Actualitate

„Fondul Științescu”, lansat în premieră la Buzău de Fundația Comunitară

Fundația Comunitară Buzău anunță lansarea, în premieră la Buzău, a „Fondului Științescu”, ediția 1.0, și deschiderea apelului de proiecte, marți, 15 februarie. Este vorba despre un fond care susține ideile creative ale buzoienilor care pot face științele mai atractive pentru elevii din învățământul preuniversitar, și care pot fi aplicate cu sprijin din comunitate. Acestea îi vor determina pe copii să experimenteze modul în care funcționează tehnologiile moderne, astfel încât să înțeleagă cum pot acestea să ne ajute să îmbunătățim calitatea vieții cotidiene.

Prin urmare, Fondul Științescu este un program de educație non-formală, care creează noi oportunități pentru dezvoltarea educației STEAM (Științe, Tehnologie, Inginerie, Arte, Matematică) în jude­țul Buzău. El este dezvoltat pe plan național de ­Fe­derația Fundațiilor Comunitare din România, finanțat de Romanian-Ame­rican Foundation (RAF), iar la Buzău conceptul este implementat de Fundația Comunitară Buzău, care își propune să investească în Fondul Științescu Buzău, împreună cu comunitatea locală, pentru a face pași remarcabili în educație în domeniile: științe, tehnologie, inginerie, artă și mate­matică, pe scurt, STEAM.

Președintele Consiliului Director al Fundației Comunitare Buzău, Lavinia Iordache, îi invită pe buzoieni să participe la acest proiect, care poate aduce beneficii foarte mari copiilor și tinerilor. „Fondul Științescu Buzău este un proiect pe care ne dorim foarte tare să-l implementăm și să fie primit cu brațele deschise la Buzău, pentru că beneficiile sale pentru copii și tineri sunt semnificative și sunt deja demonstrate prin dezvoltarea programului în alte județe. De aceea, invităm alături de noi comunitatea buzoiană, care poate susține educația non-formală a tinerilor prin dona­ții, ce vor fi apoi alocate Fondului Științescu Buzău”, a spus Lavinia Iordache, președintele Consiliului Director al Fundației Comunitare Buzău.

Aura Că­șaru

„Proiectul vine în întâmpinarea nevoilor copiilor de a descoperi mult mai plăcut  științele. Am trecut la Buzău de perioada de mentorat, în care să întrebăm specialiștii, profesorii, oamenii implicați din comunitate, cum văd  Fondul Științescu la Buzău, cum văd intervenția aceasta în zona de STEAM, în județul Buzău. Am găsit deschidere din partea tuturor și disponibilitate să vină cu idei, să ne ofere sprijinul pe mai departe. Acum avem în program oameni care s-au oferit din zona de cercetare în lunile septembrie-octombrie, când noi am făcut designul fondului și au rămas și or să fie în continuare alături de noi. Am început să rostogolim <un bulgăre de ză­padă> care o să crească frumos”, spune Aura Că­șaru, director Executiv FCBZ.

Vor fi selectate cele mai creative proiecte

Fondurile se distribuie transparent către cele mai creative proiecte, selectate de un juriu format din membri ai Fundației Comunitare Buzău, reprezentanți ai comunității locale, donatori și ambasadori ai programului la nivel local, iar câștigătorii granturilor pot trece imediat la implementarea proiectelor. Echi­pele câștigătoare pot achizi­ționa echipamente specifice, pot investi în activități care să facă domeniile STEAM mai atractive pentru copii și beneficiază de sprijinul Fundației Comunitare Buzău, pe tot parcursul dezvoltării și implementării proiectelor, prin mentorat.

Proiectele câștigătoare la Buzău vor fi anunțate în data de 28 martie 2022. În cadrul acestui apel, Fundația Comunitară Buzău își propune finanțarea a minimum cinci proiecte și susținerea activităților ine­dite din cadrul acestora. Calendarul complet al apelului de proiecte, Ghidul aplicantului și Formularele de aplicare, pot fi consultate pe site-ul dedicat , precum și pe pagina de Facebook a Fondului Științescu Buzău .

Care este oferta fondului

Fondul Științescu Bu­zău oferă granturi nerambursabile pentru dezvoltarea de proiecte cu implementare imediată în domeniile educației STEAM. Astfel, Fundația Comunitară Buzău va lansa primul apel de proiecte în data de 15 februarie, cu o finanțare totală de 100.000 de lei, în cadrul căruia pot depune proiecte ONG-uri active în domeniile STEAM și potențiali mentori, prin Grupuri de Inițiativă, formate din minimum trei persoane. Potențialii Mentori pot fi specialiști într-unul dintre domeniile STEAM, pasionați, studenți, cadre didactice sau alți profesioniști: ingineri, bibliotecari, muzeografi, artiști, economiști, fotografi, meteorologi etc. Pot aplica organizații și persoane din orice localitate din județul Buzău.

Prin Fondul Științescu Buzău, ediția 1.0, se vor finanța, cu sume între 5.000 și 20.000 lei per proiect, în funcție de complexitatea și impactul acestuia în comunitate, inițiative special create pentru domeniile STEAM, ce vor fi implementate, apoi, în județul Buzău și vor fi deschise gratuit tuturor copiilor și tinerilor cu vârste cuprinse între 6 și 19 ani, ce sunt pasionați de respectivele domenii și vor să-și aprofundeze cunoștințele în aceste direcții, prin acti­vități extra-școlare speciale, derulate într-un cadru deschis și prin metode prietenoase, non-formale.

Ce este „Fondul Științescu”

Fondul Științescu este o mișcare națională de ree­nergizare a educației STEAM, care îi încurajează pe cei pasionați să devină mentori și să le arate copiilor – prin experiment, activități practice și joc – acea latură a disciplinelor științifice care cu greu poate fi descrisă în manuale. De aceea, prin acest program, acum implementat și la Buzău, se finanțează inițiative care fac știința mai atractivă pentru copii, iar echipele primesc finanțări, resurse, îndrumare, sprijin și mentorat pe toată durata depunerii și derulării proiectelor.

Printre beneficiile pentru copiii și tinerii ce vor participa la proiectele implementate în cadrul Fondului Științescu, se numără faptul că programul va contribui substanțial la dezvoltarea abilităților acestora, dincolo de ceea ce se învață la școală, prin aplicații practice, într-un cadru informal, consolidarea abili­tăților pe baza cărora, mai departe, fiecare poate deveni un profesionist de succes în domeniul ales, inte­racțiunea directă cu specialiștii și lucrul în echipă, alături de alți tineri cu aceleași pasiuni.

La nivel național și local, Științescu promovează creativitatea, imaginația, gândirea critică, implicarea activă, spiritul antrepre­norial, inovația, interdisciplinaritatea, spiritul de echipă.

Fondul Științescu este implementat prin Fundațiile Comunitare în 15 județe din România, care formează rețeaua națională a pasionaților de științe și arte.

Fondul Științescu Buzău a primit deja susținerea donatorilor ALCHIM PRO EXPERT SRL, GreenWEEE INTERNATIO­NAL SA, GRUPUL CONSTAM, PANOSOL ­PO­WER SRL, SLY NUTRITIA SRL, UNIMEC SRL.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker