Educație

FOTO | Spații special amenajate pentru lectură în școlile cu echipe câștigătoare la „Buzăul citește”

După ce a creat primele biblioteci personale pentru unii dintre copiii din municipiul reședință de județ, în decursul celor câțiva ani de când a fost lansat de Primăria Buzău, proiectul „Buzăul Citește” mai face un pas înainte și facilitează apariția primelor locuri destinate lecturii din școli. Aceste spații, special amenajate cu mobilier și cărți, care să-i atragă pe elevi spre lectură, vor apărea în școlile care au echipe câștigătoare la  concursul inter-școlar „Buzăul citește”, lansat de Primăria Municipiului Buzău în parteneriat cu Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman”. Despre această nouă inițiativă realizată în cadrul proiectului unic la nivel național „Buzăul citește”, primarul Constantin Toma face următoarele precizări: „Astăzi, 22 aprilie, am avut bucuria să particip la etapa finală a ceea ce înseamnă proiectul Primăriei, <Buzăul citește>, respectiv concursul de citit. În fiecare an, Primăria donează, printr-un proiect unicat la nivel național, câte  patru cărți și un jurnal de lectură fiecărui elev de la clasa <zero> până la clasa a XII-a, însumând astfel peste 80.000 de cărți oferite anual. Nu putem obliga copiii să citească, dar putem să creăm condițiile cele mai bune pentru a-i apropia de lectură. Cititul poate da o șansă fiecărui copil și fiecărui tânăr pentru un viitor mai bun! Buzăul este un oraș deschis educației și culturii, iar Primăria, printr-o mulțime de proiecte, completează ceea ce oferă familia și școala!”.

Care sunt echipele câștigătoare la concursul „Buzăul citește”

Menit să încurajeze lectura în rândul elevilor, concursul de educație și lectură „Buzăul citește” a parcurs luni, 22 aprillie, etapa finală. Concursul, de tip „quiz” (întrebări și răspunsuri) din cărțile pe care elevii le-au primit la finalul anului școlar 2023 pentru lectura de vară, din partea Primăriei municipiului Buzău, în cadrul aceluiași proiect, a atras sute de copii de la clasele a III-a până la a VI-a, precum și de clasele de liceu a
IX-a și a X-a, din mai multe școli din municipiu. Este vorba despre 14 echipe, din care au făcut parte elevi de vârste diferite, de la învățământul primar până la liceu. S-au detașat câștigătoare echipele de la clasa a III-a a Școlii Gimnaziale „Sfântul Apostol Andrei”, clasa a IV-a a Școlii Gimnaziale nr. 11, clasa a V-a a Școlii Gimnaziale „Sfântul Apostol Andrei”, clasa a VI-a a Școlii Gimnaziale „Sfântul Apostol Andrei” și clasa a IX-a Seminarului Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul”.

Ei au dovedit că au citit cu atenție și cu mare bucurie cărțile pe care le-au primit în dar de la Primăria Buzău, la finele anului școlar trecut, în cadrul proiectului „Buzăul citește”, identificând răspunsul corect la cea mai mare parte dintre întrebările formulate de organizatori. Acesta este motivul pentru care pentru unele echipe a fost nevoie de întrebări suplimentare, de departajare. La competiție au asistat atât viceprimarul Oana Matache, cât și primarul Constantin Toma; la final, cei doi au premiat câștigătorii cu diplome și cărți, toți copiii participanți, indiferent de clasament, primind un dar educațional. Au fost puse la cale lucrurile astfel încât copiii să realizeze o asociere psihologică  a lecturii cu momentele de bucurie.

Unul dintre momentele emoționante ale acestui proiect, pe care ni-l relatează viceprimarul Oana Matache a fost când o „colegă care preda la Școala <Mihail Kogălniceanu>, care mi-a trimis fotografii cu elevii care au rămas în pauze în clase și au renunțat la pauze pentru că erau foarte încântați că primiseră cărțile, încât voiau atunci să citească din ele. Erau copii care în mod obișnuit nu citeau. De aceea, oferirea de cărți în dar copiilor din școli este un efort  pe care îl face Primăria, dar care se merită; chiar dacă doar o parte dintre ei dobândesc acest apetit pentru lectură, tot este un câștig”.

Cărțile sunt oferite cu atenție, pe categorii de vârstă și sunt achiziționate de Primărie în urma consultării cu profesorii. „Îi mulțumesc doamnei profesoare Gina Chirac, care ne-a sprijinit să știm ce este cel mai potrivit pentru copii. Și cei de la editură (Litera, n.r.) ne consiliază, dar noi nu avem cum să știm; ce este mai potrivit știu cadrele didactice. Sperăm că reușim să-i mulțumim pe toți. Regula este ca două dintre cele patru cărți sunt din literatura școlară obligatorie și două beletristică”, a explicat viceprimarul Oana Matache.

Un proiect de impact în comunitatea buzoiană

Scopul organizării acestui eveniment este, așa cum aminteam, cultivarea interesului pentru lectură, precum și încurajarea lucrului în echipă, deprinderea spiritului de fair-play într-o competiție, promovarea interesului pentru cărți în rândul copiilor și tinerilor ca fiind o ocazie perfectă pentru a se exprima și a se afirma. El a devenit un proiect de succes în primul rând pentru că a captat atenția copiilor care au venit să-și verifice informațiile acumulate din aceste cărți, să dovedească cumva că au făcut cunoștință cu personajele lor. Această efervescență ar putea însemna o poartă deschisă către o competiție de mai mare anvergură pentru anul școlar următor.

„Am inițiat acest concurs, <Buzăul citește>. Ne bucurăm de succesul de care are parte. S-au înscris destul de multe școli, destul de multe clase pentru primul an. Sperăm că acest lucru îi va motiva pe viitor pe copii să meargă la ei în școli și să povestească despre cât de funny este să-ți reprezinți școala. Este o ocazie foarte bună de a-i premia pe cei cărora le place lectura. Cei care vor câștiga vor duce în școală un colț complet de lectură, bibliotecă cu cărți, fotoliu, lampadar ca un colțișor de acasă destinat lecturii, astfel încât și spațiul de lectură de la școală să devină mai familiar și mai apropiat de ei, precum cel de acasă. Pe de altă parte, le oferim ocazia ca ei să facă ceva pentru propria școală; să facă efortul de a aduce un premiu, pentru că fiecare echipă câștigătoarea poate să aducă în școală un astfel de spațiu destinat lecturii. Vor fi cinci  astfel de mari premii. Nu numai câștigătorii concursului vor pleca acasă cu premii. Toți copiii vor pleca acasă cu premii de consolare, daruri care să le aminteasă de acest concurs. Competiția <Buzăul citește> a fost construită astfel încât să-i motivăm pe elevi să simtă că lectura poate deveni și o formă de premiere și de divertisment pentru ei și că nu trebuie privită ca pe ceva obligatoriu de la școală. Ne dorim să-i motivăm să introducă lectura în viața lor ca o normalitate”, a declarat viceprimarul Oana Matache.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker