Sănătate

Minunea a durat o săptămână. Vaccinarea merge cu frâna de mână trasă

După o scurtă perioadă în care vaccinarea a înre­gistrat record după record, numărul buzoienilor care aleg să se imunizeze a început din nou să scadă. Dacă acum o săptămână, la centrele de vaccinare din municipiu, erau cozi interminabile, acum buzoienii nu se mai înghesuie la imunizare, semn că noile restricții au fost cele care au determinat elanul acestora.

Săptămâna trecută, Bu­zăul înregistra un record în privința numărului de persoane vaccinate într-o singură zi, respectiv peste 2.000. Acum, însă, pare că revenim la statisticile de la începutul lunii, cu un număr redus de persoane imunizate, chiar dacă în municipiul Buzău a fost organizat și un maraton al vaccinării, unde  prezența a fost foarte slabă. Buzoienii se pot imuniza în conti­nuare la centrul de vaccinare de la muzeu, cu serurile de la Pfizer sau Johnson & Johnson.

Luni au ales să se vaccineze cu prima doză puțin peste 1.000 buzoieni, res­pectiv 1.100, în timp ce cu a doua doză s-au imunizat 193. De la începutul campaniei de vaccinare, în Buzău au fost imunizate 119.832 persoane cu o singură doză și 78.391 cu cea de-a doua doză. Cu cea de-a treia doză, respectiv doza booster, s-au vaccinat 14.525 de buzoieni.

Ce recomandări sunt pentru a treia doză

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a transmis că pentru doza de rapel se recomandă imunizarea cu un vaccin ARNm, respectiv Pfizer sau Moderna. De la 1 noiembrie, persoanele care au făcut schema de vaccinare primară (2 doze) cu vaccinul Moderna pot opta pentru același ser și vor primi o doză înjumătățită (1/2 doză). Persoanele care s-au vaccinat cu alt ser, iar la doza booster aleg Moderna, le va fi administrată o doză întreagă din acest tip de vaccin. Înce­pând cu 8 noiembrie,  pentru persoanele care au efectuat schema de vaccinare primară cu vaccinul Jan­ssen (Johnson & Johnson), se recomandă ferm efectuarea dozei de rapel cu unul din produsele pe bază de ARN Messager (Pfizer BioNTech sau Moderna).

La nivel național, numă­rul persoanelor care s-au vaccinat a depășit 7 milioane. Având în vedere că pragul de șase milioane de români vaccinați a fost atins pe 26 octombrie, putem spune că în săptămâna de glorie a vaccinării un milion de români s-au prezentat în centrele de vaccinare.  ,,Mulțumesc tuturor celor care au ales să se vaccineze și să fie solidari nevoii de a ne fi mai bine! Fiecare are motivele lui pentru care s-a vaccinat! Am fost curioși cu toții care este prima persoană din România care se vaccinează împotriva COVID-19. Am vrut să o cunoaștem, să-i știm povestea. Ce bine ar fi dacă am putea să știm povestea a 7 milioane de persoane. Cu siguranță, fiecare poveste este specială. Cred că, în felul acesta, am fi mai înțelegători, mai uniți, mai toleranți, mai implicați, mai încrezători! Pentru că 7.000.000 nu este un simplu număr… sunt, de fapt, 7.000.000 de destine, de povești, de oameni, care au avut încredere, care au fost solidari, care nu au rămas indiferenți, care pot schimba viitorul nostru, al tuturor. Mulțumesc, dragi români!”, a fost mesajul transmis de Valeriu ­Ghe­orghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, după ce România a depășit pragul de 7 milioane de persoane vaccinate.

Pericolul nu a trecut încă

Acum, când numărul cazurilor noi a scăzut, campania de vaccinare a înre­gis­trat și ea un număr mai mic de persoane imunizate, dar trebuie menționat că pericolul nu a trecut încă. Chiar dacă numărul cazu­rilor înregistrate de la o zi la alta nu mai este atât de mare, spitalele sunt în continuare pline, iar pacienții infectați cu virusul dezvoltă forme severe. Acest lucru este susținut și de numărul deceselor care se menține în creștere. La ultima raportare, de marți dimineață, Direcția de Sănătate Publică consemna 11 decese în județul Buzău. Octombrie rămâne, totuși, cea mai neagră lună de la începutul pandemiei.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker