Economic

Un senior incepe tratamentul de parodontoza? Iata cum sa-l sustii moral!

Parodontoza este, alaturi de cariile dentare, una dintre cel mai frecvent intalnite probleme stomatologice atat in Romania, cat si la nivel global. Afectiunea debuteaza intr-un mod tacit, de multe ori greu de sesizat, insa in timp se agraveaza si poate sa duca la probleme mult mai complexe.

In special la varsta a treia, este esential sa fii constient care sunt factorii declansatori, primele simptome, precum si in ce consta un tratament parodontoza. De asemenea, este important ca un senior sa beneficieze si de sustinerea morala a persoanelor dragi.

Cauze si factori favorizanti

Cea mai buna metoda de vindecare este de fapt, preventia. Situatia ideala este aceea in care cunosti totul despre riscurile acestei afectiuni, acorzi atentie eventualelor simptome incipiente si, astfel, reusesti sa scapi de orice probleme serioase.

Totul incepe cu acumularea pe dinti a placii bacteriene, fenomen care poate fi tinut sub control doar printr-o igiena orala efectuata constant in mod corespunzator. Atunci cand nu este indepartata in mod regulat, ea se intareste si incepe sa se depuna sub gingie. Ulterior, daca nici aceasta acumulare dura de bacterii nu este indepartata, afecteaza tesuturile de sustinere a dintilor, ceea ce deja face necesar un tratament pentru parodontoza.

In plus, exista si unii factori favorizanti, dintre care cei mai importanti sunt fumatul, existenta unor carii netratate, a unor spatii intre dinti sau a unor probleme de natura medicala precum diabetul, anemiile si bolile imunodeficitare.

tratament parodontoza

Evolutia afectiunii, in lipsa unui tratament parodontoza

Simptomele afectiunii sunt initial discrete si greu de depistat. Prima faza a bolii este gingivita, care se poate manifesta prin sangerare la periaj si prin inflamarea gingiilor, care pot avea si o culoare modificata. De asemenea, pot sa apara mancarimea gingivala si un miros neplacut al respiratiei.

Urmatoarea faza este reprezentata de parodontita, care afecteaza tesuturile mai profunde si care, de aceea, este mai greu de tratat. Gingiile se retrag de pe dinti pana in momentul in care radacinile acestora devin vizibile. Ulterior, dintii devin mobili si apar asa-numitele pungi parodontale, spatii pline de bacterii, situate intre os si dinte.

In ce consta un tratament pentru parodontoza?

Odata ce un senior este incurajat sa mearga la cabinetul stomatologic pentru a pastra o buna stare de sanatate a cavitatii bucale si a intregului organism, el va fi supus unei consultatii initiale. Se realizeaza un examen clinic, radiografii, un bilant parodontal si sunt evaluate tehnicile de igiena orala pe care le foloseste.

Procedurile aplicate cu prioritate sunt detartrajele repetate, in paralel cu dezinfectia mecanica si chimica a pungilor parodontale cu solutii puternic antiseptice. De asemenea, se realizeaza chiuretaje subgingivale, insotite de administrarea de antibiotice atat pe cale generala, cat si prin aplicarea locala a unei astfel de substante.

Dupa o evaluare a rezultatelor obtinute, se poate trece la proceduri mai complexe. De exemplu, se realizeaza o interventie chirurgicala care consta in chiuretaj subgingival in camp deschis. De asemenea, poate fi utilizat laserul, iar in unele cazuri se realizeaza aditii de os peste care sunt aplicate membrane de colagen.

Odata rezolvata problema, tot ceea ce mai trebuie sa faca un senior este sa acorde atentie unei igiene corespunzatoare a dintilor si, de asemenea, sa mearga la cabinet de 2 pana la 4 ori pe an pentru curatare profilactica.

Astfel, un tratament pentru parodontoza se va dovedi eficient, indiferent de varsta, si vor fi eliminate orice riscuri pentru starea de sanatate.

 

 

 

 

Articole similare