Actualitate

FOTO/VIDEO | Connect-R, liceenilor romi buzoieni: „În România putem evolua, dar trebuie să demonstrăm mai mult decât un frate român”

Un grup de tineri romi format din elevi de la clasele a IX-a până la a XII-a din 12 licee din municipiu s-a întâlnit cu Ionuț Păun, președintele departamentului de tineret al Partidei Romilor, cu prof. Iosif Călin, președinte al organizației buzoiene, și cu Ana Răducan, consilierul pentru romi din Prefectură, în cadrul unui eveniment denumit generic „Con san? Con som?” („Cine ești? Cine sunt?”), moderat de Andreea Țurcan, consilierul pentru romi din Primăria Buzău, un eveniment menit să-i ajute să se cunoască mai bine, să socializeze și să se împrietenească, dar și care să le ofere modele de urmat în viață.

Evenimentul s-a bucurat de prezența primarului Constantin Toma, care le-a vorbit tinerilor despre importanța educației, despre cât de mult înseamnă pentru viitorul lor obținerea diplomei de Bacalaureat și apoi continuarea studiilor universitare. „În momentul acesta reprezentați aproximativ 10 la sută din populația Buzăului. La ultimul recensământ am fost găsiți acasă aproximativ 103.000 buzoieni, care au fost recenzați. Sunteți foarte adaptabili și adaptați, dar nu vă puneți suficient în valoare această inteligență nativă prin educație și prin acest certificat care înseamnă Bacalaureat și studii superioare. Ca primar sunt foarte deschis să se întâmple ceva. Și acest ceva înseamnă educație. În lumea aceasta, cu foarte multe provocări, certificatul acesta de absolvire, Bacalaureatul, și apoi facultatea îți dă o șansă în plus. Este o șansă și a  comunității, nu numai a voastră, luați așa, persoană cu persoană”, le-a spus primarul Constantin Toma, care a făcut mai departe referire la două obiective educaționale de care pot beneficia tinerii romi în mod direct.

„S-a deschis un centru pe strada Depozitului, nr. 1, și am fost dați exemplu în Balcani; este acel centru în care se desfășoară nu numai activități medicale, ci și socio-culturale și educaționale. De curând, mai exact vinerea trecută, am primit aprobarea, după contestații, să construim un consorțiu pentru învățământ dual și tehnic superior, în valoare de 21.000.000 euro; o să facem un campus pe opt hectare, la ieșire din Buzău, în continuare la Simileasca, vizavi de depozitul de bere, la ieșire spre Vernești. De acesta pot beneficia copiii care merg la clasa a VIII-a și vor să ajungă în câmpul muncii. Am început acest proiect  – și sunt și câțiva copii de rromi, nu știu dacă sunt din oraș -, cu Liceul Tehnologic «Dimitrie Filipescu», unde se asigură cazare, mâncare, transport gratuit, 500 lei pe lună bani în mână, plus precontract cu agenții economici foarte importanți din municipiul Buzău”, a explicat primarul Constantin Toma demersul pe care îl face pentru a da șanse mai multe copiilor care doresc să urmeze studii superioare fără să fie nevoiți să plece din Buzău.

Alături de primarul Constantin Toma, din Primărie s-a alăturat celor prezenți consilierul Anca Fotin, dar unul dintre cei mai mari artiști români de etnie romă, cu un succes demn de invidiat după lansarea hitului „Vara nu dorm”. Este vorba despre „Connect-R”, care i-a îndemnat pe tineri să își asume faptul că sunt romi, dându-se pe sine drept exemplu; el a mărturisit cu sinceritate că până să spună în fața tuturor că este de etnie romă,
și-a făcut mari probleme din cauza acestui statut.

În timpul unei festivități Music Awards, Connect-R a stârnit la vremea respectivă un adevărat subiect în presă în momentul în care s-a urcat pe scenă, și-a luat premiul, după care și-a dat geaca la o parte și a lăsat tricoul pe care scria: „Sunt țigan!”. Fanii săi l-au apreciat pentru curajul de care a dat dovadă, dar acum, la mulți ani de la eveniment, artistul a recunoscut că avea complexe legate de acest satut social. „Un episod în 2013. Câștigasem un braț de premii pe la premiile muzicale românești. «Vara nu dorm» se auzea pe toate radiourile, și eram într-un magazin de haine, unde supervizorul se uita la mine. La un moment dat, din această identitate a mea socială, «Eu sunt rrom», m-am dus la el și i-am zis: «Ce te uiți, mă nene, așa? Ai impresia că vreau să fur?». La care omul îmi răspunde: «Domnul Connect-R, mă bucuram că vă văd și eu aici!». Și-mi zic: «Bă, ce idiot sunt! Am rămas cu «Eu sunt rrom», cu țiganul fură». De multe ori, iubitele pe care mi le făceam se simțeau cumva inconfortabil în prezența mea și eu credeam că din cauza faptului că eu sunt rrom. Ba chiar, prima iubită pe care am avut-o, până să o sărut a durat ceva timp, pentru că aveam impresia că îi este scârbă de mine. La noi în casă mama avea testul suprem pentru gagiii români care veneau la noi acasă: «Ia să vedem, maică, dacă mănâncă de la noi. Că dacă nu mănâncă înseamnă că e scârbă de noi». Culmea, tot blocul 33 din Dristor spunea: «Bă, cum gătește maică-ta!». Oamenii nu aveau nicio problemă. De multe ori, această identitate socială e o chestie de percepție a noastră și trebuie ușor depășită”, a povestit Connect-R.

Pe de altă parte, o întâmplare neplăcută trăită de fiica sa și discuțiile prietenești pe care le are cu Gelu Duminică (un recunoscut sociolog de etnie romă) îi dau de gândit că poate statutul pe care îl are acum îl ferește de anumite etichete și că se mai întâmplă să existe discriminare. „Noi nu putem să anulăm subiectul în România, pentru că se întâmplă. Stau de vorbă cu Gelu Duminică și îmi spune: «Mă, Connect-R, ai impresia că nu mai există rasism pentru că ție ți se deschide ușa la bancă, la mall. Ești o personalitate și lumea te știe, dar dacă mergi în mediul rural, o să vezi că acolo există. Fiică-mea a venit la un moment dat acasă și mi-a zis: «Tati, eu nu sunt de etnie rromă, numai tu ești». Nu a vrut să povestească. Ulterior am aflat că cineva la școală a făcut-o așa cum bine știți termenul… nu-l mai folosesc  și mi-am dat seama că problema asta încă mai există”, le-a spus artistul tinerilor din sală. Atrăgându-le atenția că au însă șansa lor de a reuși în viață, așa cum a făcut și el, pentru că „România este țara care oferă posibilitatea mersului la bibliotecă; vedem prin exemple vii din sport, actorie, muzică, că se poate evolua, numai că noi trebuie să demonstrăm mai mult decât un frate român. Noi ca să obținem un loc de muncă un loc în televiziune trebuie să demonstrăm mai mult decât frații noștri români, dar nu înseamnă că este imposibil”, a mai spus Connect-R, care a continuat, de fapt, introducerea pe care o făcuse Andreea Țurcan înainte de apariția artistului în sală. Ea le-a povestit tinerilor că nici ei nu i-a fost ușor, dar că eforturile pe care le-a făcut pentru a finaliza o facultate și de a folosi orice șansă de a studia, de a face un pas înainte,
i-au fost răsplătite. „Eu sunt Andreea Țurcan. Sunt domnișoara de la Primărie și fata din țigănie care face unghii. Am terminat Colegiul «Mihai Eminescu» din Buzău. Am urmat cursurile universitare la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială. Printr-un proiect cu Agenția Națională pentru Romi am intrat în Primărie timp de doi ani de zile. Am urmat un Master pe probațiune pentru reintegrarea foștilor delincvenți în societate și protecția victimei. Mi-aș fi dorit să urmez această carieră. Nu mi-a fost foarte ușor. Am făcut facultatea și mergeam și la muncă…”, a povestit Andreea, care i-a îndemat pe tineri să se adreseze tutror celor care au venit să-i sprijine atunci când au o problemă și să nu renunțe la studii. Ionuț Păun, președintele departamentului de tineret al Partidei Romilor, pentru prima dată la Buzău, s-a prezentat în fața liceenilor și le-a povestit cum și-a dorit să ajute tinerii la Organizatia de tineret – Partida Romilor „Pro-Europa” și mai înainte de asta a trecut prin mai multe școli, de la  Facultatea de „Management turistic și comercial” la Facultatea de  Știinte Juridice și Administrative – Drept la Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir”, studii pe care le-a absolvit anul acesta. Le-a împărtășit în mod direct din experiența sa pentru că el consideră că puterea exemplului este cea mai grăitoare.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker