Sănătate

Spitalul Smeeni, transformat în unitate modernă, după ce a fost la un pas de desființare

În 2010, în timpul guvernării lui Emil Boc, Spitalul de Boli Cronice din Smeeni își vedea soarta pecetluită, fiind propus spre desființare, după cinci decenii de activitate. Salvarea unității a fost accesarea fondurilor europene în vederea modernizării, în caz contrar, fiind necesară returnarea banilor.

Investițiile totale, făcute pe parcursul acestor ani, s-au ridicat la suma de 10 milioane de euro, întreaga sumă provenind din fonduri europene, iar planurile nu se opresc aici. Alte trei milioane de euro urmează să fie investite într-un centru balnear ultramodern, ce va fi construit în curtea spitalului și unde oamenii se vor putea bucura de piscine, săli de hidroterapie, fizioterapie și masaj.

Marinela Dobrescu

„Am avut o evoluție constantă și permanentă, în ceea ce privește investițiile, în primul rând. Faptul că Spitalul de Boli Cronice Smeeni nu a fost desființat, împreună cu alte spitale similare din țară, s-a datorat și faptului că aveam deja accesate fonduri europene, prin care am reabilitat aproape jumătate din spital. Ulterior, am îmbunătățit și condițiile hoteliere, dar și de diagnostic și tratament. Am dotat laboratoarele medicale și partea imagistică”, a declarat Marinela Dobrescu, managerul Spitalului de Boli Cronice Smeeni, pentru antena3.ro.

În ciuda faptului că spitalul nu beneficiază de medic radiolog, conducerea unității a găsit soluția, iar interpretările se fac de la distanță, prin telemedicină. „Noi utilizăm telemedicina de câțiva ani buni, suntem foarte mulțumiți de promptitudinea rezultatelor, nemaifiind nevoie ca un medic specialist radiolog să fie prezent cu normă întreagă la noi, atunci când nu este nevoie”, a mai declarat managerul spitalului.

În acest moment, la Spitalul din Smeeni există trei interniști și trei medici de recuperare medicală. Unitatea, ca și Spitalul din Nehoiu, de altfel, ar mai avea nevoie de medici pneumologi, infecționiști sau epidemiologi. Autoritățile de la Spitalul Smeeni speră ca dotările moderne să atragă tinerii medici, dar și pe cei din sistemul privat, iar unitatea să își completeze, astfel, echipa.

În luna decembrie a anului trecut a fost finalizat proiectul ,,Tratamentul și recuperarea pacienților cu sechele post Covid-19 la Spitalul de Boli Cronice Smeeni”. Obiectivul general al proiectului a fost reprezentat de creșterea capacității Spitalului de Boli Cronice Smeeni de a răspunde în timp util și eficient la criza Covid-19, contribuind, astfel, la creșterea capacității de îngrijire și tratament a pacienților cu sechele post Covid-19 și gestionarea la nivel local a crizei sanitare. Valoarea totală a proiectului s-a ridicat la suma de 14 milioane lei.

Prin implementarea proie­ctului a fost îmbunătățită infrastructura sanitară la nivelul spitalului, prin dotarea cu aparatură medicală, echipamente și materiale de protecție, inclusiv dezinfectanți, mobilier medical, sistem de telemedicină performant, astfel încât pacienții să beneficieze de toate tipurile de investigații, în condiții de pandemie. În cadrul proiectului, Spitalul de Boli Cronice Smeeni a fost dotat cu echipamente de protecție și echipamente medicale, care sunt utilizate în mod direct atât pentru prevenirea infectării, cât și în tratarea pacienților rămași cu sechele în urma infecției cu virusul Sars-Cov-2, dar și a comorbidităților acestora (acțiuni esențiale, comorbiditățile putând avea simptomatologie accentuată prin infectarea cu virusul SARS-COV, situație demonstrată statistic).

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker