Politic

Comasăm sau nu comasăm? Paradoxul buzoian

Comasarea alegerilor locale și parlamentare este un subiect ridicat tot mai sus pe agenda publică în ultima perioadă, iar liberalii confirmă acum fără perdea această intenție. Deși aceștia invocă motive precum reducerea cheltuielilor și dorința cetățenilor de a simplifica procesul, în spatele acestui paravan există mize electorale clare.

Nicolae Ciucă, liderul PNL, a confirmat că în partid a fost decisă constituirea unui grup de lucru care să analizeze opţiunea comasării alegerilor locale cu cele generale: „Din sondajele efectuate, rezultă că cetățenii își doresc comasarea sau reducerea numărului de alegeri (…) Din experienţa anilor anteriori putem să desluşim cât se poate de simplu că activitatea concretă guvernamentală, administrativă centrală şi locală va fi ocupată cu realizarea alegerilor”, a declarat Nicolae Ciucă. De altfel, propunerea comasării alegerilor a fost lansată de Lucian Bode, care a invocat și cheltuielile presupuse de organizarea celor patru tururi de alegeri din anul 2024: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale.

Potrivit ultimului sondaj realizat de INSCOP în luna martie, 31,7 la sută dintre voturi ar merge la Partidul Social Democrat, 22,3 la sută la Partidul Național Liberal, 18,2 la sută la Alianța pentru Unirea Românilor, 11,2 la sută la Uniunea Salvați România și 4,6 la sută la Uniunea Democrată a Maghiarilor din România.

Miza din spatele intenției PNL

Consultantul politic Adrian Zăbavă a explicat pentru Ziare.com care este adevărata miză pe care o urmăresc liberalii cu propunerea de comasare a alegerilor. Este vorba despre folosirea influenței pe care o au primarii din teritoriu, astfel încât liberalii să obțină un scor mai bun la parlamentare.

„În ultimii doi ani electorali, PNL a avut un scor mult mai mic la parlamentare decât la locale. A ținut și de contextul politic de atunci. Oricum, e clar că au potențial la locale, adică au primari care ar putea strânge mai multe voturi decât dacă s-ar baza doar pe votul politic al PNL. Asta e miza și pare că nu există altă șansă pentru a realiza asta, doar să comaseze alegerile. Practic alegerile s-ar simplifica în acest fel. Comasarea ar transfera voturile de la locale spre parlamentare pentru că votul în sine e un proces simplu. E cam imposibil ca un segment important de electorat să voteze într-un fel la locale și altfel la parlamentare. În general alegi pe linie. Primarii sunt principalul agent electoral pentru că sunt cei mai apropiați politicieni de votanți”, explică Adrian Zăbavă.

PSD încă face calcule

Consultantul politic punctează că mingea este în terenul PSD, dar social-democrații încă fac calcule pentru a stabili în ce măsură ar avea de câștigat dacă acceptă ideea comasării alegerilor. Un alt aspect important este că PNL se poate transforma din nou într-un adversar politic pentru PSD în următoarea legislatură, drept urmare decizia este una grea. Mai mult, rămâne ca PSD să stabilească și ce ar urma să primească în schimb dacă va face un astfel de „favor” liberalilor.

„Greu de spus (n.r., dacă ar fi în favoarea PSD comasarea alegerilor). La cum arată sondajele acum, înclin să cred că da. Dacă PSD ar ajunge la momentul alegerilor din 2024 cu 30 la sută, sau sub, înclin să cred că primarii PSD au capacitatea să câștige mai mult de 30 la sută din voturi. Depinde mult și de prezență. În general alegerile locale sunt alegeri cu o prezență importantă la vot, nu chiar atât de mare ca prezidențialele, dar oricum cu o prezență mult mai mare decât la parlamentare, pentru că lumea vede în primar și în președintele consiliului județean o miză mai mare decât în parlamentari, înțelegând că primii sunt mai aproape de nevoile lor. Cred că PSD stă încă pe gânduri cu privire la comasare, principalul factor fiind cel electoral. Cred că ar avea și ei de câștigat, dar întrebarea care se pune pentru ei este: «Ce ar trebui noi să primim pentru a face PNL un favor atât de mare?». Pentru că trebuie să ținem cont de ceva: da, aceste alegeri pot aduce PNL și PSD împreună, dar asta nu înseamnă că vor rămâne împreună patru ani. În următoarea legislatură PNL și PSD pot deveni din nou adversari și PSD e conștient că, dacă acceptă comasarea alegerilor, va crește scorul politic al PNL. Klaus Iohannis pare că lasă la mâna coaliției decizia. Rămâne de văzut dacă PSD se va decide, acolo e cheia, în momentul de față e clar că PSD decide dacă alegerile comasate vor avea loc sau nu și vor analiza asta strict din punct de vedere electoral: cum și cât vor avea de câștigat”, mai arată consultantul politic.

AUR și USR, marii pierzători ai alegerilor comasate

Dacă PNL și PSD ar decide comasarea alegerilor locale și parlamentare, marii pierzători ai acestei scheme ar fi AUR și USR, adică partidele cu cel mai mic număr de primari și cu organizațiile locale cele mai slabe.

Adrian Zăbavă susține că, în acest caz, tot ce le-ar rămâne de făcut ar fi să facă în așa fel încât alegerile să devină despre subiecte naționale, dar și să aibă candidați puternici, care să aducă partidului voturi pe persoană fizică.

Care este situația la Buzău

În mod clar, pe plan local, liberalii privesc cât se poate de relaxat subiectul comasării alegerilor, dintr-un motiv cât se poate de simplu: mai jos decât se află acum, în urma alegerilor din 2020, nu prea au cum să ajungă, dat fiind că PNL Buzău a fost ultima organizație pe țară la alegerile parlamentare.

Bineînțeles că, fără o măsurătoare profesionistă a intențiilor de vot la nivelul județului, este dificil de apreciat la ce procente s-ar putea aștepta cele două partide, PSD și PNL, în cazul alegerilor comasate ori în cazul celor separate. Însă, un lucru este pe cât de clar, pe atât de paradoxal: la Buzău, alegerile comasate nu i-ar favoriza în niciun fel pe liberali. Spunem acest lucru analizând prestația PNL, cu precădere la nivelul municipiului, unde mai marii organizației insistă în greșeala de a-l ataca permanent – direct, prin noile achiziții de la USR ori prin terți – pe primarul Constantin Toma, tactică adoptată în 2016 și 2020 de oamenii fostului deputat Adrian Mocanu și ai gărzii vechi din PSD, apropiată fostului primar Constantin Boșcodeală, care și-a dovedit pe deplin ineficiența prin efectul de bumerang pe care l-a avut.

Adrian Zăbavă este consultant în comunicare politică, cu experiență de peste 12 ani, fiind implicat în campanii electorale din Europa, Asia de Sud-Est, Africa sau America Centrală și de Sud. Începând cu anul 2009, a fost implicat în majoritatea campaniilor electorale din România, fie la nivel național, fie la nivel local. A fost parte din campanii electorale ale partidelor sau ale candidaților pentru alegerile prezidențiale, parlamentare, locale sau europarlamentare. Este licențiat în Comunicare și Relații Publice la Facultatea de Litere din cadrul Universității din București și absolvent al Masteratului de Comunicare Politică, Marketing Politic și Electoral (SNSPA).

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker