Sănătate

Semnal de alarmă al directorului Adriana Crăciun: criză de sânge la Centrul de Transfuzii

Centrul de Transfuzii Buzău trece în continuare printr-o criză de donatori de sânge. Directorul Centrului de Transfuzii, Adriana Crăciun, trage un semnal de alarmă cu privire la criza de sânge care afectează spitalele buzoiene: „Pe ATI, la noi în spitalul din Buzău, avem patru oameni cu Covid 19, care au nevoie de plasmă, dar în rest avem un spital întreg cu pacienți, și mulți dintre ei au nevoie de  sânge; și Bucureștiul solicită trombocite pentru cei cu leucemie care se pregătesc de transplant. Cerințele spitalelor de trombocite și de sânge au rămas la fel de mari”.

Din cauza concediilor, în fiecare an pe perioada verii sunt foarte puțini donatori de sânge. Anul acesta, pandemia de Covid 19 a accentuat și mai mult acest deficit. Pentru a mai diminua această criză,  pe 29 august este programată o zi a porților deschise la Centrul de Transfuzii. „Pe 29 august deschidem Centrul. De fapt, toate centrele din țară se vor deschide în ultima sâmbătă din august și, la fel, în ultima sâmbătă din septembrie. Încercăm să facem o activitate unitară pe țară. Pentru a fi o zi productivă, o zi plină cu donatori, încerc să identific un grup țintă căruia aș putea să mă adresez. Pentru că am mai încercat și în alte sâmbete astfel de acțiuni și am donat doar eu și alte trei colege”, spune directorul Centrului de Transfuzii, biolog Adriana Crăciun.

„Mai sunt oameni care vin să doneze pentru o rudă care are nevoie de sânge. Și se mai mobilizează. Dacă  pacientul  are nevoie mai multe zile la rând de sânge, medicul prescriptor le spune aparținătorilor. Vin atunci  să doneze sânge oameni de toate grupele și pentru noi este o gură de oxigen, pentru că ne putem reface stocurile pe alte grupe decât cele necesare pacientului pentru care rudele și prietenii se mobilizează să doneze. În astfel de situații, este un ajutor pe care oamenii îl înțeleg mai mult pentru că este o categorie sensibilă sufletește fiind în joc o persoană dragă”, explică biolog Adriana Crăciun.

Ce beneficii au donatorii de sânge

Donatorii de sânge pot beneficia de analize gratuite: RH; Grupa sangvină; Hepatita B, C; HIV (SIDA); HTLV (leucemie); VDRL (sifilis); ALT (probe hepatice), hemoleucograma, biochimie (colesterol, trigliceride, glicemie etc) și șapte bonuri de masă în valoare de aproximativ 66,99 lei. La acestea se adaugă beneficiile ce țin de o îmbunătățire a stării de sănătate. Donatorii de sânge obligă măduva să producă hematii tinere care  îi ajută să evite accidente vasculare.

O priză obişnuită de sânge este de 450 ml, cantitate care nu presupune nici un risc pentru donator, deoarece organismul are permanent în rezervă circa 300-400 ml de sânge (pe care îl folosește când se depun eforturi mari), precum și capacitatea de a reface repede sângele donat (cantitativ în 1—2 ore, iar calitativ în 14 zile), fără a fi necesar un tratament sau o alimentaţie specială, totul depinzând de modul în care organismul repartizează diversele cantități de sânge în raport de nevoi și de promptitudinea cu care se face aceasta permanentă adaptare. Studiile au arătat că donarea de sânge poate reduce riscul de atacuri de inimă la 1/3 ori mai ales la bărbați. Prin donarea regulată a sângelui, regenerarea acestuia va avea loc mai repede, iar oxidarea colesterolului devine mai lentă. În plus, fluxul de sânge devine mai fluid și, de asemenea, poate preveni acumularea de oxidare a grăsimilor și a colesterolului în pereții arterelor coronare.

Cercetătorii de la Asociația Medicală Americană au spus că prin donarea de sânge la fiecare șase luni se poate reduce riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral la vârsta de 43 până la 61 de ani cu aproximativ 30%. Odată cu donarea de sânge în mod regulat, se pot preveni leziunile hepatice cauzate de excesul de fier în organism. Aportul de alimente bogate în fier poate duce la creșterea nivelului de fier în organism, deoarece fierul este utilizat doar în cantități limitate. După ce a donat sânge, organismul lucrează pentru a suplimenta pierderea de sânge și acest lucru poate ajuta la stimularea producției de noi celule sanguine. De asemenea, prin donarea de sânge, nu numai că îi ajutăm pe ceilalți, ci și reducem riscul de boală a colesterolului. Sângele conține fier, în cazul în care fierul din sânge este supraîncărcat, colesterolul poate fi oxidat. Aceasta înseamnă că va exista un blocaj în vasele de sânge.

Pentru cei care sunt supraponderali, este recomandabil să se supună regulat donării de sânge. Deoarece fiecare donare de sânge poate arde grăsimi până la 650 de calorii.

Cine poate dona sânge

Pot dona sânge toate persoanele cu vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani, cu greutatea cuprinsă între 55-100kg femeile şi 60-110kg bărbaţii și care nu au/nu au avut următoarele boli: hepatită (de tip B și C), TBC, boli de inimă, sifilis, boli de piele, malarie, epilepsie, miopie peste (-)6 dioptrii, diabet zaharat, ulcer.

Înainte de donare nu se consumă băuturi alcoolice (24 ore) şi se recomandă a se servi micul dejun.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker