Sănătate

Valul patru dă semne de reflux, Spitalul Județean este tot plin

De la o zi la alta, nu­mărul cazurilor noi de Covid-19 scade, ceea ce înseamnă că efectele res­tricțiilor impuse încă de acum trei săptămâni încep să dea rezultate la Buzău. Direcția de Sănătate Publică a raportat, luni, doar 37 cazuri noi de infectare, având în vedere că în luna octombrie Buzăul se confrunta chiar și cu 400 cazuri noi. Nu doar numărul cazurilor noi este în scădere, ci și cel al deceselor, în ultimele două zile nefiind consemnat vreunul.  Ar putea fi acesta începutul finalizării valului patru?

Chiar dacă numărul persoanelor infectate de la o zi la alta este mai mic, Spitalul Județean de Urgență Buzău este în continuare plin și toate paturile sunt ocupate. Luni, 15 noiembrie, situația la SJU Buzău se prezenta astfel: la Secția Boli Infecțioase erau internați 34 de pacienți, la Secția Pneumoftiziologie (PNF) 59 de pacienți, la Secția ATI 16 pacienți erau internați, iar la etajul I, la tampon izolator, erau 12 suspecți de Covid-19. De asemenea, la etajul II erau patru pacienți, în timp ce în compartimentul Covid de la etajul IV, 45 de pacienți erau internați. În continuare, în Unitatea de Primiri Urgențe sunt pacienți pozitiv Covid-19, luni numărul acestora ajungând la 13.

Numărul cazurilor a scăzut și datorită vaccinării. Buzoienii se prezintă în continuare în centrele de vaccinare, chiar dacă nu într-un număr atât de mare, cum s-a întâmplat în urmă cu trei săptămâni. Duminică s-au vaccinat peste 2.000 de buzoieni, dintre care cei mai mulți s-a prezentat pentru rapel. Cu toate acestea, 610 persoane s-au imunizat împotriva Covid-19 pentru prima oară.

Despre situația pandemiei de Covid-19 la Buzău a vorbit și prefectul Daniel Țiclea pentru Focus FM: ,,Zilele acestea, sistemul  sanitar primește o gură de oxigen la propriu, pe care cadrele medicale o așteptau. Se simt măsurile de stopare a lanțului pandemic luate acum trei săptămâni, dar și faptul că întreaga comunitate a fost de acord cu acea săptămână de ajutor dată sistemului medical prin rămânerea școlilor în on-line.  Zic eu că se simt si efectele vaccinării. Duminică au fost 2.700 de vaccinări, din care 610 cu prima doză. Putem vorbi în acest moment de o situație stabilă, însă asta nu înseamnă că trebuie să renunțăm  la restricții și la a fi cu garda sus pentru că lucrurile pot fi imprevizibile. De aceea, îndemn la res­ponsabilitate și prudență, vedem situația din unele state europene, din Olanda, Austria, Germania, care au introdus măsuri suplimentare și unde oamenii sunt alarmați de potențialul de revenire a acestei boli. Săptămâna aceasta ne vom intensifica efortul pe sprijinul vaccinării și spre găsirea soluțiilor pentru testele de salivă ce se vor efectua în școli”.

Și la nivel național numărul cazurilor noi este în scădere, dar medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, îndeamnă în continuare românii să se vaccineze, mai ales cei care au diabet. „Diabetul zaharat afectează toate organele și sistemele organismului nostru. Există o relație directă între diabet și bolile cardiovasculare, între diabet și boala renală, între diabet și bolile de ficat. Practic, diabetul reprezintă placă turnantă pentru toate aceste afecțiuni cronice și faptul că peste 30% dintre persoanele decedate au avut și diabet zaharat spune un lucru cât se poate de important: pacientul diabetic este extrem de vulnerabil, nu doar pentru infecția cu SARS-CoV-2. Recomandarea este foarte clară, de vaccinare în cazul pacientului diabetic. Persoanele care au foarte multe boli cronice asociate sunt persoane care au nevoie de vaccinare”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker