la care suntem acum. L-am identificat în mod special pentru activitatea sa în proiectele europene, și pentru activitatea de aici; ne-am spus că merită organizat aici un astfel de eveniment. Astfel, fiecare film (despre o personalitate istorică devenită patron spiritual al școlii, cum este Alexandru Ioan Cuza pentru Liceul Tehnic Buzău) va fi însoțit de o lansare.

Rep: Mai aveți în vedere și alte proiecte legate de Buzău?

M.V.: Da. Aș vrea să dezvolt aplicația „Patrimoniu” și să introduc acolo, acum am vorbit cu domnul primar și o să ne sprijine, să dezvoltăm aplicația „Patrimoniu”, să punem cât mai mult conținut legat de Buzău, să facem filme și dânsul propune să facem niște filme dedicate lui Marghiloman și lui George Emil Palade personalități buzoiene. Eu l-am recomandat și pe Vasile Voiculescu, un scriitor pentru care eu am o afecțiune deosebită.

 Rep: Ați făcut o exemplificare astăzi cu primele trei obiective din Buzău pe care le-ați introdus în aplicație și i-ați pus pe elevi să le găsească.

M.V.: E vorba de Palatul Marghiloman (Vila Albatros), Biserica Banu și Casa „Vergu Mănăilă”, în prezent Muzeu de Etnografie. Am o echipă de documentariști, de critici de artă, de istorici, care propun aceste subiecte. Eu le verific și le dau ok spre a fi documentate și scrise și apoi căutăm sursa de finanțare ca să facem filme, pentru că sunt costuri mai serioase.

Rep: Vorbind de surse de finanțare, astăzi  ați participat la eveniment împreună cu domnul director de la CEC, care a finanțat filmul.

M.V.: Este sponsor oficial al proiectului „În numele școlii”. Acest proiect există și datorită faptului că CEC Bank ne susține. Este sponsorul oficial al proiectului și și-a asumat să-l ducem cât putem de departe, în cât mai multe licee și școli. Filmul „Cuza” care se proiectează astăzi aici, mâine va pleca în circa 20-25 de licee și școli din România, în mod gratuit.

Rep: Aveți și alte proiecte naționale prin asociația prin care o conduceți?

M.V.: Am vorbit despre aplicația „Patrimoniu”. Mai avem proiectul care se numește „Gândit în România”, care se desfășoară la Ateneul Român, unde aducem cele mai strălucite minți ale momentului pe anumite domenii de activitate. Anul acesta va fi dedicat medicinii românești. Ediția aceasta va purta numele lui Victor Babeș. Vom avea un film despre Victor Babeș. Se va întâmpla pe 12 noiembrie, pe scena Ateneului Român.

Rep: Prima personalitate din Buzău pe care ați invitat-o la un astfel de eveniment este cercetătorul Costel Vînătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale pentru legumicultură, floricultură, plante aromatice și medicinale.

M.V.: Da. Astăzi a participat la o conferință internațională și nu a putut fi aici împreună cu noi. Îl apreciez foarte mult. Face niște lucruri extraordinare și puțini înțeleg importanța strategică a demersurilor cercetătorului Costel Vînătoru și a Băncii de Gene pe care a înființat-o.

Rep: Undeva vă asemănați cu cercetătorul buzoian pentru că fiecare în felul său seamănă „semințe” care vor da rezultate în timp?

M.V.: Aș vrea eu să mă asemăn. E o personalitate de o umanitate totală. Este un model de om. O personalitate complexă și din punct de vedere spiritual. Este preot la Catedrală. La Banca de Gene din Buzău a clădit la propriu alături de muncitori; a fugit cu roaba la construcții. E un model. Faptul că îmi acordă prietenia, mă onorează și mă încurajează.

Rep: Aveți și alți prieteni la Buzău cu care țineți legătura?

M.V.: Mie îmi place activitatea domnului Romașcanu. În perioada în care a fost ministru al Culturii ne-a susținut din poziția ministeriatului și au plecat multe proiecte frumoase sub semnătura dânsului. Aș fi vrut să-i mulțumesc astăzi, dar are o activitate politică intensă în această perioadă.

Articole similare