Opinii

Nu mai este timp pentru măsuri haotice! Trebuie să depășim criza sanitară!

Claudiu DAMIAN
Director Spitalul Județean

Pandemia este gestiona­tă haotic de Guvernul PNL, iar rezultatele se văd, atât în numărul cazurilor nou confirmate – care, în ciuda res­tricțiilor, rămâne ridicat -, cât și în incidența deceselor. Peste tot prin țară spitalele declară că nu mai au paturi la terapie intensivă. Apărarea sănătății, siguranța locurilor de muncă și educația copiilor noștri trebuie să devină urgent priorități.

În martie ne-au închis în case motivând că au nevoie de timp pentru a pregăti spitalele, școlile, capacitatea de testare. Toată vara, deși specialiștii avertizau că în toamnă vine al doilea val, n-au luat nicio măsură. Nu au dotat școlile, nu au cumpărat aparatură pentru spitale, nici măcar nu au schimbat schema de testare. Orban și Iohannis sunt mai preocupați de alegeri decât de gestionarea pandemiei, în timp ce la ATI cu greu se mai găsesc paturi, iar personalul medical este epuizat.

Protocolul de testare și-a demonstrat în mod clar ­li­mitele. Sistemul de testare gratuită nici măcar nu permite testarea tuturor contacților direcți și indirecți ai unei persoane contaminate și confirmate. Drept urmare, în urma discuțiilor cu specialiștii noștri din domeniul sănătății, am ajuns la concluzia că este nevoie de o reformă urgentă în gestionarea acestei situații fără precedent.

Noi considerăm că putem ieși din această criză sanitară numai prin acțiuni concrete, așa că în Planul de Combatere a Pandemiei COVID-19 propunem măsuri clare de încetinire a transmiterii virusului prin:

  • Monitorizarea tuturor contacților direcți și indirecți. În cazul contacților cu risc ridicat propunem identificare rapidă, testare și izolare indiferent dacă au sau nu simptome;
  • Identificarea, testarea, indiferent de simptomele lor, a contacților cu risc scăzut dacă provin din zonele cu risc ridicat (exemplu: centrele de îngrijire a persoanelor vârstnice). Astfel vom putea identifica din vreme cazurile secundare;
  • Izolarea pentru 14 zile pentru cei care au avut contact apropiat cu cazuri confirmate sau 10 zile după expunere dacă testul PCR în a 10-a zi este negativ.

Pentru siguranța cetățe­nilor în fața virusului SARS CoV-2 și acces echitabil și neîngrădit la servicii me­dicale propunem:

  • Restructurarea urgentă a Direcțiilor de Sănătate Pu­blică prin constituirea structurii operative de intervenție în sănătatea publică, coordonată de Institutului Național de Sănătate Publică;
  • Reprofesionalizarea sănă­tății publice și eliminarea modului de a lua decizii bazate pe interesele politice care nu sunt întemeiate, ci pe recomandările experților me­dicali și cele ale OMS și ECDC;
  • Reorganizarea spitalelor generale; amenajarea de circuite dedicate și paturi pentru pacienții COVID-19, inclusiv pentru terapie intensivă;
  • Asigurarea asistenței medicale de rutină pentru pacienții cu boli cronice sau acute; acces fără întârziere la serviciile de sănătate în timpul pandemiei, prin testare rapidă la internare.

Soluția este acum doar la specialiști, iar PSD îi are pe cei mai buni. Trebuie doar ca recomandările lor să fie ascultate. Sănătatea oamenilor este o prioritate națională!

Un comentariu

  1. Ei aș! Prioritatea neamțului este și „Parlamentul meu”. Pe listele partidelor parlamentare au fost trecuți doar „românii mei”. S-a periat binișor și la PNL și la PSD. Să nu care cumva să apară surprize toxice atât la PNL cât și la PSD. Asta are trecut în agendă, asta face! Probabil trebuie să vândă urgent și puținul ce a mai rămas statului român. Întrebat de ce nu facem ca Slovacia, să testăm în masă, minte fără să clipească: „testarea în masă nu este recomandată de OMS”, dar n-am văzut să cheme ambasadorul Slovaciei la București și să-i explice că Slovacia este în eroare și nu ține cont de recomandarea OMS!

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker