Actualitate

FOTO / „Roza cercetașilor”, și anul acesta la Divizia 2 Infanterie „Getica”

Competiția militar-aplicativă „Roza cercetașilor”, ediția de vară, faza pe divizie, s-a desfășurat și anul acesta în garnizoana Buzău, între 27 și 30 iunie. Constituiți în șapte loturi, 56 de militari din cadrul marilor unități, precum și a unităților din compunerea Diviziei 2 Infanterie „Getica”, au participat la o nouă ediție a concursului dedicat militarilor din structurile de cercetare.

Competiția, reprezentativă deja pentru structurile cu specific de cercetare din armată, valorifică și dezvoltă spiritul de echipă, camaraderia și deprinderile specifice de militar ale participanților, oferind constant, pe lângă activitățile de instruire ale fiecărei structuri, prilejul evaluării și autoevaluării nivelului de pregătire al militarilor și echipelor din unitățile și marile unități militare ale Diviziei.

Concurenții s-au întrecut în cadrul a două probe, de patrulă și ștafetă, prin care au demonstrat reziliență, competitivitatea și capacitatea de a duce la bun sfârșit o misiune. Au fost trei zile de foc pentru militari, dat fiind că probele s-au desfășurat pe parcursul zilelor toride din ultima săptămână.

Locțiitorului comandantului Diviziei 2 Infanterie, generalul de brigadă Iulian Daniliuc, a fost cel care a înmânat premiile și diplomele câștigătorilor și care le-a adresat câteva cuvinte de laudă militarilor participanți, apreciindu-le eforturile depuse. „Prin această competiție se demonstrează că un bun cercetaș nu trebuie să aibă doar calități de bun atlet, ci el trebuie să aibă un cumul de calități și aici atribuindu-se calitatea de bun trăgător, bun sanitar, bun genist, bun transmisionist – toate aceste abilități dându-le alura de cât de compleți pot fi acționând atât individual, cât și în echipă. Ați dovedit încă o dată că specialitatea din care faceți parte necesită oameni experimentați și maturi, cu abilități speciale care să vă deosebească de ceilalți, așa că este vizibil timpul pe care îl acordați pentru dezvoltare personală”, a transmis generalul de brigadă Iulian Daniliuc.

Care au fost loturile câștigătoare

La probele de ștafetă și de patrulă locul I a fost atribuit în ambele cazuri lotului Regimentului 528  ISR „Vlad Țepeș” (Brăila), urmat la mică distanță, pe locul II, de lotul Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” (Brașov), iar locul III a revenit lotului Brigăzii 282 Blindată „Unirea Principatelor” (Focșani).

În ceea ce privește clasamentul general, locul I a fost ocupat de lotul Regimentului 528 ISR „Vlad Țepeș”, locul II – lotului Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”, locul III lotul Brigăzii 282 Blindată „Unirea Principatelor”, urmate de loturile Batalionului 49 Apărare CBRN „Argeș”,  Batalionul 202 Apărare CBRN și Intervenție la Dezastre „General Gheorghe Teleman” (Huși), Brigada 9 Mecanizată „Mărășești” și Regimentul 53 Rachete Antiaeriene „Tropaeum Traiani” (Medgidia).

Au mai fost acordate diplome de excelență pentru participare constantă maiorului Constantin Cațaonu (Regimentul 53 Rachete Antiaeriene „Tropaeum Traiani”), pentru fair-play – sublocotenentului Robert Filimon (Brigada 282 Blindată „Unirea Principatelor”), pentru cel mai bun timp la ștafetă – sublocotenentului  Alexandru Alungulesă (Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”), pentru cel mai bun punctaj la aruncarea grenadelor sublocotenentului Alexandru Alungulesă (Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”) și fruntașului Ionuț Iordache (Regimentul 528 ISR „Vlad Țepeș”). Pentru cel mai bun punctaj la tragerea cu armamentul de infanterie, fruntașii Octavian Bulancea (Regimentul 528 ISR „Vlad Țepeș”) și Cătălin Șerban (Brigada 282 Blindată „Unirea Principatelor”), și-au adjudecat, la rândul lor, câte o diplomă.

„Apreciem atât felul în care s-au prezentat echipele în concurs, nivelul de pregătire, efortul și spiritul de fair-play al acestora, cât și modul de organizare a acestei ediții, rodul muncii unei echipe coordonate de locotenent-colonelul Mario Marinescu și colegii săi din cadrul modulului G-2 Informații al comandamentului Diviziei, precum și al militarilor din cadrul Batalioanelor 200 Sprijin, 3 Geniu și 47 Comunicații și Informatică, care au asigurat buna desfășurare a activităților”, au mai transmis reprezentanții Diviziei 2 Infanterie „Getica”.

Divizia 2 Infanterie „Getica” este purtătoarea tradiţiei Armatei a 2-a, care a luat fiinţă la data de 18 august 1916 și a participat la ambele războaie mondiale. Militarii Armatei a 2-a au participat la acţiunile de luptă din Primul Război Mondial de pe frontul Carpaţilor, din anul 1916, precum și la marea ofensivă de la Mărăşti şi la aprigele încleştări în operaţia de la Oituz din vara anului 1917. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Armata a 2-a participă la acţiuni de luptă, atât pe timpul campaniei din est, cât şi celei din vest. Din 1980, comandamentul Armatei a 2-a a fost mutat la Buzău.

Ca organizare, structura militară este alcătuită din Comandamentul Diviziei 2 Infanterie „Getica”, Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”, Brigada 9 Mecanizată „Mărăşeşti”, Brigada 282 Blindată „Unirea Principatelor”, Baza 3 Logistică „Zargidava”, Regimentul 52 Artilerie Mixtă „General Alexandru Tell”, Regimentul 53 Rachete Antiaeriene „Tropaeum Traiani”, Regimentul 61 Rachete Antiaeriene „Pelendava”, Regimentul 528 Informații, Supraveghere şi Recunoaştere „Vlad Ţepeş”, Batalionul 3 Geniu „General Constantin Poenaru”, Batalionul 47 Comunicaţii şi Informatică „General Nicolae Petrescu”, Batalionul 49 Apărare CBRN „Argeș”, Batalionul 200 Sprijin „Istriţa”, Batalionul 202 Apărare CBRN „General Gheorghe Teleman” și Grupul 4 EOD.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker