Educație

FOTO | Cum a ajuns Liceul Tehnic Buzău model pentru universități

Liceul Tehnic Buzău, în parteneriat cu Primăria Municipiului Buzău, Inspectoratul Școlar Județean Buzău și Trans Bus Buzău, a organizat în data de 24 aprilie, Târgul ofertelor educaționale universitare „TehnoSKILLS”. Au fost invitați și s-au înscris la acest târg elevi ai claselor VII-XII, de la toate unitățile de învățământ, din județul Buzău. Ei s-au prezentat rând pe rând, miercuri, 24 aprilie, între orele 11.00-16.00, peste 1.000 de elevi, în sediul Euro Campus din Str. Hangarului, nr. 8, municipiul Buzău, locul de desfășurare al evenimentului, unde au fost așteptați la standuri de organizatori împreună cu reprezentanții a opt universități și patru facultăți, precum și ai agenților economici buzoieni.

„Am invitat la acest târg elevi de la clasele a VII-a până la a XII-a, pentru că ne-am  gândit că trebuie să punem umărul împreună, deoarece dacă ne dorim să avem  un învățământ tehnologic de calitate atât la nivel preuniversitar, cât și la nivel universitar, trebuie să începem cu orientarea școlară corespunzătoare”, a explicat directorul adjunct al Colegiului Tehnic, Robert Harabagiu, acest demers educațional unic la nivelul județului și chiar la nivel național având în vedere că au fost invitați în premieră la un astfel de târg și elevii de gimnaziu. Explicația acestei decizii vine tot de la directorul adjunct care a spus: „Eu cred că o carieră în domeniul tehnologic trebuie să înceapă din gimnaziu mergând pe o filieră de liceu tehnologic”. Împreună cu  directoarea Corina Moise Poenaru, directorul adjunct a organizat și un simpozion la acest târg, unde s-a discutat pe larg, despre criza inginerilor, dar și despre soluții de remediere a crizei.

Liceul Tehnic a demonstrat prin acțiunile sale că este parte a soluției aici, la Buzău. „Dintre absolvenții noștri doar foarte puțini sunt cei care se duc mai departe spre o parte teoretică. La noi, la liceele tehnologice, majoritatea elevilor care promovează examenul de Bacalaureat  și care merg mai departe la Facultate, se îndreaptă către domeniul tehnologic. Eu includ în domeniul tehnologic atât partea de tehnic, de mecanică, electronică, dar și partea de servicii, de economic, de alimentație, de turism, precum și partea de resurse, de protecția mediului foarte dezvoltată în ultima perioadă. Încercăm ori să ducem elevii mai departe cu ajutorul operatorilor economici să fie  angajați în domeniu – dacă discutăm de cei de la învățământ profesional dual -, sau să meargă mai departe la universități în domeniu, după care să se  reîntoarcă în Buzău, la aceeași  operatori economici. Există și varianta un pic ocolitoare pentru cei din învățămânnt profesional, care pot continua studiile la seral sau la liceu, astfel încât să-și desăvârșească  și ei studiile. Asta vom evidenția astăzi aici, la acest seminar, scopul final fiind angajarea persoanelor în municipiu și în județul Buzău”, a afirmat directorul adjunct Robert Harabagiu.

Se votează azi numele în Consiliul Local

Liceul Tehnic Buzău, viitorul Liceu Tehnologic „Alexandru Ioan Cuza” Buzău de la 1 septembrie  dacă se va aproba astăzi în Consiliul Local acest proiect -, este în plină ascensiune ca număr de elevi, dar și prin diversificarea calificării lor.  Cum s-a întâmplat acest lucru a explicat directorul adjunct Robert Harabagiu oferind câteva cifre. „Am reușit să ne realizăm  cinci clase de liceu și trei clase de învățământ profesional în ultimii ani.  Am scos anul acesta 17 norme didactice, pentru că suntem un liceu în ascensiune. Am realizat anul trecut integral planul de școlarizare. Nu a rămas niciun loc liber, nici la liceu nici la învățământul profesional”, spune directorul explicând și rolul  esențial al Primăriei care a oferit susținere pe mai multe planuri. „Aici învățământul profesional există datorită domnului primar și mai ales partea de învățământ profesional dual. Domnul primar este cel care a asigurat finanțarea de la bugetul local pentru acest învățământ profesional dual: ne acordă cazare și masă gratuită pentru elevii de la învățământul profesional dual, acordă burse; împreună cu operatorii economici bursa se dublează și de asemenea avem acel  transport local gratuit pentru elevi de care beneficiază toți elevii din municipiu”, a afirmat directorul adjunct. Efectul imediat al facilităților acordate pentru învățământul dual a fost creșterea procentului de elevi din municipiu care au optat pentru această formă de învățământ la Liceul Tehnic.

În premieră în România, bătaie pe locurile de la dual

„Până acum un an, în Liceul Tehnic 82 la sută dintre elevii erau din mediul rural.  De anul trecut, procentul a scăzut la 62 la sută, în sensul  în care a crescut numărul de elevi din municipiu”.  Este un plus pentru Liceul Tehnic, spune directorul,  transportul gratuit asigurat de Primărie, pentru că beneficiază de această facilitate și pot veni schimbând chiar două autobuze până la liceu, la noi. Creșterea interesului pentru această formă de învățământ a determinat și apariția unei concurențe pe locurile de la Liceul Tehnic pentru învățământul profesional dual. „A trebuit să organizăm o probă suplimentară de admitere la învățământul profesional dual în condițiile în care noi mărisem planul de școlarizare de la  14 la 70 locuri pe învățământ dual. Noi, într-un an, am mărit de cinci ori oferta la învățământ profesional dual și a trebuit să dăm probă suplimentară de admitere. S-a întâmplat un lucru care nu credeam că se va întâmpla curând. Elevii respinși la învățământul profesional au ajuns prin alunecare la liceu. Nu ne așteptam să se întâmple acest lucru foarte curând în România. Știam că se întâmplă în străinătate”, a mai spus directorul Robert Harabagiu, care și-a permis mai în glumă mai în serios să adauge: „acum ne așteptăm ca elevi respinși la Tehnologic la liceu  să ajungă la liceele teoretice”.

În prezent, Liceul Tehnic Buzău depășește 850 de elevi, în condițiile în care nu are clase de gimnaziu. De anul acesta are însă și două clase la învățământ postliceal. Din 2024-2025, conducerea a anunțat înființarea a încă  două clase pe două specializări pe care a obținut autorizare.

Campion la proiecte europene, la nivel național

Liceul Tehnic este campion la nivel național și la nivelul proiectelor europene. „Lucrăm de 12 ani în domeniul proiectelor europene și avem 21 de proiecte cu finanțare europeană. Discutăm de 2,5 milioane de euro fonduri europene accesate pentru elevi. Nu sunt pentru dotare. Nu discutăm de PNRR aici sau alte proiecte de dotare pe care, bineînțeles, le-am accesat și pe acestea separat. Ce pot să spun este că discutăm  de 779 de elevi care au efectuat stagiul de pregătire practică în Portugalia”, a mai adăugat directorul Liceului Tehnic.

Liceul Tehnic a obținut o performanță în sine și numai prin faptul că a realizat clasele în întregime având în vedere că per global învățământul tehnic nu pare atractiv pentru elevii de gimnaziu care se gândesc la un învățământ teoretic  pe care îl asociază cu posibilitatea de a ajunge la facultate.

Sprijin din partea Primăriei pentru învățământul dual

Prezent la simpozion, primarul Constantin Toma a detaliat interesul pe care administrația îl are față de pregătirea  tehnică a forței de muncă într-un oraș aflat pe locul 18 în țară ca și număr de locuitori, dar care a devenit polul industriei alimentare.

„Avem o mare problemă legat de apropierea de București și apropierea de Uniunea Europeană, în sensul că foarte mulți tineri ne pleacă de aici. Buzăul a ajuns polul industriei alimentare românești. Avem cea mai mare fabrică de bere din România, Ursus. Avem cea mai mare fabrică de ulei de floarea-soarelui din România; 40 la sută din tot ce se produce în România, se produce la Buzău și aici avem și firma cu cea mai mare cifră de afaceri din Buzău. Două firme au peste 500 milioane de euro. Avem cel mai mare fabricant de conserve de legume și fructe, peste 10 milioane de bucăți. Avem cea mai mare fabrică de zahăr și al doilea producător de carne de pasăre și o mulțime de alte fabrici mai mici dar care confirmă că suntem polul industriei alimentare românești. În același timp, suntem Centrul național al economiei circulare și numai prin faptul că prin grupul Green, anul trecut, s-au prelucrat la Buzău 400.000 tone de PET-uri. Dar ei fac mult mai mult. Prelucrează, frigidere, aragazuri, becuri și telefoane, care țin de ceea ce numea conducerea de acolo realizarea unei adevărate <mine urbane>. Din aceste produse pe care le aruncăm în coș, scot acele elemente din tabelul lui Mendeleev și le dau din nou viață și sunt recirculate; de aceea se numește economia circulară”, a enumerat primarul Constantin Toma punctele de interes ale economiei buzoiene. Pentru a veni în întâmpinarea cererii unei astfel de forțe de muncă, Primăria sprijină învățământul dual. „Încurajăm învățământul dual, după ce s-a desființat învățământul profesional. Modelul a fost adus din Germania și îl reluăm acum. Carol I a luat modelul școlilor profesionale din Germania și l-a adus în România. Acum îl numim învățământ dual, școlile acelea profesionale care dădeau meseriașii României”.

Încurajăm învățământul acesta dual. Am creat chiar un proiect <MERITAS> împreună cu Liceul Tehnologic <Dimitrie Filipescu>, cu ei și cu <Dunărea de Jos> am înființat acel consorțiu pentru învățământul dual și tehnic superior. Suntem în licitație pentru realizarea unui campus universitar care va pregăti ingineri și industria alimentară, pentru că pe primul loc a fost și este Facultatea de Chimie Alimentară de la Galați. Vom veni și cu tehnologia construcțiilor de mașini două secții de inginerie mecanică pentru că la Buzău este foarte multă industrie mecanică. Aproape săptămânal mă întâlnesc cu conducerile unităților industriale din Buzău. Toți se plâng de lipsa de muncitori calificați și de lipsa de ingineri. Trebuie să facem cât mai multe eforturi să pregătim cât mai mulți oameni aici”, a explicat  demersurile pe care le face primarul Constantin Toma în direcția pregătirii forței de muncă tehnice necesară dezvoltării Buzăului.

Primii juniori AGIR, de la Tehnic

Liceul Tehnic a deschis drumul împreună cu Asociația Generală a Inginerilor din România sucursala Buzău primilor elevi  care au devenit membrii juniori ai AGIR care se implică în educație și în sistemul de educație tehnologic, mai ales după ce a fost reînființată în 2019 la Buzău, cu sprijin din partea primarului Constantin Toma.

Aflat la simpozion în dublă calitate, de reprezentant  al Universității Politehnica București, Facultatea de Inginerie Industrială și Robotică și de președinte AGIR sucursala Buzău, lector univ. dr. Ștefan Constantin Petriceanu a mulțumit primarului pentru sprijin. „Mulțumim domnului primar care este membru AGIR fondator de când s-a reînființat la Buzău asociația, în 2019; este cel care ne sprijină ca să fim vizibil  ca ingineri, ca profesie, să promovăm această profesie în rândul comunității și este cel care anul trecut a consimțit să se alăture pentru organizarea forumului național AGIR la Buzău pentru regiunea de S-E. Universitatea din Galați a fost prezentă, Universitatea din Constanța, Universitatea Politehnică reprezentanții agenților economici, membri ai comunității și a fost o bună ocazie să ne prezentăm care ne sunt resursele care ne sunt posibilitățile de dezvoltare”, a spus Ștefan Petriceanu.

El a vorbit și despre dorința existentă la nivelul  Asociației Generale a Inginerilor din România de a se reuși crearea unei legături între licee, universități și mediul economic, așa cum se întâmplă la Liceul Tehnic și așa cum sprijină și Primăria Buzău. „Invităm membrii junior iAGIR să cunoască mediul economic, adică să cunoască o fabrică pe interior”, a mai spus acesta.

Reprezentantul Universității Dunărea de Jos„Putem să învățăm de la liceele tehnice”

La rândul său, reprezentantul Universității Dunărea de Jos a vorbit despre Buzău ca fiind inovativ și a explicat faptul că „este un exemplu învățământul tehnic”. Acesta s-a adresat reprezentanților universităților prezenți la simpozion spunând că pot învăța de la partenerii lor, adică de la licee tehnice , așa cum este cazul Liceului Tehnic Buzău. „Și noi ca universități putem să învățăm de la  licee de la partenerii noștri; putem să învățăm cu aceste burse, cu această colaborare cu sistemul de afaceri, cu mediul productiv. Pentru că tinerii, dacă nu au o continuitate și nu au o carieră mai departe, un job, o promisiune a unui loc de muncă, vor pleca. Parteneriatele acestea sunt foarte importante. Noi ca universitate putem să învățăm  de la învățământul tehnic, de la domnul director, de la licee de profil sau din alte zone”. De asemenea, acesta și-a exprimat bucuria de a se afla la Buzău unde se simte ca acasă întrucât aici se află una dintre extensiile universității.

Programele educaționale ale Primăriei apreciate în țară

La rândul său, inspectorul școlar general, Daniela Palcău, a evidențiat implicarea Primăriei prin adoptarea unor programe educațional, care au adus faimă Buzăului și pentru că se văd și rezultate pentru care primește de multe ori felicitări din partea colegilor din țară. „Pe lângă programele pe care Ministerul Educației le are, pe lângă parteneriatele pe care le are, domnule primar, ați venit cu o serie de proiecte și de programe la Buzău de care sunt entuziasmată, pentru că recunosc, pe unde mă duc în țară, la conferințe, colegii mei mă întreabă: <ce faceți voi acolo, la Buzău? Cum ați reușit?> Este o onoare pentru  mine să fiu lăudată ca reprezentant al educației buzoiene pentru proiectele care s-au realizat aici. Nu îmi aparțin. Vă aparțin dumneavoastră tuturor, de la comunitate locală până la elevi. Fără elevi nu am putea să facem activități și proiecte și educație, fără o comunitate implicată care să își dorească pe lângă ceea ce oferă sistemul național de educație să facă ceva, n-am  putea să aducem acești copii la școală și rezultatele se văd:  nu este ușor să aloci transport școlar pentru elevii din proximitatea municipiului. Nu este ușor să aloci cazare și masă, nu este ușor să aloci burse pentru copii. Trebuie să convingi Consiliul Local, Consiliul Județean, pentru că lucrurile pe care le faci sunt pentru copii și pentru viitorul lor”, a afirmat inspector școlar general Daniela Palcău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker