Economic

O piesă gigant a plecat de la BETA

Într-un moment în care inovația și tehnologia sunt la ordinea zilei, municipiul Buzău se remarcă din nou prin producția unei piese ce va fi emblematică pentru valoarea industriei grele locale. Luni după-amiază, din incinta companiei BETA SA a plecat către combinatul petrochimic de la Brazi un echipament de proporții impresionante, evaluat la suma de 6,5 milioane de euro.

Această realizare semnificativă a echipei de la BETA SA este parte a unui proiect de anvergură, care vizează proiectarea și construcția a nu mai puțin de cinci coloane de rafinărie de dimensiuni remarcabile. Echipamentul ce va fi transportat către Rafinăria Petrobrazi este o coloană de distilare, cu o valoare impresionantă de 6,5 milioane de euro, o greutate estimată la aproximativ 250 de tone și o lungime de 63 de metri.

Această lucrare reprezintă unul dintre cele mai semnificative proiecte realizate de o firmă autohtonă în ultimul deceniu, atât din perspectiva complexității sale, cât și a dimensiunilor excepționale ale echipamentelor produse. De la proiectare până la execuție, acest echipament demonstrează expertiza și capacitatea industriei locale de a se ridica la standardele internaționale.

„Este coloana cea mai înaltă care a fost produsă vreodată de BETA SA, are 63 m înălţime şi o greutate de circa 250 tone. Ea face parte dintr-un proiect foarte mare, realizat împreună cu clientul nostru, Kinetics Technology din Italia, şi va fi montată în industria petrochimică. Acolo vor fi montate celelalte opt coloane pe care BETA le-a produs. Sunt coloane de distilare, ele distilează ţiţeiul şi îl transformă. De 14 luni au început lucrările, este un proiect care va mai avea încă trei livrări, miercuri, vineri şi luna viitoare alte coloane vor urma. Suntem mândri şi aş vrea să mulţumesc tuturor angajaţilor şi familiilor lor, pentru că oamenii au venit la muncă chiar în ziua de luni după Paşte, tocmai pentru că acest proiect este important. În total, în BETA sunt 240 de oameni, implicaţi pe proiect au fost absolut toţi în anumite faze. Valoarea proiectului – în jur de 6,5 milioane euro, care a însumat circa 900 de tone, iar cele 9 coloane au avut cam 300 de metri însumate. Aceasta a fost cea mai mare. Provocarea va fi să ajungă la destinaţie”, a declarat Radu Ungureanu, directorul BETA.

Coloana de 63 de metri a plecat cu un autovehicul special, însoţit pe tot parcursul drumului de echipaje ale Poliţiei. „Este un drum foarte lung, foarte greu, se va merge în medie cu 5 km/h, se va face două zile, două nopţi cu siguranţă, se va circula sectorizat, cu ajutorul Poliţiei. Sunt câteva sensuri giratorii pe care trebuie să le luăm cu multă atenţie, să le abordăm cu mult profesionalism. Facem asta de 25 de ani, cunoaştem orice drum, cea mai mică problemă o rezolvăm la faţa locului. Pentru mine este o plăcere”, a precizat Paul Stroe, reprezentant al societăţii desemnate pentru transportul coloanei de distilare.

Echipamentul „coloană de distilare” reprezintă una dintre cele mai importante lucrări efectuate în ultimii zece ani de către o firmă românească din punct de vedere al complexităţii şi dimensiunii.

Articole similare