Economic

HoReCa, oferte-surpriză la prima bursă a locurilor de muncă din acest an

În ultima zi lucrătoare a acestei săptămâni, în România va fi organizată prima bursă generală a locurilor de muncă din acest an. Evenimentul, organizat vineri, va aduce împreună angajatorii și persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, oferind oportunități de angajare într-o varietate de sectoare.

În județul Buzău, 31 de agenți economici și-au confirmat deja participarea, punând la dispoziție aproape 250 de locuri de muncă. Deși numărul angajatorilor prezenți este așteptat să crească în zilele următoare, deja există o ofertă variată, care include și 14 poziții pentru persoanele cu studii superioare, cum ar fi ingineri și manageri.

„Dacă ne referim la posturile pentru persoanele cu studii superioare, înseamnă așa: un manager proiect, un inginer electronist, un director zonal de vânzări, un inginer TCM, un inginer auto, un consilier service cu studii superioare, un  inginer instalator, inginer mecanic, un asistent manager cu studii superioare și un formator în construcții cu studii superioare. Industria prelucrătoare cere foarte multă forță de muncă, muncitori calificați: sudori, lăcătuși, frezori, electrician, mecanic, la fel și industria construcțiilor: dulgheri, fierari betoniști, finisori. A început să se caute angajați și în silvicultură, la Buzău”, spune directorul Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM), Ionel Tociu.

Industria prelucrătoare și sectorul construcțiilor sunt în căutare urgentă de personal calificat. Angajatorii din județul Buzău subliniază nevoia acută de ingineri, precum și de muncitori calificați. Aceasta este o oportunitate importantă pentru cei care dețin abilități și cunoștințe în aceste domenii.

„Până la ora actuală avem 31 de angajatori din 73 contactați care și-au anunțat intenția de a participa la bursă. Aceștia au ofertat 244 de locuri de muncă, între care, un lucru foarte important, 14 locuri de muncă sunt pentru studii superioare.  În municipiul Buzău sunt 23 de angajatori cu 211 locuri de muncă și 14 pentru studii superioare, la Râmnicu Sărat avem doi angajatori până la această oră, care au ofertat șase locuri de muncă, la Pătârlagele din șase angajatori contactați trei au spus că vor participa, tot șase locuri de muncă ofertate, la Pogoanele un angajator are două locuri de muncă ofertate și la Nehoiu, spre marea noastră bucurie, doi angajatori încearcă să angajeze cinci persoane”, a mai declarat Ionel Tociu.

Un sector care se evidențiază la această bursă este HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele). Pentru prima dată, angajatorii din acest domeniu caută nu doar personal pentru poziții tradiționale precum recepționer sau cameristă, ci și pentru roluri noi care să îmbunătățească experiența turiștilor. Este nevoie de  persoane care să însoțească turiștii la diverse obiective turistice din județ, oferindu-le variante de petrecere a timpului liber și asigurându-se că vizitatorii nu se plictisesc în timpul șederii lor.

Deși locuri de muncă există, specialiștii de la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) atrag atenția asupra unei probleme majore: lipsa candidaților calificați. În județul Buzău, din cei peste 7.300 de șomeri înregistrați, peste 6.200 sunt persoane peste 50 de ani, majoritatea fără o calificare specifică. Doar 1.132 dintre șomeri au avut anterior un loc de muncă, dar puțini dintre aceștia dețin calificările cerute pe piața muncii actuală. În prezent, rata șomajului în județul Buzău este de 5,04 la sută, un procent semnificativ care evidențiază nevoia pentru recalificarea și reintegrarea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă.

Bursa generală a locurilor de muncă din această săptămână reprezintă o oportunitate valoroasă pentru cei care își doresc să-și găsească un loc de muncă. Cu toate acestea, provocările legate de calificarea forței de muncă rămân o problemă majoră. Este esențial ca autoritățile și angajatorii să colaboreze pentru a oferi programe de formare și recalificare, asigurând astfel că oferta de locuri de muncă poate fi acoperită de forța de muncă disponibilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare