Sănătate

Rămas fără pediatri în plină perioadă de gripă, Spitalul Judeţean apelează la o firmă de recrutare pentru a găsi urgent doi medici

Secţia de Pediatrie a celui mai mare spital buzoian se confruntă cu o criză a medicilor fără precedent şi, ca urmare, conducerea a decis să apeleze în regim de urgenţă la o firmă de recrutare de prestigiu, căreia  îi plăteşte serviciile numai să găsească doi medici dispuşi să vină să lucreze la Buzău. Secţia Pediatrie nu are suficienţi medici pentru a acoperi toate gărzile, iar cele 5-6 gărzi cât face fiecare medic în parte lunar nu sunt acoperitoare. Mai mult însă nu se poate omeneşte vorbind, pentru că medicii nu fac faţă fizic şi pentru că din cauza oboselii acumulate poate scădea ca­litatea actului medical.

,,Noi am făcut toate demersurile necesare, am ajuns să facem contract cu o firmă  mare de recrutare personal medical la nivel naţional şi am încercat pe această cale să vedem ce posibilitate avem şi dacă o să găsim pe această cale medici”, a spus ­ma­nagerul Spitalului de Urgenţă Judeţean Buzău, Claudiu Damian, care intenţionează să participe la târgurile de forţă de muncă din oraşele universitare.

,,Ca şi manager al Spitalului, o să merg în judeţele în care sunt universităţi, la târgurile de medici. Scoaterea la concurs este implicită. Deja avem anunţuri pentru scoaterea la consurs pentru toate posturile de medici care sunt libere la Spitalul Judeţean Buzău. Sperăm ca într-o lună, o lună şi ceva să nu mai avem această problemă”, a precizat managerul spitalului.

Doi medici au intrat în prenatal

Lucrurile au fost ţinute sub control până la data de 1 martie, când două cadre me­dicale au intrat în concediu prenatal. ,,În schema de personal, care până acum trei zile era acoperită integral, avem şapte medici. Din cei şapte medici, două doctoriţe au intrat în prenatal, iar o a treia este pensionară cu prelungire, căreia medicul de specialitate i-a spus că nu mai are voie să facă gărzi,  mai ales să stea pe timp de noapte, ajungând în această situaţie, în care, cu patru medici trebuie să se acopere gărzile cele 30 de zile, după caz 31, ceea ce este inuman pentru dânşii”, a mai explicat managerul spitalului.

Apel către medicii din privat şi medicii de familie

,,Ne dorim să facem un front comun pentru sensibilizarea altor medici pediatri de la nivelul judeţului poate şi din ţară; fiind din judeţ, medicii pediatri ar trebui să ajute Spitalul Judeţean, contra cost, prin  contract de gărzi. La nivelul judeţului Buzău sunt în contract cu Casa de Sănătate 19 medici pediatri. Dacă dintre aceştia ar face  o singură gardă, am avea turele acoperite la gărzile”, spune managerul Spitalului Judeţean Buzău, care în momentul de faţă este deschis la orice colaborare care ar putea veni în sprijinul beneficiarilor.

,,Acceptăm şi medici rezidenţi ultimul an, dar vor trebui îndrumaţi de medicii de la secţie. Acceptăm orice sprijin şi orice ajutor. O facem deja pe alte secţii cu medici rezidenţi, cu parafa medicului şef de secţie, dar, din nefericire, până la mopmentul acesta pentru Pediatrie nu am găsit variante”.

Situaţia actuală este dramatică pentru că cei patru medici pediatri nu pot face faţă fizic pentru a acoperi toate gărzile, rămânând în această lună patru neacoperite. Volumul de muncă este foarte mare pentru medicii pediatri, explică şeful secţiei, pentru că ei desfăşoară nu numai gărzi, ci trebuie să acopere şi activitatea pe secţie.

Pe scurt, activitatea celor patru medici de la 1 martie a fost prezentată de şeful de secţie Gina Anica. ,,Activitatea noastră în Spitalul Jude­ţean, acum, cu patru persoane, nu se rezumă doar la activitatea din UPU Pediatrie. Noi avem şi Secţia de Pediatrie, unde trebuie să consultăm şi să facem externări. Asta  se face zilnic, de luni până vineri; şi în week-end ar trebui, dar zilnic facem externări. În acelaşi timp, de la ora 8.00 până la ora 15.00, prin rotaţie, consultăm şi în UPU Pediatrie, inclusiv ambulatoriu. Asta facem în patru oameni de la 1 martie. Acesta este motivul pentru care noi nu putem acoperi toate cele 30 de zile. Ar însemna să facem opt gărzi de fiecare;  ar însemna peste 30 de ore de activitate pentru fiecare om într-o gardă, dar apoi în 30, sau 31 de zile. Fi­zic nu putem asigura un act medical calitativ. Şi atunci avem nevoie de ajutor măcar în gărzi. Lucrăm în conti­nuare în secţie, asigurăm în week-end, dar în timpul săptămânii, de la ora 15, până la ora 8 dimineaţa avem nevoie de ajutor din partea altui medic specia­list pediatru sau medic de ­fa­milie care are competenţe şi copii în listă”, a declarat şefa secţiei Pediatrie.

Pot apărea situaţii de criză pe fondul epidemiei de gripă

Situaţia poate fi scăpată oricând de sub control  dacă apar urgenţe simultan şi pe Secţia de Pediatrie şi în UPU Pediatrie, mai ales că în această perioadă cu viroze şi gripe, numărul prezentărilor a crescut foarte mult. Pe fondul creşterii îmbolnăvirilor de gripă, medicii pediatri aproape că nu mai fac faţă. ,,Dacă este un consult pentru o banală viroză, durează 10-15 minute. În cazul în care ajungi la un sepsis, atunci durează foarte mult, şi blochezi activitatea. Ai nevoie în primul rând de asigurarea suportului vital, îţi vin şi analizele, şi trebuie trimis la Bucureşti în caz că este foarte grav copilul şi ne depăşeşte nouă posibilitatea; trebuie vorbit la Bucureşti. Nu poţi să-l pui pe copil pur şi simplu într-o ambulanţă şi să-l trimiţi. Eu am nevoie să vorbesc cu medicul de la Bucureşti, de la un anumit spital, să prezint situaţia copilului, să găsesc spitalul acolo unde îi este bine, şi apoi vine ambulanţa; şi atunci se blochează toată activitatea, pentru că este un singur om care trebuie să facă acest lucru, iar interva­lul de transfer durea­ză între două şi patru ore, în funcţie de disponibilitatea spitalelor, dacă au locuri libere, dacă pot primi, depinde de gravitatea cazului, dacă sunt locuri de la ATI libere. Şi, doamne fereşte să ai o urgenţă pe secţie în acelaşi timp. Poate surveni un colaps în activitate. Acum este şi gripa şi în week-end au fost şi peste 100 de prezentări”, a declarat  medicul Gina Anica.

Soluţii de provizorat

Practic, odată cu plecarea celor trei medici pediatri, Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău s-a trezit cu patru zile lunar neacoperite de gărzi la Pediatrie. S-a încercat găsirea unei soluţii şi s-au făcut programările în aşa fel încât să nu rămână neacoperite zilele de week-end, iar în ziua când nu există medic de gardă la Pediatrie pacienţii sunt trimişi cu ambulanţa la Râmnicu Sărat, dacă există medic de gardă sau sunt transferaţi la Bucureşti, dacă sunt cazuri mai grave. S-a găsit o soluţie şi pentru cazurile din zona Pârscov. Medicul pensionat Elena Roşu asigură permanenţa pe specialitatea Pediatrie la Centrul de Permanenţă de la Pârscov, în zilele de lucru, până la ora 15.30.

Managerul spitalului reaminteşte că medicii nou veniţi primesc stimulente cu sprijinul Consiliului Judeţean. Pe de altă parte, acesta se gândeşte să pună în aplicare un plan prin care să ofere stimulente şi cadrelor ­me­dicale existente de la un anumit număr de gărzi întrucât în momentul de faţă legea prevede pentru fiecare medic o singură gardă. Restul până la 5-6 le fac benevol.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker