Sport

O schimbare care n-ar trebui să ne intereseze

22 de echipe la start în Liga Secundă, din sezonul 24/25

Liga a 2-a se mărește, cel puțin la nivel de participare. Eșalonul secund va avea în componență un număr mai mare de echipe, din sezonul 2024/2025, conform deciziei Federației Române de Fotbal. Forul central a decis ca întrecerea să adune la start 22 de cluburi, cu două în plus față de stagiunea actuală. Asta în contextul în care tot mai puține cluburi își permit să subziste, inclusiv la acest nivel.

Motivația adusă de FRF vizează, mai degrabă, exemplele altor țări, decât motive obiective care ar permite schimbarea unei structuri și-așa destul de contestată, a ligii secunde. Argumentele sunt vagi, se pomenește de o analiză temeinică și de faptul că numărul mic de meciuri ar putea împieta asupra calității fotbalului autohton. Nu sunt amintite, însă, țările luate drept etalon, sau o analiză de impact, în ceea ce privește cluburile participante: „Ca urmare a unei analize comparative cu alte țări, referitoare la ligile secunde, a rezultat că numărul de meciuri în țara noastră este mai mic față de celelalte țări asemănătoare ca putere de cumpărare și climă. Astfel, Departamentul de Competiții al FRF a propus astăzi, 13 iulie, în cadrul ședinței de Comitet Executiv, modificarea sistemului competițional. Propunerea a fost validată, iar începând din sezonul 2024-2025 campionatul național Liga 2 va avea la start 22 de formații.

Dacă e să ne raportăm strict la play-off, nicio schimbare. După un singur tur al sezonului regular, primele șase vor fi repartizate în grupa fruntașă, urmând ca primele două clasate să promoveze direct. Echipele de pe locurile 3 și 4 vor juca baraje de promovare/menținere, împotriva a două cluburi din Superligă. Noutatea vine pentru echipele care se vor clasa în zona fierbinte, play-out-ul urmând a fi structurat în două grupe de câte opt. Cinci  participante  vor retrograda la finalul sezonului: ultimele două din grupele de play-out și încă una dintre ocupantele locurilor 6, care se vor întâlni la baraj.

Rămâne de văzut cum vor face față acestui format cluburile cu bugete mici, pentru care orice deplasare mai lungă de 300 de kilometri reprezintă o adevărată dramă pecuniară. Pentru Gloria, de exemplu, o expediție la Timișoara costa peste 30.000 de lei, întrucât delegația era obligată să rămână peste noapte, după meci. Evident, orice echipă care se respectă ajunge la locul disputării partidei cu o zi înainte, ceea ce presupune încă o noapte în plus de cazare.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker