Actualitate

De ce dosarul celor responsabili de carantinarea cartierului Poștă după ce au plimbat Covidul între două județe nu este o urgență pentru judecători?

Cel mai așteptat proces pentru zădărnicirea combaterii bolilor a cam fost uitat la instanță. Trimis în judecată în luna iulie, dosarul în care inculpați sunt buzoianul Comitet și socrul lui din Ialomița a primit termen în camera preliminară în septembrie, fiind soluționat încă de la prima înfățișare. Judecata pe fond urmează să înceapă însă abia luna viitoare.

Buzoianul Comitet și socrul său din Ialomița, Gongoi, responsabili de instituirea carantinei în cartierul Poștă din municipiul Buzău-, după ce ar fi împrăștiat în familie noul coronavirus în urma unor deplasări nejustificate între județe în perioada stării de urgență-, au fost trimiși în judecată pentru zădărnicirea combaterii bolilor pe 14 iulie. Polițiștii de investigații criminale au înaintat, la sfârșitul lunii mai, Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău referatul cu propunerea de punere în mișcare a acțiunii penale și de luare a măsurii preventive a controlului judiciar pentru 60 de zile față de doi bărbați, de 41 și 51 de ani, din Buzău, respectiv Ialomița, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor.

Bărbatul de 41 de ani, Gheor­ghiță Constantin, zis Comitet, este considerat sursă a răs­pândirii COVID-19 în cartierul Poștă, ca și socrul acestuia, cunoscut ca Gongoi, din localitatea ialomițeană Băr­bulești.

Din cercetările efectuate de polițiști a rezultat că, în perioada 18-19 aprilie, cei doi bărbați nu au respectat în totalitate prevederile legale și măsurile instituite pentru prevenirea și limitarea răspândirii virusului SARS-CoV 2. Ulterior, atât cele două persoane, dar și alți membri ai familiilor acestora, au fost diagnosticate cu virusul în cauză. Astfel, prin nerespectarea prevederilor legale, cei doi bărbați au încălcat măsurile privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, fapt ce a avut ca urmare răspândirea bolii. Procurorul de caz a dispus luarea măsurii controlului judiciar pentru 60 de zile față de cele două persoane.

Pe 18 aprilie, Gongoi, băr­batul de 51 de ani, și-a vizitat fiica la Buzău. Deplasarea s-a făcut cu declarație pe propria răspundere, chiar dacă astfel de vizite erau interzise în starea de urgență, acesta fiind chiar oprit în trafic de Poliție. A doua zi, Comitet a plecat cu socrul său în Ialomița, tot  în baza declarației pe propria răspundere, pe care au bifat necesitatea asigurării cu alimente și alte bunuri de strictă necesitate.  A fost, de asemenea, oprit în trafic și verificat de poliție, dar a motivat că își duce socrul acasă pentru că urma să păstreze mașina acestuia. Câteva zile mai târziu, Gongoi a ajuns la spital cu simptome de COVID-19. Pe 28 aprilie, a ajuns la spital și Comitet cu afecțiuni pulmonare, fiind ulterior diagnosticat și el cu SARS-CoV 2. Bărbatul a fost internat pe 1 mai la Spitalul Victor Babeș din Capitală, fiind diagnosticat cu infecție cu coronavirus, iar pe 8 mai a fost externat, ajungând acasă la orele serii. În total, 30 de persoane au fost infectate din rândul contacților săi, din cartierele Poștă, Mihai Viteazu și Do­robanți.

Nu la fel de greu s-au mișcat procurorii și judecătorii în cazul unui buzoian care suspect fiind de infectare cu noul coronavirus a fugit din spital. Se întâmpla cu doar o săptămână înainte ca Gheorghiță Constantin zis Comitet să plece la plimbare la rudele din Ialomița.

Bărbatul de 50 de ani, din Merei, judecat pentru zădărnicirea combaterii bolilor, este primul român condamnat pentru o astfel de faptă. Judecătoria Buzău l-a condamnat la șase luni de închisoare, cu suspendare. Bărbatul nici nu știe pentru ce a fost condamnat, el nefiind infectat cu noul coro­na­virus. Faptul că a fugit din spital și ulterior s-a luptat cu polițiștii trimiși în căutarea lui a cântărit, se pare, în pronunțarea unei sentințe nefavorabile lui.

Incidentul s-a produs pe 10 aprilie când polițiștii de la Poliția municipiului Buzău au fost sesizați prin apel 112 cu privire la faptul că un bărbat de 50 de ani, din Merei, a părăsit incinta unității spitalicești fără încuviințarea cadrelor medicale, având simptomatologie specifică bolii.

La numai câteva ore de la sesizare, bărbatul a fost găsit de polițiști pe un teren din extra­vilanul localității de domiciliu. El a fost dus în carantină și pe numele lui s-a deschis un dosar penal de zădărnicirea combaterii bolilor.

În septembrie, judecătoria Buzău l-a condamnat pe bărbat la șase luni de închisoare cu suspendare. De asemenea, el trebuie să urmeze un program de reintegrare socială și să presteze muncă în folosul comunității.

„Condamnă inculpatul la o pedeapsă de 6 luni închisoare pentru infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, săvârșită în data de 10.04.2020… dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere și stabilește un termen de supraveghere de 2 ani… impune condamnatului să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către serviciul de probațiune sau organizat în colaborare cu instituții din comunitate…. pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunității în cadrul Primăriei comunei Merei sau SC RER Ecologic Service SA Buzău, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare”, potrivit soluției de pe portalul instanței buzoiene.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker