Opinii

Recompense pentru lachei dragnioți

Complicitatea politico-pe­nală, pentru care unii po­liticieni au fost dispuși să încalce reguli ale statului de drept și să îngenuncheze instituții, ajunge să fie răs­plătită politic. Cu locuri eli­gibile pe listele parlamentare sau cu sinecuri pe viață. Astfel de gratificiații primesc acum doi membri ai fostei triplete „Dragnea-Grindeanu-Iordache”, artizană a controversatei OUG 13 care a scos în stradă sute de mii de români.

Cu plagiatul tezei de doctorat dovedit – (doar) de presă –, recent albit de CNATDCU, prin semnătura lui Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, Florin Iordache, unul din artizanii OUG 13 #noapteacahoții, ajunge președinte cu mandat nelimitat al Consiliului Legislativ. Nominalizarea a fost făcută de conducerea PSD ca o recompensă pentru faptul că a acceptat retragerea de pe listele parlamentare, Florin Iordache țintind până de curând un al șaselea mandat în Legislativ. Ceea ce revoltă mai tare la această numire, deși nu surprinde, este votul din Parlament, unde o majoritate covârșitoare l-a preferat în locul fostului președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, propus de PNL. De ce a optat pentru Florin Iordache? Nu știm și nici nu avem pe cine întreba în mod oficial, votul fiind secret. Putem însă deduce: din spirit de apartenență la gașca politicienilor submediocri, dedați la abuzuri, dispuși să calce în picioare statul de drept pentru a-și scăpă șeful de partid de la închisoare. Iar dl. Iordache s-a dovedit, în ultimii ani, un cadru de partid de nădejde. Să ne amintim că, în 2013, a coordonat în Parlament acțiunea pentru modificarea – în funcție de interese transpartinice – a Legii amnistiei și grațierii și a Codului Penal. Atunci, majoritatea parlamentară coa­gulată tot în jurul PSD, care răspundea la ordinele lui Victor Ponta, încercase să asi­gu­re o super-imunitate pentru parlamentari. E ceea ce, în memoria colectivă, a rămas ca „marțea neagră”. În ia­nu­arie 2017, dl. Iordache s-a evidențiat, cum aminteam, ca unul din artizanii OUG 13 prin care s-a încercat modificarea netransparentă și abuzivă a Codurilor Penal și de Procedură Penală. O acțiune în favoarea liderului suprem al PSD, Liviu Dragnea, asupra căruia plana amenințarea unei condamnări și a unei încarcerări iminente. La finalul aceluiași an, PSD și ALDE, prin Comisia Iordache, încercau secretizarea completă a dosarelor de urmărire pe­nală, ceea ce însemna că o relatare în presă despre un dosar de corupție, de exemplu, înainte de pronunțarea sentinței definitive, ar fi fost echivalentul unei infracțiuni.

De altfel, la mai bine de un an de la demiterea din funcție și de la încarcerarea, într-un dosar de corupție, a lui Liviu Dragnea, fostul ministru al Justiției Tudorel Toader confirma presiunile pe care le Liviu Dragnea și camarila sa politică le exercitaseră pentru modificarea legislației penale în interes personal. Apoi, fostul premier Viorica Dăncilă a admis că întâlnirea pe tema amnistiei și grațierii a avut loc la sediul PSD, unde Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au pretins emi­terea unei ordonanțe de urgență în acest sens.

În timp ce Florin Iordache era propus pentru sinecura de la vârful Consiliu­lui Legislativ, fostul șef său de jure din Guvern care i-a ținut spatele pentru OUG 13, Sorin Grindeanu – de facto, șeful amândurora era Liviu Dragnea –, este pus pe prima poziție pe lista PSD Timiș pentru Camera Deputaților. Mandatul de parlamentar îi este, așadar, asigurat în viitorii patru ani. Deși ulterior rebranduit și prezentat, de unele voci, ca disident în dictatura Dragnea și reformator al partidului, chiar intelectual, cum l-a numit Cozmin Gușă, dl. Grindeanu a trecut în decurs de niciun an, adică de la numirea lui ca prim-ministru la cea în funcția de președinte al ANCOM – unde a făcut angajări pe criterii „pe care le cunoaște el”, printre angajate fiind și fiica baronului de Olt Paul Stănescu –, prin ipostaze din care transpar docilitate cu iz de servilism, incoerență și oportunism. Referitor la eticheta de „intelectual” pe care i-a atribuit-o Cozmin Gușă, trebuie amintit faptul că două dintre cele trei cărți cu care Sorin Grindeanu se împăuna, la rubrica „Activitate publicistică, științifică, în foruri academice” din CV, nu există.

Cum sunt, totuși, posibile astfel de numiri? Un răspuns ar fi în ton cu o replică celebră a lui Codrin Ștefănescu: „Pentru că putem. Da, pu­tem”. Altul, în ton cu o replică, devenită și ea vestită, a lui Florin Iordache: „Altă întrebare”.

(Text publicat în „Pute­rea a cincea”)

Un comentariu

  1. Hai să ne uităm și prin grădina altuia! Berlusconi a modificat și el legislația juridică ca să scape de niște belele. De ce? Pentru că a putut.
    Simpatici sunt useriștii care au votat cu Ciordache ca să li se întoarcă votul pentru șefia secției pentru evidența legislației în persoana senatorului USR George Dircă! Să mai zică cineva că sinecurile sunt doar ale pesediștilor! Le place și useriștilor, mamă-mamă!

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker