Opinii

PSD, în șah

După asumarea răspunderii Guvernului pe proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi, care va avea loc la începutul acestei săptămâni, se pot contura trei scenarii.

  1. PSD și UDMR nu vor depune moțiunea de cenzură – un scenariu improbabil –, ceea ce va duce la adoptarea proiectului de lege pe care Guvernul și-a asumat răspunderea.
  2. Moțiunea de cenzură va fi depusă, dar nu va trece de votul Parlamentului – un scenariu posibil, dacă luăm în calcul că PSD are 198 de parlamentari, deci nu suficienți pentru a trece moțiunea. Ar putea miza pe sprijinul UDMR, care ar veni cu alți 30 – dar nici varianta aceasta nu este sigură, pentru că UDMR a anunțat între timp că susține organizarea de alegeri parlamentare anticipate –, pe al ALDE, dar formațiunea a pierdut parlamentari. Pe PRO România, nu, partidul anunțând că nu va susține moțiunea. Or, pentru trecerea ei este nevoie de 233 de voturi.

Dacă moțiunea nu va trece, varianta aceasta va duce, de asemenea, la adoptarea proiectului de lege privind alegerea primarilor în două tururi. Care, însă, nu are mari șanse de a fi pus în practică pentru că PSD va face tot posibilul să-l blocheze. Și-l va ataca la Curtea Constituțională a României unde, date fiind lipsa unei urgențe în modificarea legii prin asumarea răspunderii, recomandările Comisiei de la Veneția pentru a nu se face modificări în legislația electorală cu un an înainte de alegeri, termenul mai scurt de șase luni până la alegeri și jurisprudența constituțională, există șanse ca proiectul să fie declarat neconstituțional. În plus, PSD are la Curtea Constituțională o garnitură de judecători pe care, s-a dove­dit în ultima vreme, se poate baza în momente-cheie.

E posibil, însă, și ca PSD să depună moțiunea, dar să nu o voteze in corpore, pentru că, înlăturând Cabinetul Orban, ar deschide drumul PNL spre anticipate, mingea fiind la preșe­dintele Klaus Iohannis care, previzibil, nu va numi un premier agreat de PSD. Iar anticipatele, adevărata miză a acestui joc politic, ar fi o pacoste pentru social-democrați. Le-ar putea aduce a treia înfrângere electorală consecutivă într-un singur an, ceea ce pentru PSD, care oricum trece prin puternice tensiuni interioare, ar fi un dezastru.

  1. Moțiunea de cenzură va fi depusă și va trece de votul Parlamentului, ceea ce va duce nu numai la blocarea proiectului de lege privind alegerea primarilor în două tururi, ci și la căderea Guvernului, des­chizând drumul spre alegerile anticipate. Scenariul este posibil, pentru că, deși teoretic doar PSD și UDMR au interes să dărâme Guvernul, PNL, inițiatorul proiectului, USR și, declarativ, PMP își doresc alegeri anticipate, deci ar avea interes să forțeze demiterea Cabinetului Orban și declanșarea de anticipate. De altfel, și faptul că PNL a optat în cazul acestui proiect nu pentru ordonanță de urgență, ci pentru asumarea răspunderii Guvernului – care îl expune la riscul demiterii – duce spre aceeași ipoteză, a forțării demiterii. Chiar și după căderea Guvernului, însă, este posibil ca, în încercarea de a bloca anti­cipatele, PSD să voteze orice premier numit de președintele Iohannis, tactică prin care ar putea evita anticipatele, dar care i-ar putea costa electoral.

În oricare dintre variante, deci, PSD este pus în șah. Alegerea în două tururi a primarilor, care poate da mai multă legitimitate aleșilor, nu avantajează PSD în condițiile în care, prin absenteism, acest partid a ajuns la ultimele alegeri ca, în multe localități, să câștige cu procente infime raportate la numărul de alegători înscriși pe liste. Capitala este un exemplu emblematic, Gabriela Firea câștigând alegerile din iunie 2016 la o prezență la vot de puțin peste 33%. Alegerea primarilor în două tururi de scrutin ar putea costa PSD, după calcule interne, pierderea unui număr însemnat de primari, ceea ce, ulterior, va putea influența negativ scorul alegerilor parlamentare. Alegerile anticipate ar fi și ele în defavoarea social-democraților. PSD se află încă sub semnul celui mai slab scor înregistrat de un candidat propriu la prezidențiale și al celui mai mic scor electoral din istoria sa, obținut în același an, la alegerile europarlamentare. Iar după toate indiciile, nu le vor putea bloca.

(Text publicat în “Puterea a cincea”)

Un comentariu

  1. la momentul de fata ,psd -ul are alegeri interne,deci nu este concentrat pe intrarea la guvernare,unde a facut prapad pina mai deunazi
    iar de refacut nu e capabil,la ce garnitura are,va trece asumarea pe primari in doua tururi

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker