Opinii

Ţara cu sistem public înspăimântător de înapoiat: cazul vaccinării de la Găeşti

Israelul e pe primul loc în lume la vaccinare pentru că a înţeles exact ce scop urmăreşte. Şi scopul lor declarat este să vaccineze ­po­pulaţia rapid şi fix asta fac 7 zile din 7, 24 de ore din 24. Netanyahu a fost primul din Israel care s-a vaccinat şi a făcut-o în faţa camerelor, în timp ce le-a promis cetăţenilor că ţara lor va fi prima care va ieşi din pandemie. Mesajul lui a fost simplu şi clar: „Am vrut să mă vaccinez primul ca să încurajez populaţia să facă acelaşi lucru”.

La noi, nu se poate. În ţara asta, care niciodată nu a respectat nicio procedură şi în care sistemul public oricum este înspăimântător de înapoiat şi de nepriceput la absolut orice, acum procedura e sfântă. N-o clinteşte nimeni. Nu contează că poate procedura e proastă, ceea ce s-ar putea chiar să fie, pentru că nu e făcută de nişte experţi intergalactici în vaccinare anti-Covid.

La noi, solicitarea lui Iohannis de a fi primul vaccinat, pentru a da un exemplu ­po­pulaţiei, a fost considerată de experţii Grupului de lucru etc. ca fiind nepotrivită. Să nu cumva să zică unii că s-a băgat Iohannis în faţă la vaccinare. Extraordinar! Asta era pro­blema ţărişoarei. Ba chiar eu cred că asta trebuia făcut, să fie Iohannis primul vaccinat. Cred că procedura ar fi trebuit mult mai accelerată, mult mai elastică, cu posibilitatea, măcar în situaţii punctuale, cum a fost marţi la Spitalul din Găeşti, vacinării oricărui cetăţean care doreşte să fie vaccinat.

Dar la noi, nu, mai bine aruncăm dozele cu vaccin la gunoi, mai bine spunem că un manager de spital e incompetent pentru că nu a res­pectat procedurile (proceduri care, apropo, nu prevăd niciun fel de sancţiuni pentru cei care nu le respectă), în loc să ne gândim cum e, de fapt, mai bine pentru toată populaţia.

Care e scopul nostru, totuşi, în final? Îl mai urmărim sau ne pierdem în ideile noastre fixe care se încadrează strict între „procedură” şi „management defectuos”? Sigur n-o mai fi nimic la ­mijloc? Sigur nu mai avem ni­mic de învăţat, poate chiar în timpul acestui proces de vaccinare cu care nu ne-am mai confruntat niciodată până acum? La noi, procedura a ajuns să bată chiar scopul în sine al campaniei de vaccinare, acela de a imuniza cât mai repede populaţia şi de a scăpa de boala asta.

Revenind la cazul din Găeşti, unde managerul spitalului a vrut să vaccineze pe oricine doreşte, indiferent de categorie, de etape, pentru că îi mai rămăseseră omului doze de marţi în spital. Doze care, altfel, s-ar fi pierdut. Eiii, nu, procedura spune că ­ma­nagerul ar fi trebuit să cheme azi oameni la vaccinare aflaţi pe lista de mâine cu programări. OK, dar dacă nu a făcut asta, ci efectiv a vrut să facă ce este absolut normal – să vaccineze oameni anti-Covid -, atunci, gata, e ­ma­nagement defectuos. Eu nu cred că e. Eu cred că a făcut fix ce trebuie făcut, a gândit exact cum trebuie, cu folos pentru toată lumea.

Omul nu şi-a bătut joc de dozele alea, nu le-a aruncat, a spus clar că el refuză să arunce nişte doze bune, nu a cerut bani ca să vaccineze cu prioritate pe cineva, nu şi-a vaccinat neamurile, ci a anunţat că, dacă tot are doze începute, atunci vrea să vaccineze oameni care îşi doresc să se vaccineze. De ce nu s-ar include în procedură treaba asta, să poţi vaccina şi pe cine doreşte, dacă îţi mai rămân doze deja începute? Dacă nu iei locul unei persoane aflate pe lista celor cu prioritate? Care ar fi enorma greşeală?

În Israel sunt acum cozi la centrele de vaccinare. Cam 150.000 de oameni sunt imunizaţi zilnic. La noi, din 27 decembrie, zi în care a început campania, şi până azi, au fost vaccinate 41.609 persoane. În schimb, la noi, cozile sunt la mall şi pe pârtiile de schi.

(Text publicat în Ziare.com)

2 Comentarii

  1. Un director de la Moderna afirmă că vaccinul de la ei ne imunizează pentru cel puțin 2 ani. Bun, deci după 2 ani trebuie să fac alt vaccin. Să mai zică cineva că nu-i vorba și despre profituri fabuloase!

  2. OK. Ne vaccinăm, ca-n Israel, dar nimeni nu a răspuns la întrebarea firească:
    cât timp ne imunizează vaccinul? Șase luni, un an, 10 ani!?

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker