Economic

FOTO | Când se reiau irigațiile la Buzău

Umiditatea din sol este la un nivel foarte scăzut în România, lucru care pune serios în pericol culturile, iar fermierii sunt pe punctul de a se confrunta cu o perioadă similară cu cea a verii anului 2020. Pentru a evita acest lucru, Ministerul Agriculturii împreună cu Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) a făcut demersurile necesare, astfel încât canalele de irigații să fie reabilitate pentru a asigura apă fermierilor.

La Buzău, șantierele sunt în toi la canalul principal Buzău-Vest, astfel încât, suprafața irigată să ajungă la 20.000 de hectare. Lucrările sunt aproape de final, astfel că, la începutul lunii aprilie, fermierii se vor putea folosi de apă. În județ au fost deja încheiate contracte pentru o suprafață de 14.919 hectare, dintre care, 13.391 sunt din Câmpia Buzăului, iar 1.528 hectare din Amaru.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale informează fermierii că infrastructura de îmbunătățiri funciare este pregătită pentru funcționare și poate asigura un nivel optim al apei pentru irigații. La data de 22 martie, suprafața potențial irigabilă era de 1.289.381 ha, fiind deservită de infrastructura de îmbunătățiri funciare funcționabilă, din care 3.009 km de canale. Până la această dată au fost  încheiate 768 de contracte pentru o suprafață de 681.397 ha, potrivit celor mai recente date ale ANIF.

„Am luat toate măsurile pentru a asigura fermierilor accesul la apă pentru irigații mai devreme față de alți ani, având în vedere că peste iarnă ne-am confruntat cu lipsa precipitațiilor, așadar nevoia de apă în sol este în continuare ridicată. Pentru a le oferi fermierilor predictibilitatea de care au ne­-voie, continuăm  să a­chităm până la 50% din costurile cu energia electrică folosită pentru irigații. De asemenea, lucrările de modernizare a infrastructurii de iri­gații continuă, ne-am propus ca suprafața viabilă pentru irigat să crească la două milioane de hectare”, a declarat ministrul Adrian Chesnoiu.

Reamintim că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin ANIF, suportă din fonduri asigurate de la bugetul de stat costul apei și costul energiei electrice, în baza contractelor încheiate cu ANIF pentru asigurarea apei pentru irigații până la stațiile de punere sub presiune și alte puncte de livrare; costul apei pentru irigații, în baza contractelor încheiate cu alți furnizori; costul energiei electrice necesare asigurării funcționării agregatelor sau a echipamentelor pentru irigații, în cotă de până la 50 la sută.

Având în vedere măsurile de sprijin aflate în derulare, MADR, prin structurile teritoriale, încurajează și sprijină toți fermierii să încheie contracte, având ca obiect livrarea apei pentru irigații, pentru a putea asigura astfel un nivel corespunzător de umiditate a solului, care să stimuleze creșterea productivității agricole.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker