Actualitate

Scandal după spectacolul buzoianului Puric de la Teatrul Național

Conducerea Teatrului Național București (TNB) va dispune o anchetă internă și va depune plângere pentru distribuirea nea­utorizată a unei publicații în incinta instituției, anunță ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

„În urma celor sesizate public privind distribuirea unui ziar la sala Studio a TNB, conducerea ne-a informat că mâine (luni, n.r.) va dispune o anchetă internă și va depune plângere la Poliție pentru distribuție neautorizată de materiale în incinta TNB. Nimeni din conducere nu a fost informat despre acest demers extrem de grav. Nu putem tolera ca o instituție-simbol de cultură a României (și nicio instituție a Ministerului Culturii) să devină spațiul de propagare a unor materiale private, indiferent de conținutul lor, cu atât mai mult a unor materiale care ar putea face propagandă unor interese străine României”, scrie ministrul Culturii pe pagina sa oficială de Facebook

La sala Studio a TNB a avut loc, chiar în Ziua Mondială a Teatrului, o conferință a buzoianului Dan Puric, cunoscut pentru viziunile sale pro-ruse și pentru discursul său violent anti-occidental.

Ce publicație a fost distribuită

În „colegiul de redacție” al revis­tei „Certitudinea”, distribuită la TNB, care îl are drept „coordo­nator moral și spiritual” pe Mihai Eminescu, sunt trecute nume consacrate din clasicii literaturii române (Caragiale, Alecsandri, Coșbuc etc.), iar printre „colaboratori” se numără Dan Puric, Dorel Vișan, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Mircea Chelaru și Mircea Dogaru.

Într-o postare pe Facebook, actrița Ada Galeș îl interpelează pe ministrul Lucian Romașcanu: „Cum e posibil ca într-o instituție EUROPEANĂ să se facă propagandă anti-UE și legionară?”. Ministrul Lucian Romașcanu i-a răspuns într-un comentariu: „Mâine se va face anchetă internă și plângere la Poliție pentru distribuție neautorizată de materiale în incinta TNB. Nimeni din conducere nu a fost informat despre acest demers”. De altfel, mai multe voci din presa centrală, dar și din cea artistică, au atras atenția că spectacolul de duminică al lui Dan Puric de la Sala Studio a TNB nu face cinste prestigioasei instituții de cultură.

Mai mult, Puric câștigă mii de euro, iar TNB se alege cu câteva sute și cu reputația pătată. Teatrul Național București i-a închiriat lui Dan Puric o sală de spectacol pentru ca acesta să țină o conferință. Suma de închiriere este infimă față de câștigul pe care Puric îl poate avea perorând despre „răul UE” și despre cum în Ucraina sunt interese „peste capul nostru”. Conform mesajului de promovare a conferinței, „cunoscutul actor, regizor și eseist Dan Puric marchează Ziua Mondială a Teatrului oferind publicului o reprezentație specială a celui mai nou spectacol-conferință, intitulat <M-am întors>, ce va avea loc duminică, 27 martie 2022, la Sala Studio a Teatrului Național din București, de la ora 11.00”, după cum se arăta într-un comunicat al Teatrului Național. Prețul biletelor a variat între 60 și 80 de lei. „Newsweek România” a scris că, la un preț mediu de 70 de lei pe bilet, Puric și organizatorii ar urma să câștige 37.800 de lei. Mai mult, conform sursei citate, „în timp ce numeroși artiști cu simpatii putinisite sunt ostracizați peste tot în lume, în România, lui Dan Puric i se oferă posibilitatea de a juca pe prima scenă a teatrului românesc”.

500 de spectatori au primit revista la spectacolul lui Puric

„Cam 500 de spectatori ai Teatrului Național București au gă­sit duminică, la Sala Studio, câte un exemplar dintr-o publicație naționalistă, revanșardă, rasistă și antieuropeană, pe numele ei <Certitudinea>. Care să «acompanieze» monologul lui Dan Puric, prezentat de Ziua Mondială a Teatrului. La intrarea în sală erau împărțite alte exemplare din aceeași fițuică extremistă. Aștept de la administrația Teatrului Național explicații privind distribuția acelei publicații de propagandă într-o instituție publică, sub ochii angajaților TNB, ai directorului interimar și ai unui membru al Consiliului Artistic. Aștept de la ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, să-l demită pe directorul interimar al TNB. Cu aceeași viteză cu care a confirmat că la TNB nu se face politică, doar artă”, a scris pe Facebook deputatul USR Iulian Bulai, președintele Comisiei pentru cultură, arte și mijloace de informare în masă a camerei inferioare a Parlamentului.

Câteva declarații marca Dan Puric

Retorica lui Dan Puric despre viață este, de acum, binecunoscută: România a fost, de-a lungul vremii, năpăstuită de alte popoare și comunități, Uniunea Europeană este o „șandrama care se dezintegrează”, trebuie să fim alături de statele creștine, mai ales de Rusia, străinii și Occidentul ne vor răul etc.

Dan Puric nu mai are nicio busolă atunci când vede rădăcini creștine comune. El ignoră crime, dezastre umanitare dacă acestea sunt comise de „frații” ortodocși.  „Dacă credem cu adevărat în creștinism, atunci trebuie să fim uniți împreună. România nu ar trebui să fie împotriva Rusiei pentru că dacă suntem împotriva Rusiei, distrugem un vecin, o relație cu o țară creștină… Divizarea noastră nu este o soluție și cred că această separare a fost concepută pentru a crea un conflict artificial între noi și a dezvolta tensiuni politice”, a spus Puric, potrivit portalului katehon.com.

Alte declarații controversate:

  • „Șandramaua asta de Comunitate Europeană se va face praf și pulbere!”;
  • „Cel mai mare efort care se face astăzi este ca poporul român să fie scos din matca lui sufletească”;
  • „România este ultimul bastion ortodox puternic și vor să-l distrugă”;
  • „Toate acestea se fac cu un dublu virus. Este vorba despre virusul Covid-19, care va trece sau nu, și unul mult mai periculos, care va ucide o lume și o umanitate. Este virusul ideologic, care merge paralel cu acesta”.

 Conform Wikipedia, buzoia­nul Dan Puric, născut la 12 fe­bruarie 1959, este actor, eseist, autor și regizor de teatru, și militant politic de extremă dreaptă. Spectacolele sale – „Toujours l’amour”, „Made in Romania”, „Costumele”, „Don Quijote” – au fost reprezentate în mai multe țări. În film, a jucat rolul principal în coproducția româno-sârbă Broken Youth, iar spectacolele sale de pantomimă au fost transmise BBC Belfast Royal College,
3SAT Frankfurt și RTL Luxemburg. A mai jucat în filme pentru televiziunea publică din Lausanne (Elveția).

Dan Puric a fost unul dintre semnatarii memoriului adresat Patriarhiei în 2006, în care se cerea Bisericii Ortodoxe Române „să ia poziție oficială față de agenda tot mai agresivă pe care activiștii homosexuali o promovează în țara noastră (n.r., România) și, în special, față de manifestările publice ale acestora”. Semnatarii memoriului, printre care și Noua Dreaptă, încercau prin acesta să împiedice organizarea paradei LGBT, din cadrul GayFest din anul 2006. Mai mult, a fost depusă o acțiune în justiție pentru a suspenda autorizația de organizare a marșului, însă fără succes, Curtea dând câștig de cauză activiștilor pentru drepturile comunității lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor și transexualilor.

În anul 2010, în baza unei note de constatare întocmită de către Direcția de Specialitate din cadrul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, s-a stabilit că Dan Puric a fost colaborator al Securității. El a fost recrutat în martie 1976, pe vremea când avea doar 17 ani și era elev al Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din București, „în scopul supravegherii informative a elevilor”. Numele său de cod era „Cristian”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker