Sport

Pe urmele tatălui. Irina Fetecău debutează în lumea presei

Pe Adrian Fetecău lumea îl cunoaște, mai ales grație Grupului Vouă, reper umoristic peren în viața românilor. Buzoianul a strâns, însă, peste trei decenii de gazetărie sportivă, comentând de-a lungul carierei, la Radio România, evenimente sportive de toate felurile, de la fotbal și box, până la tenis, sau lupte.

„Tenis. Sportul inventat de diavol” este un titlu premonitoriu parcă, având în vedere că fiica sa, Irina, ajungea, câțiva ani după ce cartea vedea lumina tiparului, numărul 200 mondial.

Ei bine, Irina Fetecău își face debutul în lumea presei de sport, călcându-i astfel pe urme tatălui său, Adrian Fetecău, cunoscutul jurnalist de radio. Tânăra moderează un podcast, format la modă mai ales după pandemie, în cadrul căruia singura temă este tenisul. De altfel, titlul, „Așa-i în tenis”, nu lasă loc de comentarii. Dincolo de glamour-ul tipic sportului alb, Irina va aborda și subiecte mai puțin discutate, precum probleme junioratului, culisele vieții unui jucător profesionist sau recomandări pentru părinții care vor să-și „dea” copiii la tenis.

Sportiva nu spune adio tenisului, ci va jongla printre turnee și se va alătura astfel echipei ProSport. Va fi gazda emisiunii „Așa-i în tenis” și va avea invitați de seamă din cadrul „sportului alb” și nu numai.

În prima ediție a emisiunii a fost invitat George Cosac, interviul cu actualul președinte al federației de specialitate fiind cel puțin interesant.

În carieră, Irina Fetecău a câștigat trei titluri de simplu și patru de dublu pe Circuitul  feminin ITF. La finele lui noiembrie 2021, atingea locul 207 mondial.

Adrian Fetecău este cunoscutul comentator sportiv și fondator al celui mai longeviv grup umoristic din România, Grupul Vouă. Copilăria și-a petrecut-o aproape de centrul municipiului Buzău. „M-am născut în 1957, într-un sat care este la 7 kilometri de Vulcanii Noroioși. Satul Scorțoasa, într-o căsuță aflată într-o râpă. Tatăl meu – șofer, fost sondor. Mama – casnică. După trei ani au venit la Buzău, iar eu am descoperit, la 5 ani, universul copilăriei mele, care s-a numit Strada Mioriței din Buzău. Acolo a fost paradisul”, povestește buzoianul.

În 1982, după absolvirea facultății, Fetecău a fost repartizat la Buzău, la „Contactoare”. Nu i-a plăcut niciodată ingineria, iar cu ajutorul directorului Cristian Gontescu s-a ocupat de înființarea Grupului VOUĂ și crearea unor brigăzi artistice în întreprindere. „Făcându-mă că lucrez în «Contactoare» până în 1989, am reușit să mențin Grupul VOUĂ. Am avut peste 600 de spectacole cu prima formulă de spectacole de umor, muzică și comedie”, mai spune Fetecau. Istoria VOUĂ număra, până în decembrie 1989, peste 100 de spectacole cu casa închisă, dar și primele momente de umor difuzate de Televiziunea Română Liberă. În 1989, VOUĂ a susținut un spectacol în aer liber, între căminele Complexului Studențesc Regie din Capitală, cu 10.000 de spectatori, cifră care reflecta popularitatea trupei în acel moment.

Din aprilie 1992, buzoianul s-a angajat la Radio România ca redactor la Redacția Sport, unde, în timp, a comentat, în special, box, dar și fotbal, tenis, lupte, haltere. În 2001, cu prilejul împlinirii a 75 de ani a Federației Române de Box, a scris „Istoria boxului românesc”. El mai este și autorul cărții „Tenis. Sportul inventat de diavol”.

Pe 19 noiembrie 2022, la ora 13.00, la Librăria „Eminescu” din Capitală, Adrian Fetecău și-a aniversat ziua de naștere cu o nouă lansare de carte.  Buzoianul și-a propus ca cele 65 de primăveri ale sale să le sărbătorească printr-un  eveniment cultural memorabil. De fapt, anul 2022 a înseamnat pentru buzoianul  Adrian Fetecău mai mult decât întâlnirea cu cartea, mai mult decât o întâlnire literară prilejuită de lansarea volumului său și  celebrarea  celor  65 de ani de viață. Andrian Fetecău, părinte al unei tenismene care face sport de performanță,  a mai avut, anul trecut, o bornă aniversară; el a trecut pragul celor 30 de ani de gazetărie sportivă la Radio România Actualități. Și nu în ultimul rând,  Adrian Fetecău a avut de aniversat și 40 de ani de când a înființat Grupul „ VOUĂ” .

De altfel, cei mai mulți dintre buzoieni îl știu pe Adrian Fetecău mai degrabă ca fiind  fondatorul celui mai longeviv grup umoristic din România, „Grupul Vouă” decât ca scriitor. În ceea ce privește cartea, aceasta se intitulează „NAIV, NERVOS, NĂUC ÎN IZOLARE – Jurnalul primelor două săptămâni de lockdown” și a apărut la Editura Uniunii Ziariștilor Profesioniști. A fost a noua sa apariție editorială, care are pe coperta a patra a cărții, următorul  text al autorului: „Sunt convins că ați uitat aproape total cum au fost primele două săptămâni în care autoritățile ne-au zăvorât în casă ca să nu dea buzna COVID-ul peste noi! Sunt convins că ați uitat detaliile care atunci căpătau dimensiuni apocaliptice și care, acum, multe, par grotești! Sunt convins că ați uitat de geaca lui Marcel Vela! De atitudinea duplicitară a aleșilor neamului!”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker