Sănătate

Valul patru al pandemiei s-a spart şi la Buzău

Numărul cazurilor de Covid-19 este în creştere la Buzău, fapt care a dus, din nou, la ocuparea rapidă a paturilor de la Terapie Intensivă. În acest moment, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău şi la cel din Râmnicu Sărat nu mai sunt paturi disponibile la ATI. Pentru a reuşi să facă faţă unui nou val de îmbolnăviri, autorităţile caută soluţii pentru pacienţi.

După ce, marţi, au fost înregistrate 146 de cazuri noi de infectare, miercuri numărul acestora s-a men­ţinut pe un trend ascendent, fiind raportate 160 de cazuri. Este adevărat că nu toţi pacienţii au nevoie de îngrijire medicală, dar locurile din spitale încep, încet-încet, să fie cât mai puţine. Prin urmare, autorităţile trebuie să găsească soluţii pentru a interna toţi pacienţii Covid-19.

Una dintre variante este Spitalul Orăşenesc Nehoiu, unde 45 de paturi ar putea fi puse la dispoziţia pacienţilor Covid-19, iar cei cu alte afecţiuni ar urma să fie îngrijiţi în ambulatoriul de specialitate, unde sunt disponibile doar cinci paturi, pentru spitalizare de zi. Pentru a putea fi pus în aplicare, acest plan trebuie să fie aprobat de Ministerul Sănătăţii, unde autorităţile de la Prefectură au trimis deja o solicitare. Dacă ­Mi­nisterul Sănătăţii va aproba această mişcare, la Nehoiu vor fi trataţi doar pacienţii cu forme medii şi uşoare, motivul fiind acela că unitatea nu are dotările necesare şi nici medici specia­lizaţi pentru a îngriji pacienţii aflaţi în stare gravă.

În acest moment, la spitalul din Nehoiu se fac pregătiri pentru a putea fi preluaţi pacienţii cu o stare uşoară spre medie, în cazul în care va fi aprobat planul. Precizăm că vor ajunge la Nehoiu pacienţii care nu vor mai avea loc la Spitalul din Râmnicu Sărat sau la Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău. Acelaşi lucru se va întâmpla şi la secţia Buzău a Spitalului CF Galaţi, unde au fost internaţi astfel de pacienţi şi în valul trei al pandemiei de Covid-19.

Mai mult, autorităţile au în vedere şi mărirea capa­cităţii fiecărei secţii în care sunt trataţi bolnavii de Covid-19. La spitalul din Râmnicu Sărat, care a fost o bună perioadă spital suport pentru pacienţii Covid-19, o construcţie care se află în reabilitare va prelua pacienţii infectaţi cu Sars-Cov-2.

„Încercăm să mărim capacitatea fiecărei secţii în parte. O să mărim de săptămâna viitoare capacitatea şi la Râmnicu Sărat, prin alocarea unei unităţi externe, a unei construcţii ce este acum în reabilitare. În funcţie de numărul şi de provocările ce ni le pune pandemia, trebuie să facem faţă. Avem în vedere şi mărirea numărului de paturi la ATI pe secţia de la Râmnicu Sărat”, a declarat la Focus TV subprefectul cu atribuţii de prefect Marieta Boloş.

„Am transferat de la Nehoiu un medic ATI şi un medic de Medicină Internă, tocmai pentru a face faţă situaţiilor complicate, pentru că acolo se adresează şi situaţii complicate. A venit al treilea ATI-ist, tocmai ca să putem gestiona situaţiile pe ATI”, a mai declarat aceasta.

Creşte numărul persoanelor vaccinate

Dacă până acum mulţi români au respins vaccinarea împotriva Covid-19, atitudinea acestora dă semne că s-ar schimba în aceste zile în care efectele valului patru încep să fie din ce în ce mai vizibile, iar specialiştii nu au decât previziuni sumbre pentru perioada care urmează. Marţi, 28 septembrie, a început vaccinarea cu doza a treia, iar românii s-au prezentat deja în centrele de vaccinare. La nivel naţional au fost peste 20.000 de persoane care au ales să se vaccineze cu cea de-a treia doză fără să stea prea mult pe gânduri.

Directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), dr. Adriana Pistol, a declarat că această creştere vertiginoasă a numărului de cazuri se datorează faptului că tulpina Delta a înlocuit toate celelalte tulpini care mai circulau în România, iar aceasta are un grad mult mai mare de transmisibilitate. „Toate probele secvenţiate în ultimele trei săptămâni au fost cu tulpina Delta. Ştim cu toţii că deja de două săptămâni am declarat transmitere comunitară a acestei tulpini, ceea ce ne face să credem că este tulpina dominantă a cazu­rilor pe care le vedem. Practic, în ultimele trei săptă­mâni, din toate probele secvenţiate, nu am mai văzut un alt tip de tulpină, aşa încât nu este de mirare că numărul este în creştere, în concordanţă şi cu creş­terea îmbolnăvirilor”, a precizat aceasta.

De asemenea, medicul Valeriu Gheorghiţă a transmis miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la ­Mi­nisterul Educaţiei, că situa­ţia în care se află în acest moment România, cu peste 11.000 de cazuri noi de Covid-19 şi peste 200 de decese pe zi, este o situaţie de neacceptat în condiţiile în care sunt la dispoziţia românilor patru tipuri de vaccin. Coordonatorul campaniei de vaccinare subliniază că în niciun caz nu trebuie să ne obişnuim să trăim în condiţiile actuale de pandemie şi îndeamnă populaţia să se imunizeze anti-Covid-19.

„În valul 4 am inte­racţionat mai mult, am avut o mobilitate crescută şi am respectat mai puţin măsu­rile de prevenţie, cu atât mai mult cu cât ştim că rata de vaccinare a scăzut substanţial pe perioada sezonului de vară. Este momentul să conştientizăm realitatea cu care ne confruntăm astăzi. Am avut ieri (n.r. marţi) peste 11.000 de cazuri confirmate, peste 200 de decese din cauza Covid-19. Este o situaţie de neacceptat în momentul de faţă, în condiţiile în care avem la dispoziţie soluţia prin care putem reduce consecinţele negative ale acestei pandemii, şi anume pierderea vieţii omeneşti. Este cât se poate de evident rolul benefic al vaccinului împotriva Covid. Vaccinarea reduce substanţial riscul de deces, riscul de a face o formă gravă a bolii, reduce riscul de transmitere, chiar dacă acest risc nu este redus la maximum. Se vorbeşte tot mai mult de faptul că trebuie să ne obişnuim să trăim cu acest virus. În niciun caz nu trebuie să ne obişnuim să trăim zilnic în aceste condiţii de pandemie, cu spitale asaltate de pacienţi bolnavi, cu secţii ATI pline şi oameni care în fiecare zi îşi pierd viaţa din cauza acestei maladii. Trebuie să facem un efort pentru a reuşi să controlăm această pandemie, iar singura soluţie prin care putem face asta este vaccinarea. Avem la dispoziţie în România patru vaccinuri auto­rizate, sigure, eficiente şi uşor de tolerat”, a declarat medicul militar Valeriu Gheorghiţă.

Chiar dacă judeţul Bu­zău se află încă în zonă verde, cu o rată de incidenţă de 1,76 la mie, această evoluţie îngrijorătoare de la nivel naţional se resimte şi pe plan local. Şi aici buzoienii au început să se vaccineze, după ce în vară numărul vaccinărilor zilnice era unul foarte redus. Numărul buzoienilor vaccinaţi a ajuns, din nou, să depăşească 200. Astfel, în ultimele 24 de ore, 199 de persoane au fost vaccinate cu prima doză, în timp ce 31 de persoane au primit cea de-a doua doză. Cu doza a treia s-au vaccinat, marţi, medicii din Spitalul Judeţean Buzău, îndemnând astfel pe toţi buzoienii să se imunizeze împotriva virusului. ­Rea­mintim că persoanele care vor să se vaccineze cu cea de-a treia doză trebuie să aibă 180 de zile de la efectuarea schemei complete de vaccinare.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker