Educație

Hasdeul a părăsit topul celor mai bune licee din țară

În acest an, doar rezultatele clasei de gimnaziu l-au clasat pe poziția a noua pe plan național

Colegiul „Sf. Sava” din Bucureşti, specializarea Matematică Informatică bilingv, este pe primul loc în topul specializărilor după media de admitere la liceu, ultima medie de intrare fiind 9,95. Topul liceelor după media de admitere are pe primele poziţii patru colegii din Capitală: „Tudor Vianu”, „Sfântul Sava”, „Gheorghe Lazăr” şi „Spiru Haret”.

Ministerul Educaţiei a realizat un top al primelor 20 de specializări din ţară după ultima medie de admitere. Potrivit clasamentului, pe primul loc se află specializarea Matematică-Informatică bilingv – limba engleză de la Colegiul Naţional „Sfântul Sava” din Bucureşti, unde ultima medie de admitere a fost 9,95. Pe locul doi se situează specializarea Matematică – Informatică de la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” din Capitală, unde ultima medie de admitere a fost 9,90. Ultima medie de admitere a fost 9,85 pentru specializările Ştiinţe ale Naturii de la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” din Bucureşti, respectiv Colegiul Naţional „Sfântul Sava” din Capitală şi Matematică-Informatică bilingv – limba engleză la Colegiul Naţional „Spiru Haret” din Bucureşti.

În clasament mai apar specializări şi de la licee din ţară. Astfel, pe locul şase se află specializarea Matematică–Informatică bilingv – limba engleză de la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” din Galaţi, pe locul şapte – specializarea Ştiinţe ale Naturii de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova, pe locul 9 specializarea Matematică – Informatică de la Colegiul Naţional „Constantin Diaconovici Loga” din Timişoara, pe locul 12 se află specializarea Matematică–Informatică bilingv – limba engleză de la Colegiul Naţional „IC Brătianu” din Piteşti. Clasamentul este încheiat de specializările Matematică–Informatică bilingv – limba engleză şi Matematică–Informatică, ambele de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” din Constanţa, unde ultima medie de admitere a fost 9,70.

Ministerul Educaţiei a realizat şi un clasament al primelor 20 de licee din ţară după ultima medie de admitere. Pe primul loc se află Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” din Bucureşti, unde ultima medie a admitere a fost 9,70. Colegiul Naţional „Sfântul Sava” din Bucureşti este pe locul doi, ultima medie de admitere fiind 9,67, pe trei se află Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” din Capitală, cu ultima medie 9,65. Urmează apoi, cu medii de admitere între 9,52 şi 9,42, Colegiul Naţional „Spiru Haret” din Bucureşti, Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” Cluj-Napoca, Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” din Constanţa, Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc”, Liceul Teoretic „Avram Iancu” Cluj–Napoca şi Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai”. Pe locurile 19 și 20 se situează Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” Iaşi şi Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iaşi, la ambele unităţi de învăţământ ultima medie de admitere a fost 9,25.

Se observă că, în acest an, Colegiul Național „B.P. Hasdeu” nu se află printre primele 20 licee din țară, ca și, de altfel, niciun alt liceu din județ.

Situația este similară și în ceea ce privește examenul de bacalaureat. Aici, conform BacPlus, în fruntea clasamentului se află Colegiul Național Iași, cu media 9,38, procent de promovabilitate de sută la sută la un număr de 144 absolvenți care au susținut Bacul. Locul al doilea este ocupat de Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București, cu media 9,34, procent de promovabilitate de 99,3 la sută, la un număr de 296 absolvenți care au dat examenul de bacalaureat. Poziția a treia este ocupată de Liceul Teoretic „Sfântul Iosif” Alba Iulia, cu media 9,30, 75 la sută procent de promovabilitate, dar cu doar patru absolvenți care au susțiunut bacalaureatul. Colegiul Național „B.P. Hasdeu” se află pe poziția 22 cu media 9,04, și procent de promovabilitate de sută la sută, cu 301 absolvenți care au dat examenul de bacalaureat.

Totuși, anul acesta, Hasdeul a primit și un premiu de consolare, clasându-se pe poziția a noua pe țară la media obținută de absolvenții de gimnaziu la evaluarea națională. Acest top a fost realizat prin calculul mediei aritmetice a mediilor de la evaluarea națională obținute de toți absolvenții școlii respective, care vor fi luate în calcul, de altfel, și la admiterea la liceu. Colegiul Național „B.P. Hasdeu” din Buzău a avut, în acest an, doar 25 de absolvenți de gimnaziu care au susținut examenul de evaluare națională.

O tempora…

În anul 2013, Colegiul Naţional „B. P. Hasdeu” se afla pe locul al doilea într-un top naţional al liceelor din România, fiind depășit de Colegiul Naţional „Sf. Sava” din Bucureşti. În 2012, în acelaşi clasament, Hasdeul se clasa pe locul al patrulea. Topul liceelor era realizat de către portalul admitereliceu.ro, luându-se în calcul următoarelor medii din fiecare liceu: media de admitere (50 la sută), media de la examenul de bacalaureat (40 la sută) şi media rezultatelor obtinuţe la olimpiade (10 la sută).

Rezultatele obţinute de elevii de la Colegiul „B.P. Hasdeu” în 2013 au fost cele mai bune din istoria unităţii de învăţământ, cu nouă medii de 10 la examenul de bacalaureat, din cele zece înregistrate la nivelul judeţului Buzău. Conform algoritmului celor de la admitereliceu.ro, primele trei licee ale ţării erau, în 2013, Colegiul Naţional „Sf. Sava” Bucureşti (9,34 puncte), Colegiul Naţional „B. P. Hasdeu” Buzău (9,25 puncte) şi Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” Bucureşti (9,23 puncte).

În anul 2017, după afișarea rezultatelor admiterii la liceu, Colegiul Național „B.P. Hasdeu” ocupa locul al patrulea în topul primelor zece specializări din țară, conform mediei de admitere, respectiv specializarea Matematică-Informatică, pentru care ultima medie de admitere a fost 9,87. În Top 10 realizat de Ministerul Educaţiei se mai aflau Colegiul Naţional „Sfântul Sava”, Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” din Constanţa, Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” din Bucureşti, Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova şi Colegiul Naţional „Spiru Haret” din Bucureşti.

Și în anul 2021, Colegiul Național „B.P. Hasdeu” se afla în Top 10 al celor mai bune licee din România la examenul de Bacalaureat, cu un procent de promovare de 100 la sută la, dar și cu  medii foarte mari obținute la același examen. Practic, media rezultatelor obținute a fost de 9,11, care a plasat unitatea de învățământ buzoiană pe locul 9, pe țară, potrivit bacplus.ro.

Articole similare