Economic

Reprezentant Agrana: „Din Ucraina vine doar zahăr alb, nu și sfeclă”

În acest moment societatea austriacă Agrana este singura companie din România care produce zahăr, în cele două fabrici de la Roman și de la Buzău. În fabrica din Roman este produs zahărul din sfeclă, cu materie primă de la fermierii din Iași, în timp ce în fabrica din Buzău este rafinat zahărul brun. Toată materia primă utilizată în producție provine din România, scrie bzi.ro. Suprafața cultivată cu sfeclă a crescut, iar fermierii români au primit cea mai mare subvenție din Europa, respectiv 900 de euro la hectar.

Agrana România este una dintre afacerile din industria zahărului care a rezistat pe piață, având 25 de ani de vechime.

Emilian Dobrescu

„Nu vine materie primă din Ucraina, dacă vorbim de sfeclă, pentru că, transportată pe asemenea distanță, este ineficientă. Vine zahăr alb! Acesta este un lucru negativ pentru noi, să spunem, pentru că noi trebuie să producem local ceea ce este nevoie. Zahărul alb este ultimul resort pentru a alimenta piața. Ne-am dori din toată inima să producem zahăr din sfeclă, mai mult, să rafinăm în țară, să aducem brut și să rafinăm aici. Ideea este că aducem valoare cât mai mult în țară și contribuim la economia țării.

Dacă aduc zahăr alb, produs de fermierii din alte țări, ajut acele țări. Au fost 33 de fabrici, anul trecut erau două, sperăm să intre și Ludușul în funcție, cum sigur o va face, și vom avea o campanie cu două fabrici de sfeclă de zahăr. Toate fabricile au interesul să aducă sfecla de la fermierii din apropiere. Nu vom aduce de la Oradea sau de la Constanța”, susține Emilian Dobrescu, reprezentant general Agrana România. 

Producția la fabrica din Luduș, o gură de oxigen pentru România

Specialistul susține că producția din fabrica de la Luduș ar trebui să înceapă în această toamnă, când începe campania de recoltare a sfeclei de zahăr. „Acum mai sunt doar două fabrici de zahăr, cele deținute de Agrana, la Buzău și la Roman. Dacă începe producția și la fabrica de la Luduș, vom fi trei fabrici de zahăr, din care două pentru sfeclă. Trebuie să facem o separare foarte clară între zahărul din sfeclă și cel rafinat. Fabrica de la Buzău rafinează zahăr brut și îl transformă în zahăr alb, și cea de la Roman, care continuă să facă zahăr din sfeclă. Trebuie să vă spun că zahărul din sfeclă este printre puținele obținute din sfecla noastră românească și care are întreaga valoare adăugată din țară. Totul este obținut din țară și așa ar trebui să facem cu întreaga producție agricolă, dacă s-ar putea, bineînțeles”, mai spune Emilian Dobrescu.

Din cauză că în ultimii ani s-au închis fabricile de zahăr, înainte de Revoluție fiind 33 de astfel de investiții, a scăzut și numărul fermierilor care cultivă sfecla. Treptat, situația se schimbă pentru că în ultimii trei ani a crescut suprafața cultivată în România. Fermierii sunt atrași de subvenția mare, de 900 de euro la hectar. În județul Iași sunt cultivate cu sfeclă de zahăr aproximativ 5.000 de hectare.

„Agrana a cheltuit, anul trecut, o sumă mare de bani pentru a menține fermierii în zona Ardealului, în condițiile în care Bodul și Ludușul au închis, nu au mai avut producție. Noi am contractat, cu costurile de rigoare aferente, Luduș, Târgu-Mureș, Brașov către Roman. Dar suntem bucuroși că fermierii în continuare cultivă sfecla de zahăr. Sunt foarte mulțumit să vă spun că, dacă anul trecut am avut 2.500 de hectare cu sfeclă, anul acesta suntem la aproape 15.500 de hectare, ceea ce e o creștere enormă.

Nu e ușor să crești de la an la altul cu asemenea intensitate. Subvenția primită este mare, cea mai mare din Europa. Chiar dacă se spunea că se produce la noi și se exportă zahărul, nu este așa. Noi suntem în deficit, de ce să-l exportăm? Zahărul produs la Roman și la Buzău este pentru piața noastră”, mai spune Emilian Dobrescu.

1.000 de tone de zahăr brut pe zi, în fabrica de la Buzău

De la Revoluție și până în prezent, consumul de zahăr a scăzut, spun specialiștii. „Sperăm că vom reuși să-i convingem pe fermierii din zona Iașului să își crească suprafețele cultivate cu sfeclă de zahăr pentru că suntem aproape de Roman. Fermierii din Iași sunt foarte bine ancorați în agricultură și sperăm că vom colabora în continuare cu ei. Un contract la Agrana poate fi pus la bancă ca garanție la un credit. Noi avem 300 de angajați permanenți și alți 100 în perioada campaniei. Capacitatea zilnică de tăiere pe zi e de 5.500 de tone de sfeclă la Roman, iar la Buzău avem 1.000 de tone de zahăr brut pe zi.

Dacă campania durează șase luni, putem să spunem că avem tot consumul României asigurat. Dar nu avem atâta sfeclă ca să producem șase luni pe an. A scăzut consumul de zahăr de la Revoluție încoace, deci de la 30 kg pe cap de locuitor, consum, am ajuns la 24 de kilograme. În Uniunea Europeană este peste 30 de kilograme pe cap de locuitor. Puterea de cumpărare e redusă și pentru că au apărut diverși înlocuitori”, mai spune Emilian Dobrescu, reprezentant general Agrana România.

Pe de altă parte, Agrana produce zahăr din sfeclă românească în fabrica din Roman și continuă și anul acesta colaborarea cu fermierii din județul Iași.

Articole similare