Economic

Ce amenzi au primit de la ITM stațiile de carburanți din județ

Psihoza creată la nivel național în data de 9 martie din cauza unui fake news, răspândit pe rețelele de socializare, care anunța o scumpire a carburanților chiar în acea noapte, a dus la ample controale la toate stațiile PECO din România. Imagini cu oameni care își făceau provizii de combustibil în bidoane, chiar dacă acest lucru este interzis, au circulat pe internet timp de câteva zile, iar autoritățile s-au văzut nevoite să ia măsuri imediat. Și la Buzău șoferii au format cozi uriașe pentru a alimenta, iar unii dintre ei au stat câteva ore bune la coadă. Nici măcar anunțul ministrului Energiei, Virgil Popescu, nu i-a făcut pe buzoieni să nu mai stea la cozi în fața benzinăriilor.

Ca urmare a acestei stări de fapt, a fost demarată „Campania Națională de verificare a modului în care sunt respectate cerințele minime pentru îmbunătățirea securității și protecția sănătății lucrătorilor, precum și verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind încheierea, modificarea, suspendarea și executarea contractelor individuale de muncă de către angajatorii care își desfășoară activitatea în stațiile de distribuție a carburanților auto, cod CAEN 4730”.

Prin urmare, în perioada 10-16 martie, inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) au efectuat controale la stațiile de alimentare buzoiene, fiind sancționați 37 de agenți economici din județ, care au fost controlați atât în domeniul relațiilor de muncă, cât și în domeniul sănătății și securității în muncă. De asemenea, în domeniul relațiilor de muncă, reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă Buzău au aplicat patru sancțiuni contravenționale (două avertismente și două amenzi în valoare de 3.000 de lei) și au fost dispuse 83 de măsuri cu termene precise de realizare pentru remedierea neconformităților constatate de inspectorii de muncă. În domeniul sănătății și securității în muncă, 20 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate (18 avertismente și două amenzi în valoare de 8.000 lei) și au fost dispuse 20 de măsuri cu termene precise de realizare pentru remedierea neconformităților constatate de inspectorii de muncă.

Cele mai întâlnite neconformități au fost: nerespectarea prevederilor legale referitoare la evidența orelor de muncă prestate zilnic de salariați, dosare de personal incomplete, lipsa documentului privind protecția împotriva exploziilor, neefectuarea examenului medical periodic la termenul scadent, fișe de instruire individuală nesemnate, neefectuarea verificării PRAM la termenul scadent și lipsa certificatului de examinare „in situ” pentru instalațiile care funcționează în mediu potențial exploziv.

Campania Națională are ca principale obiective diminuarea consecințelor sociale și economice care derivă din nerespectarea de către angajatori a prevederilor legale menționate, eliminarea neconformităților constatate, prin dispunerea de măsuri obligatorii pentru remedierea acestora și aplicarea sancțiunilor contravenționale corespunzătoare.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Buzău anunță că inspectorii de muncă vor monitoriza modul de îndeplinire a măsurilor dispuse în timpul campaniei de către angajatorii controlați, precum și modul de respectare a prevederilor legale în vigoare atât în domeniul relațiilor de muncă, cât și în domeniul sănătății și securității în muncă.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker