Educație

Profesorii: „Ordinul pentru învățământul online nu rezolvă nimic. Poți să ții elevii cinci ore cu ochii în calculatoare?”

Ministerul Educației a emis marți, 21 aprilie, ordinul privind instrucțiunea de organizare a procesului educațional pe perioada suspendării cursurilor. Cursurile pe net devin obligatorii și vor fi monitorizate.

În contextul în care 64% dintre elevii români duc lipsa unui calculator, tabletă sau telefon și au acces limitat la Internet, predarea online este imposibil să ajungă în toate casele din România.

Prezența online la cursuri a elevilor și a cadrelor didactice va fi monitorizată de unitățile de învățământ, prevede comunicatul oficial. Profesorii sunt obligați să preia feedback de la părinți și elevi.

De asemenea, în ordinul de ministru se precizează că inspectoratele școlare în colaborare cu unitățile de învățământ și cu autoritățile locale vor identifica soluții pentru asigura laptopuri și conexiune la Internet acolo unde este nevoie.

Ordinul ministrului Educației este contestat însă de reprezentanții sindicatelor din învățământ, care spun că „nu rezolvă nimic” și nu răspunde la cele mai importante întrebări pe care cadrele didactice le pun. Liderul Sindicatului Învățământului Preuniversitar (SÎP) Buzău, Ion Dobre, declară că a cerut explicații inspectorului general școlar Florina Stoian, pentru că ordinul ministerial obligă inspectoratele școlare să elaboreze planul educațional.

„Poți să ții elevii cinci ore cu ochii în calculatoare sau telefoane?”

„Ordinul acesta nu rezolvă nimic, cel puțin pentru anul în curs. Deși era stabilită o întâlnire cu sindicatele înainte de emiterea ordinului, aceasta nu a mai avut loc. Practic, ordinul nu spune cum vom recupera materia. Nu toți au laptopuri și telefoane performante. Cât durează o oră online? Poți să ții elevii ci­nci ore cu ochii în calculatoare sau telefoane oricât de performante ar fi ele? În plus, după orele online, cadrele didactice trebuie să verifice lucrări… Să nu uităm că avem legi privind siguranța în muncă”, a declarat pentru OPINIA Ion Dobre, liderul SÎP Buzău.

„Profesorii întreabă dacă riscă să nu fie pontați”

Reprezentantul celor mai multe dintre cadrele didactice buzoiene mai spune că  profesorii au multe nelămuriri în ceea ce privește pontarea activității de predare online.

„Sunt foarte multe întrebări din partea profesorilor care nu își găsesc răspunsul în acest ordin. Drept urmare am sunat la Inspectoratul Școlar Județean și așteptăm lămuriri. De exemplu, mulți profesori spun că se descurcă mai bine pe alte platforme online cum ar fi Zoom sau WatsApp decât cea recomandată. Întreabă dacă riscă să nu fie pontați. Eu consider că dacă nu e precizat ca activitatea de predare să se desfășoare pe platforma X, și dacă poți face dovada că ți-ai făcut treaba, trebuie acceptat”, a mai declarat Ion Dobre.

Elevii sunt și ei nemulțumiți

Liderul sindicaliștilor buzoieni din învățământ mai spune că ministru Educației, Monica Anisie, dovedește că este depășit de situație.

„Concluzia mea este că ministrul Educației este depășit de situație. Am văzut-o aseară într-un interviu la televizor și vorbea despre res­pectarea principiilor online. Care sunt alea? Nu a știut să ne explice cât durează o oră online”, a mai declarat Ion Dobre.

La rândul lor, reprezentanții elevilor contestă ordinul emis recent de Ministerul Educație. „Sute de mii de elevi din România nu au acces la internet și nu pot participa la cursurile online organizate în perioada pandemiei”, transmite Consiliul Național al Elevilor, care precizează că măsura adoptată este ,,discriminatorie” și facilitează abuzuri precum folosirea absenței ca mijloc de constrângere.

VEZI AICI ORDINUL MINISTERULUI EDUCAȚIEI

Un comentariu

  1. Eu stau câteodată si 10 ore pe zi pe telefon, 5 ore nu este mult. Ce scuză găsesc profesorii, cu nu ştiu să predea on-line!

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker